Ювілейні акорди фестивалю «Боромля» ледь не затьмарила негостинність Тростянця

22 серпня, на честь свята Незалежності України, у селі Боромля Сумської області відбувся ювілейний XXХ Всеукраїнський сільський фестиваль мистецтв «Боромля». Пройшов гучно, залишивши у глядачів незабутні враження і чудовий настрій. Хоча «за лаштунками», непомітно для стороннього ока, фестиваль ще до його початку був під загрозою зриву.


  • Заздалегідь ми звернулися до Тростянецької міської ради, аби нам дозволили провести урочисте відкриття нашого фестивалю біля пам`ятника Чайковського у Тростянці, як це традиційно завжди відбувалося. Також попросили міську владу Тростянця дати згоду на проведення прослуховування учасників пісенного конкурсу у міському будинку культури. І третім нашим проханням було заселення у готелях міста, які всі є комунальними, членів журі нашого фестивалю. І скрізь отримали відмови, - розповів голова журі Всеукраїнського фестивалю мистецтв  «Боромля», відомий поет-пісняр, музикант, заслужений діяч мистецтв України Віктор Герасимов.

Митець не розумів, чому раптом мер Тростянця так ставиться до сільського фестивалю? В усі часи фестиваль «Боромля» відкривався саме у Тростянці біля пам`ятника генія музичного мистецтва П.І.Чайковського. Більше того, на цьому самому місці сім років тому і Юрій Бова, як мер, під час відкриття цього фестивалю, отримував почесну нагороду за підтримку "Боромлі" від Асоціації діячів естрадного мистецтва України - пам`ятну медаль тоді Юрію Бові вручав саме Віктор Герасимов.


Зміни в поведінці мера Тростянця київський митець пояснив просто.

  • Бова став великим начальником. Але те, що він робить, то риса «начальничків» ще радянської, так званої аристократії і бюрократії, які дозволяли собі однією своєю волею перекреслювати намір продовжити давню мистецьку традицію. Це його не прикрашає, - з сумом каже Герасимов.

То ж, через примхи тростянецького начальства організатори «Боромлі» оперативно вдалися до вжиття організаційних коректив. Журі розселили в Сумах. Пісенний конкурс провели у Боромлянському сільському будинку культури, який виявився не гіршим по місткості і за акустикою, ніж тростянецький. А на гала-концерт на сільському стадіоні зібралося людей не менше, ніж колись збиралося у Тростянці. 


  • Я дякую сільському голові Боромлянської громади Василю Романіці, що ми змогли в цих екстремальних умовах не розгубитися і провести в Боромлі конкурс про українське село та гала-концерт за участі його переможців та запрошених зірок, - говорить Віктор Герасимов.

Нагадаємо, що фестиваль мистецтв «Боромля» має статус всеукраїнського. Народився він у один рік з незалежністю України - у 1991-му. За цей час на зелених стадіонах сіл Боромлі, Буймера, Жигайлівки, міст Тростянця і навіть Сум виступали такі видатні художні колективи України, як Національні академічні - український народний хор ім. Г.Верьовки та ансамбль танцю ім. П.Вірського, Державний духовий оркестр України, ансамблі пісні і танцю "Славутич", "Полтава", уславлені артисти Анатолій Солов’яненко, Дмитро Гнатюк, Алла Кудлай, Віталій Білоножко, Микола Гнатюк…

Особливою сторінкою фестивалю «Боромля» є проведення конкурсів на найкраще виконання творів про українське село. У ньому беруть участь виконавці всіх вікових категорій - вокалісти, ансамблі, хори, а протягом останніх років до них приєднались і танцюристи. За кілька років конкурс подарував Україні відомі нині імена: лауреатів і дипломантів Тетяну Литвинову і Анжелу Вербицьку, Дмитра Литвинця і Петра Чорного, Тетяну Піскарьову і Анатолія Кобзаря, Євгенію Бистрицьку і Володимира Провороцького, Валерія Козупицю і Ольгу Жовтоніжко, Раміра о Магі і Катерину Василенко...


Цьогорічний фестиваль теж відкрив нові зірки - Гран-прі отримала талановита співачка з Харкова Ірина Балабай. Перемогли у своїх номінаціях артисти Сумського академічного театру драми та комедії ім. Щепкіна Максим Шолох та Тетяна Ластовецька.

Переможці перед початком гала-концерту піднімалися на головну сцену, отримували заслужені нагороди від організаторів і почесних гостей, що завітали на фестивальний розмай. А потім відбувся великий концерт, в якому брали участь не тільки переможці конкурсу, а й метри сцени – у Боромлю приїхало аж три народних артисти України – Олександр Василенко, Оксана Нестеренко та Олег Дзюба. 

Та на цьому емоції не скінчилися – їх продовжили розпалювати веселими піснями кавер-гурт «DANCE BAND», а на завершення свята публіка шаленіла від вогняного шоу прямо перед головною сценою, яку глядачам подарував театр вогню з Сум «_GFS_». І звичайно ж, «вишнею на торті» став святковий феєрверк. Голова громади Василь Романіка, закриваючи фестиваль, побажав, щоб у кожного від свята лишалися тільки позитивні емоції і щоб через рік позивні «Боромлі» знову зібрали селян насолодитися мистецтвом.

Комментариев: 0
Добавить комментарий