Третій сектор Тростянецької ОТГ перебирається під "дах" Центру соціальних ініціатив

Чотири найбільші ветеранські структури Тростянецької громади - організація ветеранів війни і праці, Спілка ветеранів Афганістану "Воїн", "Союз Чорнобиль України" та спілка ветеранів АТО, разом з ще двома менш потужними громадськими організаціями об`єдналися в єдиний  "Центр соціальних ініціатив".  
 

    В лютому вони провели спільний організаційний форум, а в квітні, кілька днів тому, рішенням міськради, їм для спільного офісу надали окрему одноповерхову будівлю в центрі міста. 
Сама по собі ідея гарна - раніше у кожної громадської організації був свій невеличкий офіс, який вони самі утримували, оплачували комунальні послуги, кожен наймав за невелику плату бухгалтера для ведення документації і фінансових звітів. Тепер все це відпадає. Всі поточні, і що головне фінансові питання бере на себе Центр, який фінансується з бюджету. 

 
   Але одночасно у активістів третього сектору, рівно як і у представників вище названих організацій, виникає і певна засторога від такої реорганізації. Адже раніше вони працювали самостійно і віддалено від влади. Могли у випадку чого критикувати чи висловлювати власну, відмінну від владної, позицію по захисту суспільних інтересів. 
   Тепер же ці громадські організації потрапляють у певну залежність від міської ради, яка покриватиме всі комунальні витрати громадських організацій, фінансуватиме їхні заходи та платитиме, нехай і невеликі, зарплати деяким керівникам ГО. А хто платить, як відомо, "той і музику може замовляти". 
 

   Тому тут можна говорити, що проведена реорганізація формату місцевого громадянського активу більше в інтересах міськради, аніж самих громадських організацій. Бо тепер у влади завжди буде можливість і певного впливу, і якщо потрібно - попрікнути, як то кажуть, шматком хліба. Крім того, і директор новоствореного "Центру соціальних ініціатив Тростянецької громади" з колишніх апаратівців міської ради - призначена на посаду директорка Тетяна Жогло свого часу працювала в міськраді. І певно, саме це стало визначальним фактором у її новому призначенні. 
   Крім того, на заангажованість, якщо не сказати залежність, вказує і присутність серед колективних членів Центру двох відверто "ручних" від мерії громадських структур - скандально відомої охоронної організації "Сила і честь" на чолі з Анатолієм Касьяновим і ГО "Родинне коло Тростянеччини" на чолі з одіозною Галиною Іговською. Навряд чи в такому тандемі ветеранські організації почуватимуться вільно і самостійно. 

 
   І остання сесія на це вказує. На неї в якості запрошених прийшли всі керівники громадських організацій, які увійшли до складу "Центру соціальних ініціатив Тростянецької громади". Сиділи тихо допоки рада, а точніше депутати єдиної присутньої на тій сесії фракції "Сила людей", не проголосувала за виділення грошей на діяльність та утримання їхнього нового офісу у сумі 410 тисяч гривень  
   Далі керівники громадських організацій встали і разом "попливли" у вдячності панам-благодійникам - меру і депутатам, начебто ті свої особисті гроші їм віддали, а не кошти громади. 
 -    Ми дякуємо депутатам "Сила людей" за розуміння, і якщо чесно сказати, нам дивно, що депутати від інших політичних партій не приймають участі у сесії, - висловився Сергій Самойленко, навіть забувши, що буквально тиждень тому міський голова всіх їх образливо називав "дармоїдами, які тільки гроші просять".
   Коротка пам'ять керівників ГО тепер може стати ще коротшою.

Комментариев: 0
Добавить комментарий