Скандально звільненому марафонцю тільки через десять днів виплатили повний розрахунок - 25 гривень 50 копійок

Скандальна історія зі звільненням з Тростянецької ДЮСШ відомого на Сумщині стаєра Сергія Проневича за те, що не з тим прапором фінішував на Одеському марафоні, обростає новими непристойними фактами. Звільнивши тренера 24 березня, повний розрахунок йому виплатили тільки через десять днів, хоча мали б в день звільнення. Але справжнім шоком для Проневича була сума - 25 гривень 50 копійок.

Нагадаємо, Сергій працював тренером з легкої атлетики в Тростянецькій ДЮСШ Сумської області. Проживає за 15 кілометрів від роботи в селі Боромля. 21 березня цього року спортсмен біг марафон в Одесі. Він виборов перше місце і фініш перетинав з прапором рідного села. 24 березня, коли атлет приийшов на роботу в Тростянецьке ДЮСШ, йому вручили трудову книжку із записом про звільнення «за згодою сторін». Як пояснили «поза протокол» - «ти прославляєш Боромлю, то нехай там тобі і зарплату платять».

Але трудову то видали, а розрахунок зі звільненим працівником не зробили. Між тим, як коментують юристи, незалежно від причини звільнення, працівник у день звільнення повинен отримати остаточний розрахунок. Якщо працівник у цей день не працював, то усі належні йому суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ст. 47 і 116 КЗпП).

Більше того, про суми, які мають бути виплачені працівникові при звільненні, роботодавець зобов’язаний письмово повідомити працівника перед їх виплатою (ст. 116 КЗпП).

А що відбулося насправді? Розповідь Сергія Проневича просто вражає.

  • У день звільнення зі мною розрахунок не провели. Не виплатили його і наступного дня. Тільки 5 квітня на моїй банківській картці з`явилося грошове поповнення на суму 25 грн. 50 коп. Я не зрозумів відразу, що це за переказ. У відділенні ПриватБанку мені зробили офіційний роздрук цього платежу і там я прочитав, що то і є «зарплата з відділу освіти Тростянецької міської ради».

В бухгалтерії відділу освіти пояснювати такий «платіж» не стали - перенаправили до директора ДЮСШ. А той пояснив, що мовляв вказана сума вийшла такою після утримання суми із зарплати звільненого тренера за ті дні, коли Проневича на роботі не було. 

Сергій Проневич з цим не згодний і сьогодні готує заяву до прокуратури та суду. І, як стверджують юристи, може ця ситуація «боком вийти» перш за все Тростянецькій міській раді, яка фінансує ДЮСШ. Адже у ст. 117 КЗпП сказано, що якщо роботодавець зі своєї вини і за відсутності спору про розмір належних звільненому працівникові сум своєчасно не розрахувався з ним, то він зобов’язаний виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку. І якщо справа дійде до суду і Тростянецька міська рада не здійснюватиме жодних кроків для погашення заборгованості перед працівником, а працівник — теж не поспішатиме зі стягненням належної йому зарплати, то сума середнього заробітку в результаті буде обрахована за весь строк судової тяганини. І ця сума буде в рази більшою за поки що 25 виплачених гривень.

Комментариев: 0
Добавить комментарий