Замість добудови шкільного басейну, в Охтирці скандал з підозрою у «відмиванні» бюджетних коштів

Міні-басейн на 72 квадратних метри – давня мрія учнів Охтирської школи №3. Тільки будується він давно, бо на нього в міському бюджеті постійно не вистачає коштів. В цьому році держава пообіцяла допомогти. І відразу це місцеве «велике будівництво» переросло у резонансний суспільний скандал – після того, як готовність об`єкту раптом «підігнали» під 90 відсотків, громадськість заговорила про можливий підлог документів для отримання «відкатів».

Пояснюється все тим, що об`єкт представляє собою такий собі «ласий шматочок» кількамільйонного бюджетного «пирога». Тільки на один проєкт має піти біля 600 тисяч гривень. Крім того, на саму добудову басейну - 3 млн. грн. виділяє Охтирська міська рада, ще 27 мільйонів – фінансується з державного бюджету. 

Тому сьогодні багато охочих не скільки добудувати для школи басейн, скільки долучитися до освоєння на ньому коштів. При цьому продовження будівництва навіть не починалося. 


В Охтирській районній державній адміністрації відразу заперечили високий рівень готовності об`єкту.

  • Наскільки мені відомо на будівництві басейну немає і близько 90 відсотків виконаних робіт, - прокоментував на прес-конференції нещодавно призначений голова Охтирської РДА Леонід Клизуб. – Певні роботи там виконані. Але до завершення ще дуже далеко. 

Взяли на контроль «підозрілий» з точки зору можливих фінансових оборудок, об`єкт і місцеві депутати. Не так давно його відвідали депутат Сумської обласної ради, сам в колишнього спортсмен, а нині тренер Охтирської ДЮСШ Юрій Меєрович. Разом з ним побачили, що насправді сьогодні представляє собою басейн в Охтирській школі №3, голова і заступник голови Охтирської районної ради - Сергій Кірічко і Юрій Слабоспицький. 


  • На тому об`єкті з моменту оголошення його добудови ще іржавого цвяха ніхто не забив, - говорить заступник голови Охтирської райради Юрій Слабоспицький. - Приміщення перебуває в жахливому стані.


Відомо, що управлінням житлово-комунального господарства Охтирської міської ради вже проведено тендер на виготовлення проєкту будівельно-монтажних робіт. Сума державної закупівлі немала - 600 тис. грн. Ці гроші виділила Охтирська міська рада. Коли  буде готова документація, визначений підрядник приступить до ремонтно-будівельних робіт. А там ще 30 мільйонів.

І хоча будівельні роботи ще не розпочалися, Охтирка вже що називається «гудить» в темі шкільного басейну. І не тільки Охтирка. Сьогодні Сумщиною, та й по Україні шириться інформація про не випадково завищений рівень вже виконаних робіт, про можливий підлог документації і про те, що до цього можуть бути причетні не тільки мер Охтирки Кузьменко, а й тростянецький мер Бова, який, начебто, допомагав йому «доводити» папери.

Пригасити негативний суспільний резонанс мають правоохоронні органи – перевірити і внести в ситуацію ясність. Навряд чи варто чекати, доки грім не гряне, точніше – коли раптом когось спіймають на привласненні бюджетних грошей чи завищених сумах фінансування оборудок. І тоді «крайніми» опиняться учні школи №3, бо знову не вистачить фінансування, аби здійснилася дитяча мрія з їх плавальним басейном.

Комментариев: 0
Добавить комментарий