Після тривалої паузи Тростянецький суд повернувся до розгляду корупційних протоколів на мера Бову

Після кількох попередніх переносів, 16 серпня Тростянецький районний суд Сумської області поновив розгляд об`єднаної справи по 12 адміністративним правопорушенням міського голови м. Тростянець Ю.А.Бови. В них мер обвинувачується у вчиненні корупційних правопорушень.

Нагадаємо, ще 8 червня суд мав розпочати слухання цієї справи. Але спочатку через неявку мера Тростянця її відклали. Потім ще раз перенесли – на клопотання вже адвоката підозрюваного - П.Кравченка, який попросив час на ознайомлення з матеріалами справи. Далі була тарифна відпустка головуючої судді О.Линник. Так два з половиною місяці і минуло.


Втім, і цього разу повноцінного засідання не відбулося. Розпочате о 14-й годині, вже через сорок хвилин суддя О.С.Линник була вимушена його припинити і перенести на 25 серпня. Причина – за повідомленням захисника тростянецького мера Ю.Кравченка, його підзахисний о 15-й год. має обов`язково бути на нараді в Охтирській РДА. Представник Тростянецького відділу прокуратури В.Казьмін був не проти «укорочення» цього засідання. Можливо, через власну непідготовленість до нього. Бо представляючи сторону обвинувачення, на суді зізнався, що знайомий лише з частиною складених на Бову протоколів. Хоча згодом він же твердо заявив, що всі протоколи підтримує.


  • Ви всі протоколи складені на міського голову Бову підтримуєте? – запитала у прокурора суддя Линник.
  • Так, підтримую протоколи, - відповів В.Казьмін.  

Є ще одна цікавина в цій судовій історії – неприхований тиск на суд з боку, так би мовити, адміністративного ресурсу Тростянецької міської ради. Так, під стінами районного суду вже друге засідання вряд вишикується понад пів сотні пікетувальників, багато з яких в руках тримали плакати з неприхованим підтекстом: «Руки геть від Бови», «Ганьба замовній справі проти Бови» та інші. Ю.Бова таке завзяття не тільки вітав, він активно долучався до мітингувальників, палко виступаючи перед ними як перед початком засідань, так і після них. Заздалегідь для цього виставлялася підсилююча звукова апаратура. 

Не соромилася "група підтримки" мера плакат на його підтримку проносити в зал засідань, який розгортали прямо перед суддею. Втім, О.Линник на це ніяк не реагувала, навіть зауваження не робила.

В цій ситуації можна було б говорити за ознаки демократії, якби не одна обставина – серед присутніх в людському пікеті і слухачів в судовому залі засідань було багато керівників міськради, директорів міських комунальних підприємств та бюджетних установ, призначених мером старост старостинських округів ОТГ, депутатів міськради від фракції «Сила людей», з якою Бова прийшов на посаду очільника громади. Назвемо декого з них – депутат міськради, він же директор ДП міськради «Екосервіс» Роман Гайдукович, директор КП «Тростянецькомунсервіс» А.Самодай, заступник міського голови Ю.Заяц, начальник відділу ЖКГ в міськраді О.Котко, директор комунального закладу міськради «Музейно-виставковий центр» Є.Маловічко, директори опорних шкіл міста Л.Лампак (№3) та І.Бондаренко (№5), директор центру  первинної медичної допомоги С.Лобода та інші. То ж, за такої великої кількості керівників міськради і комунальних закладів неважко здогадатися, хто забезпечив таку якісну масовку на підтримку міського голови. Врахуйте, що як керівники, так і, очевидно що, їхні підлеглі, брали участь в пікетуванні суду у робочий час, не боячись, що це може бути розцінене, як прогул.


То ж, цю судову справу чекає цікаве і гучне продовження. Нагадаємо, йдеться про корупційне правопорушення міського голови Ю.Бови, який укладав фінансові договори з громадською організацією «Спорт Тростянеччини», якою керує його син, депутат міськради Р.Бова. Законодавство це трактує, як реальний конфлікт інтересів, про який міський голова повинен був повідомити, відповідно до статті 28 Закону України «Про запобігання корупції». А краще, такі дії не вчиняти.

Втім, сам Ю.Бова себе винним не вважає і готовий це довести в суді.

Комментариев: 0
Добавить комментарий