Що не так з боромлянським «Маяком»: група акціонерів вимагає звіту правління агротовариства

Колись одне з найбільш потужних в регіоні сільськогосподарських товариство - «Маяк», що працює в селі Боромля Сумської області, сьогодні раптом почало занепадати. В березні цього року, з надією на кращі зміни, акціонери переобрали правління і голову. Але вже через півроку рядові акціонери стали помічати, як на фермах почало зменшуватися поголів`я, як вперше за багато останніх років «Маяк» опинився серед гірших в Охтирському районі по вирощуванню зернових, як почали людям, кому раніше надавало господарство житло, щоб вони залишалися працювати на селі, тепер вимагають від них викупати свої оселі. 

Тривожні симптоми нездорового колективного організму ще надавно сильного господарства змусили частину акціонерів ТДВ «Маяк» захвилюватися. Тиждень тому вони направляють на адресу правління товариства вимогу про скликання загальних зборів учасників товариства. Статут їм це дозволяє – розділ 3.4 пункт 8 говорить – «Після надсилання повідомлення про загальні збори учасників учасників товариства забороняється внесення змін до порядку денного загальних зборів учасників, крім включення нових питань, запропонованих учасником або учасниками, які в сукупності володіють 10 або більше відсотками статутного капіталу товариства». Під вимогою про скликання зборів стоїть 62 підписи, а це – біля 15%. Тобто, більш, ніж достатньо для скликання зборів.


Чим же стурбовані люди? Насамперед, бояться того, щоб сьогоднішні труднощі не були штучними, щоб як би те, що коїться, не робилися свідомо на чиюсь користь чи навіть не було підготовкою для чогось більш проблемного, не виключаючи навіть перепродажу господарства. Статутний фонд товариства всього 2 млн. грн., тому викупити його спокійно може навіть середніх статків бізнесмен. 

В преамбулі направленої правлінню вимозі про це натякається. Зокрема, в документі вказується, що з аналізу ситуації з відкритих джерел та реєстрів «вбачаються систематичні зловживання з боку голови правління та відверте порушення Закону трудових працівників та інтереси підприємства, суттєва зниження економічних та фінансових показників». Називають і імовірних винуватців цього – «Тютюна Володимира Анатолійовича та інших посадовців ТДВ «Маяк». Все це, як наслідок, може завдати фінансовим втратам господарству, а значить і акціонерам.

Тому люди, насамперед незалежні від керівництва "Маяка" акціонери, як то пенсіонери або хто вже не працює в господарстві, і вимагають скликати загальні збори і провести їх невідкладно, протягом 20 днів з моменту отримання правлінням їхнього подання. А в порядок денний просять внести позачерговий звіт голови правління «з питань зниження економічних та фінансових показників діяльності товариства, зниження врожайності та причин низьких показників врожаю 2021 року; надання пояснень щодо можливого зловживання головою правління при укладенні договорів з контрагентами; перевищення повноважень, пов`язаних з трудовими відносинами, а також щодо втрат   об`єму орендованої землі» - як вказується в документі.

Крім того, пропонується на цих зборах заслухати звіт членів правління у розрізі тваринництва і рослинництва, а також звіт ревізійної комісії.

Правління ТДВ петицію від 62 акціонерів вже отримало. І по строкам вже повинна б. Та й по реакції керівництва це відчувається – підписантів петиції по одному об`їжджають і, за інформацією декого з цих людей, їм пропонують підписатися, що вони … підписалися під Вимогою про скликання зборів. 

Члени ініціативної груп по скликанню позачергових зборів такі дії розцінюють, як тиск на людей, спробу змусити їх відкликати чи відмовитися від своєї попередньої згоди на проведення зборів. Тому складається враження, що замість планування і проведення загальних збори на вимогу 15 відсотків акціонерів, що є законним, правління зайнялося тим, щоб їх не допустити?

Комментариев: 0
Добавить комментарий