У древньому Криничному відсвяткували День народження села

Кожного року наприкінці травня мешканці села Криничне Тростянецької ОТГ Охтирського району збираються разом на День села. У сільському будинку культури їх вітає керівництво, на подвір`ї розважається дітвора – різні атракціони безкоштовно для них, в храмі – святкова служба. Далі концерт і під занавіс – смачне застілля для всіх присутніх.

Криничне – одне з найстаріших сіл в окрузі, датою його заснування вважають 1693 рік. Люди тут здавна займаються сільськогосподарським ремеслом, в часи Харківської губернії у 19-му столітті цукрозаводчик Кеніг тут вирощував цукрові буряки для свого заводу, що розташовувався у Тростянці.

Але найголовнішим діамантом краю є його ідеальна природа з лісами, багатьма озерами, неосяжними ланами і джерельною водою, яка вважається однією з найсмачніших на Охтирщині. Найдревнішою спорудою села є її Свято-Антоніївська церква. Отець Олександр ось вже дев`ять років настоятелем веде в ній службу Божу. 

Колись Криничне було центром своє власної сільської громади разом з селами Лісне і Машкове. Сьогодні вже не так – вони є частиною Тростянецької громади. Часу від приєднання минуло мало, тому якихось помітних змін на краще ще не видно. В основному вони – в планах та обіцянках влади, а також у наближених до людей соціальних послугах.

У селах старостату проживають в переважній більшості пенсіонери, тож послуги перукаря, взуттєвика, швачки, адміністративні послуги їм дуже потрібні, - розповідає староста Людмила Кривошей.

Цьогорічний день села запам`ятається і дорослим, і дітям. Для менших працювали безкоштовні атракціони, козацькі розваги проводили викладачі Палацу дітей та юнацтва. Для дорослих розгорнули виставку виробів місцевих майстрів народних ремесел. Чудову, насичену концертну програму подарували криничанам творчі колективи з Центру культурних послуг, Смородинського та Цукрозаводського міських клубів. 

Всіх присутніх пригостили козацьким кулішем, а у вечірню пору свято продовжилося дискотекою. 

Ось так і пройшов у Криничному День села, який на кілька годин відволік селян від рутини важких домашніх клопотів, дав насолоду від спілкування і заходів, які для них приготували.

Комментариев: 0
Добавить комментарий