На сьогоднішній день високопатогенний грип птиці залишається однією із основних проблем для світового птахівництва, так як несе великі економічні збитки, які спричиняють унеможливлення торгових відносин світової спільноти окрім втрат від проведених заходів, які передбачають поголівне знищення птиці у вогнищах, значні затрати матеріально-технічних ресурсів, і головним аспектом є потенційна небезпека для здоров’я людей.
Вірус пташиного грипу (ПГ), який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:
- Високопатогенний грип птиці (ВПГП, класична чума птиці, європейська чума птиці) — інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним зі штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення;
- Низькопатогенний грип птиці (НПГП).
Високопатогенний грип птиці (ВПГП):
- може викликати в птахів 100% смертність;
- викликається підтипами Н5 і Н7;
- відноситься до Списку А (МЕБ) Всесвітньої організації здоров’я тварин.
Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці може тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4°С кілька тижнів, а при -60°С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, у якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56°С за 1–3 год, при 60°С за 10–30 хв, при 70°С за 2–5 хв. На інфікованому пір’ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18–20 діб. У ліофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2–3 років.
Вірус надійно знешкоджує 2 % їдкий натр, 3 % розчин хлорного вапна, 5 % креолін, 5 % фенол, 2 % формальдегід, 2 % азотна кислота, 2 % ефір, 2 % хлороформ протягом 10–30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50–55 год, температура 55–60°С — 30–50 хв, а 65–70°С — за 5–2 хв.
Резервуар інфекції — дика водоплавна птиця. Вірус ВПГП було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція в них протікає безсимптомно.
Джерело ВПГП — хвора та перехворіла птиця.
Інкубаційний період — у середньому 2-4 дні.
Зараження — повітряно-крапельно, аліментарно, контактно.
Фактори передачі — тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я, обслуговуючий персонал, дикі птахи.
Задля охорони господарств від занесення збудника грипу птиці керівники та спеціалісти птахогосподарств, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 року № 547.
- Шанси заразитися пташиним грипом у людей, що контактують із птахами
Віруси пташиного грипу не завжди заражають людей, в усьому світі наразі відомо про зараження менше ніж 470 людей, основна частина з них після щільного контакту з хворими птахами.
- Симптоми пташиного грипу в людей
Від того, яким специфічним підтипом вірусу була викликана інфекція, залежать симптоми пташиного грипу: від типових для звичайної вірусної інфекції (температура, кашель, біль у горлі і м'язах, різь і запалення очей), до тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і смерті.
Зазвичай хвороба у людей протікає в легкій формі (незначне підвищення температури та кашель) або безсимптомно.
- Коли проявляються симптоми в людини після контакту із зараженою птицею
Як правило, через 2–4 дні, але іноді й до 7 днів.
- Як люди заражуються вірусами пташиного грипу
• інфікування людей відбувається переважно при прямому контакті з хворою (живою чи мертвою) домашньою птицею або з забрудненим (секрецією чи виділеннями птахів) середовищем, зокрема на ринках живої птиці;
• факторами ризику є також забій, обробка тушок та приготування інфікованої домашньої птиці до споживання;
• зараження відбувається шляхом попадання вірусу на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів при диханні або через забруднені руки;
• можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини не встановлена;
• в групі ризику люди, які безпосередньо працюють на птахофермах і ринках живої птиці.
- Тривалість профілактичного лікування в разі необхідності
Профілактичне лікування триває 7 днів і призначається лікарем.
- Що робити тим, хто впритул контактував з іншими птахами (не в зараженому курнику) у поселеннях у радіусі до 3-х кілометрів від зараженого курника
Люди, що контактують із птахами в радіусі до 3-х кілометрів від зараженого курника, повинні уважно стежити за підвищенням температури протягом тижня після контакту до птахами. Якщо підвищується температура, слід звернутися до лікаря. Рекомендується уникати контакту з птахами в радіусі до 3-х кілометрів від курника, у якому був виявлений пташиний грип.
- Що робити тому, хто знаходився поблизу зараженого курника, але не контактував із птахами
Той, хто не контактував безпосередньо з зараженими птахами, не потребує лікування.
- Що робити тому, хто контактував із птахами в зараженому курнику і відчув себе погано
Якщо температура піднялася вище 38°C, слід звернутися до лікарні та повідомити про контакти із зараженими птахами.
- Що робити родичам або сусідам людини, яка працює з птахами, якщо вони відчули себе погано
Пташиний грип не передається від людини до людини. Слід упевнитися в тому, що не було контакту з птахами в зараженому районі. Якщо людина контактувала з птахами в зараженому районі, слід звернутися до лікаря й повідомити про такі контакти.
Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в благополучних районах
- Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
- Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
- Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів.
- Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. Для цього слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
- Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати й чистити.
- Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їхньої безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної й перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
- Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
- Під час забою та обробки птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
- На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
- Про всі випадки захворювання й падежу домашньої птиці, а також у разі виявлення місць масової загибелі дикої птиці на полях, у лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
- Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
- після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
- яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
- у разі виявлення мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати й переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку, використовуйте засоби індивідуального захисту.
- дотримуйтесь загальних правил профілактики грипу: уникайте скупчень людей і закритих приміщень із поганою вентиляцією; уникайте близького контакту з хворими людьми; кашляйте та чхайте в згин ліктя або прикривайте рот і ніс серветкою, яку одразу ж викидайте; намагайтеся не торкатись очей, носа або рота; зробіть щеплення від звичайного грипу; своєчасна самоізоляція, якщо ви хворі, та звернення за медичною допомогою.
Рекомендації щодо недопущення поширення пташиного грипу та зараження людей у неблагополучних районах
У разі виникнення пташиного грипу на всю територію району накладається карантин. У період дії карантину необхідно дотримуватися таких правил:
- Усе поголів’я домашньої птиці приватного сектору перевести на безвигульне утримання (утримувати птицю під замком під наглядом, в умовах, що виключають контакт домашньої птиці з іншою птицею).
- Не допускати сторонніх людей у місця утримання птиці.
- Забороняється транспортування й переміщення птиці в період дії карантину.
- На період дії карантину слід утриматися від придбання нової птиці.
- Для здійснення догляду за домашньою птицею необхідно мати спеціально відведені для цього одяг і взуття, водночас категорично забороняється залишати межі домашнього господарства в цьому одязі і взутті.
- Проводити систематичну чистку, а в подальшому дезінфекцію приміщень, де утримується свійська птиця.
- Використовувати для годування птиці виключно безпечні корми, не закуповувати корми без гарантії їхньої безпеки.
- Корми для птахів зберігати в місцях, недоступних для синантропної й перелітної птиці (горобців, галок, голубів та ін.).
- Перед згодовуванням корми слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
- Про всі факти захворювання або загибелі птиці слід негайно повідомляти у ветеринарну службу та в адміністрацію населеного пункту.
- На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
- Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
- не контактувати з птицею без особливої необхідності;
- після контакту з птицею слід вимити руки з милом і прийняти душ;
- утриматися від прийняття в їжу м’яса птиці і яєць;
- у разі виявлення мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати й переміщати трупи;
- після перебування на території, яка може бути зараженою (ферми, ринки, задні двори, на яких утримується птиця), необхідно ретельно вимити одяг та взуття із застосуванням дезінфектанту, вимити з милом руки, прийняти душ. Систематично вимірювати температуру тіла. У разі погіршення самопочуття негайно звертайтесь до лікаря.
Тростянецький відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Охтирського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області звертається до мешканців громади – у випадку масової загибелі птиці інформувати за телефонами райветлікарню 5-17-76, або відділ БХП та ВМ 6-66-08.