З утисками свободи слова на телеканалі «Тростянець» розбиратиметься Нацрада з питань телебачення та радіомовлення

Група депутатів Тростянецької міської і Охтирської районної рад Сумської області звернулися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розібратися з можливими фактами цензури та утиску свободи слова в телерадіокомпанії «Тростянець», яка є комунальним підприємством Тростянецької міської ради Сумської області. 


На цьому тижні відповідне Звернення підписали депутати Тростянецької міської ради - І.Борисенко, В.Бочкарьов, О.Кетов, С.Гребельний та Охтирської районної – В.Партала, С.Гончаренко і О.Курпіль. Документ направили відразу за двома адресами: в Київ - голові Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення О.В.Герасим’юк та в Суми - представнику Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Л.Л.Якубенко. 

Нагадаємо, приводом до цього став випадок, коли трьом місцевим депутатам від партії «Наш край», які на початку березня отримали попередню домовленість з комунальним телеканалом про запис у одній з програм, раптом відмовили у наданні ефіру. Коли депутати прийшли до ТРК і запитали у головного редактора причину заборони, їм сказали: "Відповідь ми вам відправили листом". А в листі написали, що, мовляв, у їхньому депутатському зверненні щодо надання телеефіру "відсутнє належне обгрунтування", а тому "… відсутні підстави для задоволення даного депутатського звернення".

Інна Борисенко
  • Нове керівництво ТРК «Тростянець» в особі директора Смілянської О.В. проводить політику тотальної цензури на критичні матеріали щодо діяльності міського голови м.Тростянець Бови Ю.А. Між тим телерадіокомпанія є комунальною власністю громади Тростянця. По суті ж стала знаряддям пропаганди та боротьби з опонентами міського голови, - коментує депутатка, лідер фракції «Наш край» в Тростянецькій міській раді Інна Борисенко.


До речі, це був не перший випадок, так би мовити, «зачищення ефіру» від опонентів чинної влади. Попередній керівник ТРК - сумчанин Юрій Дараган, у жовтні 2020 року поплатився своєю посадою саме за те, що з початком останньої виборчої кампанії почав укладати офіційні виборчі угоди з усіма кандидатами на посаду мера Тростянця, планував проведення телевізійних дебатів.

Юрій Дараган (по центру) під час звільнення (жовтень 2020 р.)
  • Але одразу від влади пішли погрози, вимоги «не показувати інших», – згадує колишній керівник ТРК. 

І Юрія Дарагана, який за три роки створив у Тростянці потужну телерадіокомпанію, звільнили, «зробивши винуватцем» за виникнення дебіторської заборгованості перед підприємством, що відповідає за подачу телесигналу. Хоча перед цим йому продовжили контракт. 

На цю ситуацію була реакція і від Національної спілці журналістів України, яка закликала Тростянецьку владу не використовувати адміністративний ресурс для незаконного впливу на інформаційну політику телерадіокомпанії. 

  • Звільнення керівника телерадіокомпанії за лічені дні до голосування на місцевих виборах – це очевидна цензура, намагання зачистити ефір, – зазначав у жовтня 2020 року голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Посадовці мають визнавати, що владні повноваження – це не приватизація влади і право на свавілля.

Випадок зі звільненням Юрія Дарагана теж наводиться у нинішньому Зверненні депутатів до Нацради. 

Загалом, група депутатів Тростянецької міської і Охтирської районної рад просять вищий наглядовий та регуляційний державний орган України в галузі телерадіомовлення, провести перевірку в комунальному підприємстві Тростянецької міської ради «ТРК Тростянець» щодо дотримання нею законодавства у сфері телерадіомовлення. А також дати оцінку фактам утиску свободи слова та можливої цензури.

Комментариев: 0
Добавить комментарий