Тростянцю загрожує екологічна катастрофа через скиди зливних стоків у річку Боромля

Вже більше місяця очисні споруди міста Тростянець Сумської області не здійснюють належної очистки каналізаційних вод. Через несправності в обладнанні зливні стоки потрапляють у навколишнє природнє середовище. Державна екологічна інспекція в Сумській області провела перевірку і встановила факти скиду забруднюючих речовин в річку Боромля. Це загрожує перерости у екологічну катастрофу.

Громадські активісти і окремі місцеві депутати б`ють на сполох. Через соціальні мережі і офіційні звернення закликають Тростянецьку владу негайно усунути неполадки на очисних. Йдеться, насамперед, про ремонт повітродувок, які забезпечують аеробне очищення, при якому бактеріям, що знищують брудні речовини, необхідний кисень. 

Так, депутат Тростянецької міської ради від партії "Наш край" Віталій Поляковський написав запит до Сумської обласної державної екологічної служби. Депутат Охтирської районної ради від тієї ж політсили, обраний виборцями Тростянецької громади Валерій Партала, написав звернення до представника Президента на Охтирщині Л.Клизуба, щоб той зі свого боку вплинув на керівництво Тростянецької ОТГ і комунального підприємства «Тростянецькомунсервіс», аби припинити злочинну бездіяльність і відновити належне очищення стоків. У свою чергу голова Охтирської РДА направив лист до Тростянецького міського голови Юрія Бови.


Тростянецька влада реагує доволі своєрідно. На засіданні районної комісії із надзвичайних ситуацій, коли у заступника Тростянецького мера Юрія Зайця запитали, коли ж у Тростянці нарешті відремонтують повітредувки на очисних, то почули від чиновника відповідь: «Мер сказав, що найкраще каналізаційні стоки очищає трава і рогоза».

З цього неважко зрозуміти, що очисними у Тростянці предметно займатися ніхто не збирається. 

Втім, доведеться. Сумською обласною державною екологічною інспекцією вже проведено в Тростянці позапланову перевірку роботи очисних споруд комунального підприємства «Тростянецькомунсервіс» - з 24 червня по 2 липня цього року.

Під час її проведення спеціалістами відділу були відібрані проби поверхневих вод річки Боромля. За результатами  протоколу вимірювань показників складу та властивостей вод встановлено факт скиду забруднюючих речовин в річку Боромля із зворотними водами з очисних споруд підприємства з перевищенням встановлених нормативів ГДС по завислим речовинам, азоту амонійному, ХКС, БСК5.


«По встановленому факту відповідальна особа КП ТМР «Тростянецькомунсервіс»  притягнута до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 59 Кодексу про адмінправопорушення. Державними інспекторами з охорони навколишнього природнього середовища Сумської області було видане припис щодо усунення порушень природоохоронного законодавства», - повідомив депутату Віталію Поляковському заступник начальника обласної інспекції Олександр Уваров. І наприкінці листа обласний посадовець подякував депутату Поляковському - за небайдужість і громадянську позицію.

Комментариев: 0
Добавить комментарий