В Тростянці на межі закриття інфекційне відділення міської лікарні

Після внесення урядом змін в перелік медичних закладів, де лікують хворих на коронавірус, по Україні залишилось 327 відповідних опорних лікарень, які отримують від НСЗУ фінансування. По Сумській області зміна в переліку опорних лікарень одна - Тростянецька міська лікарня втратила статус опорної і замість неї його отримала Охтирська міська лікарня.

З липня цього року Тростянецька лікарня вже не отримує кошти на лікування хворих на Covid-19. На останній 8-й сесії міськради, що відбулася нещодавно, мер Ю.Бова закликав депутатів спробувати повернути статус опорної для своєї лікарні. Якщо не вдасться, то інфекційне відділення буде закриватися.


  • Від вирішення цього питання буде залежати чи буде взагалі в Тростянці інфекційне відділення, - прокоментував Ю.Бова.

Наслідки від цього відчують не тільки мешканці громади, які потребують лікування від інфекційних хвороб. 25 працівників лікарні можуть залишитись без роботи – троє лікарів, одинадцять медичних сестер і ще стільки ж молодшого медичного персоналу. Допоки останніх хворих на коронавірус у Тростянці лікували, у медзакладу була надія, що ситуація поправиться. Однак з липня цього року кошти від НСЗУ на лікування хворих на Covid-19 до Тростянецької міської лікарні не приходять. 

За словами міського голови Ю.Бови, такий «сюрприз» Тростянецькій громаді зробили попередній губернатор В.Хома за поданням Сумського обласного управління охорони здоров`я України. 

На останній 8-й сесії міської ради мер Ю.Бова говорив, що заміна Тростянця на Охтирку – це хибний крок. Мер критикував лікарню сусідів-охтирчан, казав, що у них «немає боксованого відділення, окремих палат, як у Тростянці», що там створені «значно гірші умови, де кисню немає по всій лікарні» і так далі. 

  • Про цю ситуацію ми написали до міністерства охорони здоров`я, народним депутатам. За час роботи, як опорної по КОВІДу, нами було проліковано понад пів тисячі коронавіруcних хворих, Ми виділили в минулому році біля 9 млн. грн. на боротьбу з коровнавірусом, це халати, маски, кисневе обладнання, почали навіть ремонт в інфекційному відділенні – міняти вікна, двері, зробили для подальшого цього відділення ще одне відділення, де виселили на четвертому поверсі травматологію. І що - ми його відкриємо і не покладемо жодного інфекційного хворого? І робити далі ремонтні роботи для того, щоб це приміщення було порожнім, це просто викидати гроші «на вітер», - говорив на сесії Ю.Бова.

На думку ж депутатів від опозиційних фракцій, у словах міського голови більше маніпуляцій, аніж реального стану ситуації. В тому числі мер спекулює і на можливому закритті інфекційного відділення. У такий спосіб Бова намагається "надавити" на облдержадміністрацію, аби та посприяла поновленню державного фінансування на утримання інфекційного відділення. Цю думку підтверджують і деякі дії самого Бови. Так, Тростянецький мер вже побував на прийомі у нового губернатора Дмитра Живицького, якому, як сказав сам Бова, він «показав всі картинки» і попросив розібратися з тим, щоб тростянецькі інфекційні хворі все ж лікувалися у Тростянці.

У свою чергу в прес-службі НСЗУ пояснили, що зміни в переліку опорних лікарень відбулися не тільки в Сумській, але й в більшості інших областей і метою цього кроку є раціональне використання державних коштів з максимальною ефективністю. Крім того, це і економія - протягом січня-травня 2021 року НСЗУ виплатила лікарням понад 6,5 мільярдів гривень при попередньо запланованих 9 мільярдах гривень.
Комментариев: 0
Добавить комментарий