У Тростянці у людей забирають землю, на якій вони роками вирощували городину

   Перед кількома десятками мешканців одного з мікрорайону міста Тростянця, що в Сумській області, міська рада поставила вимогу негайно, до понеділка 5 липня, звільнити земельні ділянки, якими ті користуються, як городами. Очільник громади Ю.Бова пояснював це тим, що на тому місці споруджуватиметься басейн і забудовнику необхідно передати цей майданчик. 

Між тим, за словами людей, ці земельні ділянки вони вже давно обробляють за домовленістю з підприємством Півненківського цукрозаводу, якого вже з десяток років не існує. На жаль, ні актів, ні інших документів на землю ніхто людям тоді не давав. Були лише гарантії підприємства. І люди роками там садили картоплю, вирощували огірки, помідори, моркву та іншу городину. 


  • Для моєї родини ця городня ділянка - єдиний вихід вижити. Ми вклали немало грошей в оранку, посадку, обробляли, доглядали за рослинами, щоб виростити урожай, розраховували, що городини вистачить на рік. А тепер до понеділка я мушу викопати те, що там ще не виросло і звільнити землю під забудову, – розповідає одна жінка.

Лише два дні тому люди дізналися, що земля, якою вони роками користувалися, має бути негайно передана генпідрядній організації, яка вестиме будівництво басейну.

  • Є тендер, що відбувся. По закону голова ОТГ у строк має підписати договір на будівництво. Цей строк спливає у понеділок, 5 липня. Гроші від уряду вже надійшли на будівництво, треба «бігом» будувати, - пояснює свою позицію міський голова Ю.Бова.

Люди ж не розуміють такої поспішності. Їх обурює, що їхньою думкою ніхто не цікавиться, власників городів просто поставили перед фактом без будь-якого вибору. Причому, мер не збирається шукати компроміс - хто до 5 липня землю добровільно не звільнить, це зроблять примусово за допомогою бульдозера.

Тому останні два дні в цукрозаводському мікрорайоні Тростянця спекотно не тільки від літнього сонця – люди масово протестують, на місці, де розташовані опальні городні ділянки, вже відбулося дві несанкціонованих акції протесту. Приїжджав до мітингувальників і Бова. 

Тростянчани питали у мера, чому весною їх не попередили, щоб не садили городів? Люди просили не чіпати землю хоча б 3-4 тижні, коли можна буде зібрати картоплю, цибулю, огірки і помідори. Деякі напряму нагадували меру, що голосували за нього тому, що той обіцяв захищати людські інтереси. 

  • За вас виборці голосували, щоб ви захищали їхні інтереси, а ви нас зраджуєте, - обурюється пенсіонер-будівельник.

На цих зустрічах на стороні людей виступали і деякі місцеві депутати. Зокрема, палку полеміку з Ю.Бовою вів депутат міськради від партії "Наш край" Віталій Поляковський. 


  • Ті, хто мали тут городи, тепер будуть вимушені їх залишити, і зі своїми сім`ями не матимуть достатніх запасів на зиму овочів та іншої городини. Так у війну робили поліцаї, коли забирали у людей худобу, їжу і ті вмирали від голоду. Мер з думкою людей не рахується. Оце вам ставлення Юрія Бови до мешканців громади, - говорить В.Поляковський.

Але Ю.Бова ні депутата, ні людей не хотів чути і постійно повторював, що 5 липня – останній строк укладання договору з підрядником і до цього дня земельну ділянку треба звільнити від городів. Аби "прихилити" людей на свій бік, пробував обіцяти їм то грошову компенсацію, то за власний кошт забезпечити їх огірками на зиму, що дуже розсмішило присутніх.

Люди вибухали від гніву і на останок сказали, що 5 липня вони собою зустрінуть міськрадівські бульдозери.

Комментариев: 0
Добавить комментарий