Юрія Бову втретє судитимуть за порушення антикорупційного законодавства

Дванадцять протоколів на Тростянецького міського голову Сумської області Юрія Бову нещодавно складено управлінням стратегічних розслідувань в Сумській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. Всі вони пов’язані з корупцією і вже спрямовані до суду. 

Втім, підозри, розслідування, суди і зрештою його вироки про визнання Юрія Бови корупціонером – для нього справа не нова. Ще на самому початку кар`єри очільника Тростянецької громади – 15.02.2012 р. – набирало законної сили перше судове рішення Тростянецького районного суду Сумської області про притягнення Ю.А.Бови до відповідальності за корупційне правопорушення. Тоді, обіймаючи посаду Тростянецького міського голови, будучи суб’єктом відповідальності за корупційне правопорушення, він здійснював підприємницьку діяльність через приватне підприємство «Меркурій» та управління ним, де до речі працювала і його дружина. Тоді Ю.А.Бова повністю визнав провину, після чого цілком законно потрапив до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення https://corruptinfo.nazk.gov.ua/

Вдруге суд визнавав Тростянецького мера  корупціонером 3 лютого 2021 року. Це був неперевершений «серіал» з Бовою у головній ролі, коли очільник громади упродовж пів року понад двадцять разів знаходив приводи переносів засідань суду. На останнє засідання Бова все ж прийшов в суд, але не в Тростянецький, де під стінами його чекав гнівний пікет громадських активістів. Він поїхав в Суми і звідти, за допомогою відозв`язку, брав участь у засіданні. Тоді, в об’єднаній справі його теж було визнано винним у вчиненні чотирьох адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. Справу вела суддя Марина Щербаченко. Незважаючи на красномовність мера, тоді суд визнав достатнім доказів у доведенні факту вчинення Ю.А.Бовою корупційних адміністративних правопорушень. А сам факт прийняття посадовою особою місцевого самоврядування рішення в умовах реального конфлікту інтересів суд назвав таким, що нівелює довіру суспільства до органу місцевого самоврядування в цілому. За законодавством за вчинення корупційного правопорушення на порушника можна було накласти штраф протягом шести місяців з дня його виявлення. А суд тривав більше. То ж, Бова уникнув покарання. Але попри це правосуддя таки визнало Ю.Бову корупціонером.

І ось кілька днів тому управлінням стратегічних розслідувань в Сумській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України на Ю.А.Бову складено нові 12 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. Їх вже направлено до суду для розгляду.


Це вже буде третій «похід» Юрія Бови в стіни суду по справі, де він підозрюється у вчиненні корупційних "дєлішек". За переконанням працівників Нацполіції, Бова Ю.А. порушив вимоги п.1-4 ч. 1 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», відповідальність за які передбачена ч.ч.1,2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Висунуті до міського голови Тростянця обвинувачення стосуються порушень, які він допустив у 2020 році, коли підписав рішення про виділення громадській організації "Спорт Тростянеччини", якою керує його син - Руслан Бова – чималого фінансування на різні заходи. Юрій Бова вже прокоментував дану ситуацію, пояснивши, що ні він особисто, ні його син, який є депутатом міськради, не голосували за рішення виділити ці кошти. Але, оскільки під рішенням міської ради та під іншими документами, які стосуються фінансування з бюджету громади, міський голова зобов'язаний ставити підписи, тепер йому і "закидають" справу про корупцію, сказав Бова.


Бова також вважає цю справу «замовною» з боку своїх політичних опонентів з партії «Наш край», насамперед депутата Тростянецької міськради Олександра Кетова.

Саме цей депутат зробив подання до правоохоронних органів про корупційні порушення мера. І саме О.Кетов отримав відповідь від управління стратегічних розслідувань в Сумській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України від 17.06.2021 р. і вже наступного дня - 18 червня, оприлюднив її на своїй сторінці у Facebook. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий