Бова не винен: Тростянецький суд закрив справу по обвинуваченню мера Тростянця в корупції

3 вересня 2021 року Тростянецький районний суд Сумської області завершив розгляд справи про адміністративні правопорушення міського голови м.Тростянець Ю.А.Бови, пов’язаних з корупцією.

Нагадаємо, управління стратегічних розслідувань Національної поліції в Сумській області склало на мера Тростянця 12 протоколів. Стосувалися вони рішення, прийнятого Тростянецькою міською радою на 29-й сесії, що пройшла 23.01.2020 р., де було прийняте рішення про фінансування з бюджету міста соціального проекту громадської організації «Спорт Тростянеччини», керівником і засновником якої є син міського голови Руслан Бова. Сума виділених коштів склала 199,3 тисячі гривень. Сам Ю.Бова у голосуванні по цьому питанню участі не брав, при цьому офіційно на сесії заявляв про конфлікт інтересів. Натомість, 24 січня 2020 року міський голова таки підписує договір на фінансування цього проекту ГО «Спорт Тростянеччини» і ставить свій підпис поруч з підписом свого сина. Далі міський голова своїм підписом затверджує ще й акти приймання послуг від ГО «Спорт Тростянеччини» на освоєні під час реалізації цього проекту кошти.

Прокурор Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури Віталій Казьмін, який на суді представляв сторону обвинувачення, заявив в дебатах, що, на його думку, є очевидним порушення закону «Про запобігання корупції». По, перше, Ю.Бова не повідомив відповідно до вимог закону про наявний конфлікт інтересу до НАЗК, а це він мусив зробити вже на другий день після виникнення такої ситуації. По-друге, міський голова не повинен вчиняти ніяких дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів. Більше того, має вживати всіх заходів, щоб такі ситуації не виникали взагалі. А у Ю.Бови виникла ситуація, що правоохоронцями управління стратегічних розслідувань Національної поліції в Сумській області і була розцінена, як конфлікт інтересів.

Втім суддя О.Линник з аргументами прокурора не погодилася. Дослідивши всі матеріали, вона взяла до уваги той факт, що на засіданні конкурсної комісії, коли та відібрала, як одного з переможців на фінансування з бюджету, ГО «Спорт Тростянеччини», міського голови Ю.Бови не було. На сесії, де приймало це рішення, він не голосував. Мер також не брав участі у розробці договору, під яким стоять його та підпис його сина, як сторони угоди. Крім того, міський голова не контролював виконання цього договору, він був покладений на одну з депутатських комісій. 

Тому, на думку судді О.Линник, міський голова Ю.Бова не діяв у своїх інтересах, у нього був відсутній конфлікт інтересів. А тому у Бови і не було підстав повідомляти про них до НАЗК.


Таким чином, у суді сторона обвинувачення не змогла довести корупційні правопорушення міського голови, які, по суті, були очевидними. Тому О.Линник і постановила провадження про притягнення до адміністративної відповідальності Тростянецького міського голови Ю.А.Бову – закрити у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Присутні у залі слухачі – близько півтора десятки чиновників міськради і посадовців комунальних служб, після оголошення рішення дружно зааплодували, після чого суддя Линник попросила присутніх припинити овації.

  • Не потрібно оплесків, це вам не театр, - звернулася суддя до присутніх. 

Втім, дане рішення ще не вступило в законну силу. Постанова ще може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом місяця з дня її прийняття. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий