Реалізація пропозиції нардепки Анни Колісник допоможе Сумщині боротися з раком

Народна депутатка з Сумської області від партії «Слуга народу» Анна Колісник звернула увагу на проблемне питання Сумщини – онкодиспансер, та внесла пропозицію до Держбюджету-2022 профінансувати завершення ремонту частини приміщень та придбання лінійного прискорювача для цього лікувального закладу. Загальна сума витрат -  понад 85 мільйонів гривень.


Сумська область й досі залишається у першій трійці регіонів за кількістю онкологічних захворювань. Всього в регіоні налічується 36 тисяч хворих на рак. А комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради «Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер» все ще не має сучасного обладнання – лінійного прискорювача в комплексі з комп`ютерним томографом та відділенням хімієтерапії.

  • Під час перебування на Сумщині неодноразово відвідувала обласний онкодиспансер, спілкувалася із лікарями, не від одного з них чула, що чи не головною проблемою в функціонування закладу є відсутність лінійного прискорювача.  Детально ознайомившись із ситуацією, я ініціювала спрямувати державні кошти на капітальний ремонт частини приміщень у Сумському обласному клінічному онкологічному диспансері та на придбання і встановлення лінійного прискорювача у вищезгаданий медзаклад, – розповіла народна депутатка Анна Колісник.

Її пропозицію до проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» підтримали більшість нардепів від Сумщини: Михайло Ананченко, Максим Гузенко, Ігор Васильєв та Микола Задорожній. В реальність задуманого вірить і губернатор Сумщини.

  • Є домовленість з Офісом Президента про те, що наступного року цей об’єкт і закупівля обладнання буде включено в програму "Велике будівництво", – прокоментував Дмитро Живицький.


В середині вересня на території онкодиспансеру зібралися представники обласної і міської влади – уклали тристоронній меморандум про співпрацю для реорганізації онкодиспансеру. Депутати Сумської міської ради прийняли рішення і передали 15 мільйонів гривень цільової субвенцією на дане придбання обладнання для онкодиспансеру. 

Зараз триває утеплення і модернізація його основного корпусу, де розміщуються хірургічне відділення та стаціонар. Але головне - закупівля обладнання, де основним є придбання лінійного прискорювача, без якого дуже складно планувати та проводити променеву терапію. 

  • Ініціатива Анни Колісник має нарешті вирішити цю проблему, про яку на Сумщині постійно говорять останні чотири роки, але справу з місця так і не вдається зрушити, - говорить директор диспансеру Володимир Шевченко.

Зазначимо, лінійний прискорювач – установка для прискорення заряджених мікрочастинок, в якій траєкторія руху частинки близька до прямої лінії. На відміну від циклічних прискорювачів, пучок заряджених частинок проходить відрізок прискорення лише один раз. Пристрій створює іонізуюче випромінювання з високою проникною здатністю. Завдяки встановленню лінійного прискорювача, лікування пацієнтів, хворих на онкологічні захворювання, перейде на новий рівень. Система призначена для лікування пухлин різних стадій та видів. Потрібно розуміти, що здорові та уражені раком клітини знаходяться близько одна до одної. Тому раніше, під час лікування кобальтовими апаратами, опромінюючи хворі тканини, також опромінювалися й здорові органи.

Комментариев: 0
Добавить комментарий