У Тростянці розбирають панелі сонячної електростанції

У першому кварталі 2021 року у Тростянці Сумської області німецькі інвестори обіцяли ввести в експлуатацію сонячну електростанцію енергетичною потужністю об’єкту у 5,7 МВт. Та замість цього на місці вже побудованого об`єкту, мешканці громади сьогодні спостерігають зовсім іншу роботу – панелі сонячної електростанції почали демонтувати. 

На одній частині території електростанції, яка займає площу біля 9 га, сонячні панелі вже розібрані повністю. В інших місцях ці роботи тривають. 


Такий розвиток подій У Тростянці спричинив певний переполох серед людей - пішли чутки, що об`єкт закривають через борги замовника перед генпідрядником з Дніпра, якому за виконану роботу заборгували понад 30 млн. грн.

Ми побували на об`єкті. З розмов із працюючими там людьми та керівником організації, яка тут представляє інтереси інвестора - "ГЛОБАЛ ГРІН ЕНЕРДЖІ СОЛАР І", з`ясувалося, що про закриття об`єкту не йдеться. Станцію реконструюють після непедбачуваних обставин, точніше змін в українському законодавстві – з початку цього року запрацювали нові правила в тарифах для виробників електричної енергії з альтернативних джерел. Підрядник не встиг завершити у Тростянці будівництво електростанції до строку, коли об`єкт, як енергодобувна структура, міг потрапити в пільговий так званий «зелений тариф». З нового року ці тарифи новим законом парламент «урізав» і Тростянецька електростанція опинилася перед фактом, що не зможе скористатися раніше діючими пільгами. Їх залишили для підстанцій потужністю менше 1 МВт. Ось і вирішили у Тростянці одну станцію у 5,7 МВт  переробити на вісім міні-станцій до 1 МВт.

  • Аби не втрачати очікувані прибутки, інвестором і було прийняте рішення переробити проект з однієї великої електростанції на вісім малих, незалежних одна від одної, - говорить Андрій Савочка, керівник організації "ГЛОБАЛ ГРІН ЕНЕРДЖІ СОЛАР І".

Тому зараз і розбираються панелі в одних місцях, переносять їх в інші, проводять нові розводки кабелів, розташовують конструкції більш компактніше. Кожну з восьми ділянок, огородять одну від одної. Кожна з восьми електростанцій матиме свою комплектну трансформаторну підстанцію. Між ділянками планують зробити навіть проїзди. 

Тобто відбувається певна реконструкція під змінений проект. Орієнтовна дата пуску вже реконструйованої станції – липень цього року. Але це тільки орієнтовна дата.

Доречно додати, що переробка проекту і вимушена реконструкція, це не єдина проблема німецьких інвесторів з сонячною електростанцією у Тростянці. Іншою, так би мовити, головною біллю є суд з будівельною компанією ТОВ "ЕДС-Інжиніринг" з міста Дніпро, якій вже п`ять місяців, як замовник робіт не оплачує виконані роботи. Борг за змонтований об'єкт перевищує 30 млн грн. Чергове слухання судової справи відбудеться 8 червня. Одна з головних претензій замовника до дніпрян – їхня компанія мала б побудувати електростанцію під ключ з отриманням «зеленого тарифу». А цього не сталося.


Ось так попри гучні обіцянки інвесторів, а особливо мера Тростянця Ю.Бови, який часто піариться саме на цій темі, місто до цих пір не отримало ні альтернативної енергетики, ні обіцяних тридцять нових робочих місць – в компанії з гучною назвою "ГЛОБАЛ ГРІН ЕНЕРДЖІ СОЛАР І" продовжує працювати лише два працівники – директор і бухгалтер.

В контексті цієї ситуації, під питанням і будівництво ще однієї сонячної електростанції у Тростянці – на території ще більшій, ніж перша - 13,6 га. Іноземні інвестори обіцяли під цей об`єкт майже 10 мільйонів доларів, де також мало б бути створено 25 робочих місць.

Але про це говорити зарано, адже на сьогодні перспективи першої, вже побудованої електростанції, як-то кажуть, «в тумані». Поки що замість отримання переваг від сонячній електростанції у Тростянці спостерігається … демонтаж.

Комментариев: 0
Добавить комментарий