ОТГ Тростянеччини отримали мільйонні субвенції соцекономрозвитку

19 травня цього року уряд затвердив розподіл субвенції з державного бюджету на заходи соціально-економічного розвитку територіальних громад на конкретно визначені об’єкти. З розподілених понад 1,6 млрд. грн., на Сумську область перепало понад 42 млн. грн. 

Як правило, соціально-економічна субвенція - це такий собі «депутатський подарунок» від депутата свого округу. Бо сума виділених тій чи іншій громаді грошей залежить від наявності її лобістів серед народних депутатів. Саме вони, а не органи місцевого самоврядування, подають пропозиції до Мінфіну щодо фінансування з держбюджету місцевих інфраструктурних проектів чи придбання якогось необхідного обладнання. І користуючись наближеністю до урядових кабінетів, саме парламентарі «просувають» їх до затвердження, розуміючи, що колись ці субвенції «зіграють» і на їхню користь в якості передвиборчого агітаційного «аргументу».  

В цьому році в середньому соціально-економічна субвенція розподілена так, що на кожну об`єднану територіальну громаду припадає біля мільйона гривень. Але Тростянецька міськрада стала приємним винятком із правил, зумівши в цій «лотереї» отримати відразу два «виграшних квитки». Точніше, лобістську підтримку не тільки від свого мажоритарного депутата Миколи Задорожнього, а й ще від одного нардепа з Сумщини - Ігоря Молотка. З обома Тростянецька міськрада має дружні відносини, обоє, буваючи на Сумщині, залюбки відвідують шоколадну столицю країни і ніколи не оминають дорогу до мерії. Тому до обох цих парламентарів Тростянецька міська рада і направляла клопотання про підтримку своїх інфраструктурних проєктів. Обидва обіцяли сприяння у виділенні грошей з держбюджету. І обоє, як видно з додатку до розпорядження Кабінету міністрів від 19.05.2021 р. №468-р, виконали свої обіцянки. 

Так, завдяки М.М.Задорожньому бюджет Тростянецької ОТГ поповниться на 1,3 млн. грн. Використають їх для будівництва півтора кілометри сучасного водогону по вулицях Пушкіна та Герцена. Це половина необхідної суми кошторисної вартості об`єкта. Іншу докладуть з міського бюджету, рішення на сесії вже прийняте. А це означає, що біля сотні домогосподарств Тростянця в цьому році отримають можливість користуватися водогоном, якого до цього тут ніколи не було. Тендер вже оголошений. Після визначення переможця будівельники можуть спокійно приступати до роботи. Адже гроші є.


Ще один мільйон депутатської допомоги надійде – тепер вже за сприяння І.Молотка, на розвиток міської лікарні Тростянця. Близько місяця тому він відвідував Тростянецьку лікарню, пообіцяв цю допомогу – і слова дотримав.

На останній сесії міськради мер Тростянця не приховував радості від щедрості долі в розподілі соціально-економічної субвенції.

  • Певно, є зиск звертатися не тільки до двох, а до всіх чотирьохсот депутатів, уявіть, якщо кожен нам зробить по мільйону, - чи то серйозно, чи жартома казав Ю.Бова депутатам.

Не залишилась без уваги і друга ОТГ колишнього Тростянецького району – Боромлянська. Про майже мільйон гривень для неї потурбувався народний депутат Микола Задорожній. 

По Боромлянській ОТГ профінансовано три проєкти. 450 тисяч піде на встановлення вуличного освітлення в с. Боромля по вул. Л.Українки.  250 тис. використають на реконструкцію ігрової кімнати Боромлянського ясла-садочка “Пролісок”. І третій об`єкт, що буде профінансований за кошти державної субвенції - реконструкція системи водопостачання по вул. Перемоги у с. Боромля.

Комментариев: 0
Добавить комментарий