Микола Задорожній: Інтернет – у кожне село!

Цього року у межах 162-го виборчого округу п’ять громад отримають кошти з державного бюджету на забезпечення якісним фіксованим інтернетом соціальних закладів, що розташовані у сільській місцевості.

Так, днями Кабінет міністрів України затвердив розпорядження «Про розподіл у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості». Згідно з цим документом, 670 територіальних громад (із майже півтори тисячі, створених по країні) отримають для забезпечення доступу до фіксованого інтернету 483,8 млн гривень.

Для Сумської області обсяг фінансування на зазначені заходи складе загалом майже 41,3 млн грн. Зокрема, в межах 162-го виборчого округу кошти інтернет-субвенції отримають наступні громади: 

Грунська сільська – 650 тис. грн, Лебединська міська – 525 тис. грн, Охтирська міська – 250 тис. грн, Великописарівська селищна – 860,38 тис. грн, Тростянецька міська – 1 млн 314 тис. грн. Із цим я їх і вітаю!

За інформацією Міністерства цифрової трансформації України, планується забезпечити доступом до широкосмугового інтернету соціальні заклади, що розташовані у сільській місцевості, де взагалі відсутнє покриття оптичними мережами. Інтернет-субвенцію спрямують на підключення органів влади та соціальних об’єктів, засновниками яких є територіальні громади. Йдеться про сільські школи, медичні заклади, бібліотеки, клуби тощо.

Поліпшення та розвиток інфраструктури широкосмугового доступу до інтернету в сільській місцевості є одним із проєктів цифрової трансформації України, задекларованих у Програмі політичної партії «Слуга народу», яка наразі реалізується.

Який інтернет отримають заклади? Це буде якісний інтернет зі швидкістю 100 Мбіт/с без абонплати до кінця 2022 року; мережі з використанням оптико-волоконних технологій; 30 тестових днів на швидкості 500 Мбіт/с; безлімітне споживання трафіку; статична (постійна) IP адреса; а дводіапазонний Wi-Fi-роутер нададуть разом з послугою.

Для отримання субвенції головам громад необхідно було зібрати інформацію про покриття волоконно-оптичними мережами у селах, що входять до складу громади; налагодити комунікацію з операторами, які працюють в регіоні, для отримання попередньої вартості ціни послуги; подати заявку для отримання фінансування.

Свого часу я звертався до всіх голів громад 162-го виборчого округу із пропозицією подавати свої заявки на бюджетне фінансування для реалізації цього проєкту на їх територіях.

Тож закликаю місцеву владу надалі не займати вичікувальну позицію, а разом трудитися над залученням державних програм у громади 162-го округу!

Працюємо далі. Будьте здорові та бережіть себе!

Микола Задорожній, народний депутат України

Комментариев: 0
Добавить комментарий