Депутатів Тростянецької міської ради не пустили до ефіру на телеканалі … Тростянецької міської ради

Публічним скандалом  завершився візит двох депутатів Тростянецької міської ради, а з ними ще одного депутата з райради, до комунальної телерадіокомпанії "Тростянець" – замість попередньої домовленості записатися у програмі, депутати раптом отримали відмову і замість аргументів почули: "Відповідь ми вам відправили листом".


  Віталій Поляковський та Інна Борисенко – депутати міської ради від опозиційної до мера партії «Наш край». Разом з ними погодився на запис в телеефірі і депутат Охтирської районної ради, тростянчанин  Валерій Партала.  Прийти на телебачення вирішили не випадково - десять днів перед цим на сесії Тростянецької міської ради звітувала директриса цієї телерадіокомпанії О.В.Смілян­сь­ка за рік роботи колективу. Виступаючи, вона дала зрозуміти і депутатам, аби ті активніше використовували комунальний телеканал, як трибуну для комунікації з виборцями.

Ось і вирішили скористатися цією нагодою троє депутатів - і обов`язок по підтримці зв'язків зі своїми виборцями виконати, і розповісти тростянчанам та сільським мешканцям ОТГ свої думки щодо розвитку громади. 

А ще - публічно відповісти на ту критику, якої не шкодує по відношенню до партії "Наш край" міський голова Юрій Бова. 

- І раптом за два дні до призначеного строку ефіру нас повідомляють, що ніякого запису програми за нашою участю не буде, - розповідає один з депутатів "Нашого краю" Віталій Поляковський. - Чому - не пояснили. Тому ми вирішили почути причину відмови від керівниці телеканалу особисто. І завітали до її студійного кабінету. 

Більше пів години Віталій Поляковський намагався отримати аргументовану відповідь від О.В.Сміля­нської. Але розмова вийшла ні про що - замість ар­гумен­тів коротке пояснення: "Від­повідь ми вам від­правили листом". 

Втім, і з листа, який депутат Поляковський отримав через кілька днів, не можна було нічого зрозуміти - набір слів про те, що у їхньому депутатському зверненні "відсутність належного обгрунтування", а тому "… відсутні підстави для задоволення даного депутатського звернення". І взагалі, якщо вас - депутатів - щось не влаштовує у передачах комунального телеканалу і хтось вважає, що в них є недостовірна інформація, то "… ви маєте право звернутись до суду".



Ось така ситуація: телерадіокомпанію створили депутати Тростянецької міської ради для комунікації з людьми. На фінансування телеканалу щороку з бюджету міста витрачається 1,5 млн. грн. А слова сказати через телерадіоефір депутатам не дають. 


- А хто ж тоді "герой телеекрану" на комунальному телеканалі? - запитали ми у Віталія Поляковського.

- У місті є лише один такий герой телеекрану - царь-Бова. Подивіться будь-яку передачу - він один все робить, він один працює на громаду.  А хто його критикує - той вже ворог. І тоді, очевидно, отримують вказівки журналісти, кого пускати до телеефіру, а кого ні. 

А тим часом “можновладці і наближені” користуються бюджетними грошима, як своїми, а у опозиційних депутатів немає навіть можливості сказати власну думку про це. Що тут скажеш - у Тростянці "балом правит удельный князёк”.

-      Що хотіли сказати людям з телеекрану?

-      Ми прийшли, щоб розповісти мешканцям Тростянецької громади що насправді робиться в міс­ті, що приховується за красивими картинками і виспівуваннями по телебаченню про “європейського” мера. 

Бо насправді маємо величезні проблеми з якістю водопостачання, жахливий стан каналізаційного господарства, розбиті по всьому місту дороги. І все це відбувається тому, що бюджетні кошти витрачаються на розсуд однієї людини. Скажімо, що важливіше: позашляховик для мера за 1,3 мільйона гривень чи два новеньких автобуси, які б зняли проблему безперебійного обслуговування пасажирів на проблемних на сьогодні маршрутах, як наприклад до Смородиного. Але для Бови важливіше самому "жирувати" за кошти громади. Добре виходить у мера із збагаченням своєї родини за рахунок міського бюджету. А для людей - нічого. Тільки про це наше телебачення ніколи не покаже. А нам - сказати не дають.

-      Що далі будете робити? Не скаржитися ж на телевізійників до мера? 

-      Будемо порушувати проблему на сесіях, добиватися, щоб у депутатів була можливість доступу до комунального ЗМІ. По закону депутат має на це право. 

Очевидно потрібно переробляти Статут комунального підприємства телерадіокомпанії “Тростянець”, бо там навіть чітко не прописане право депутата міської ради мати можливість звіту перед виборцями. Все сховане за загальними фразами типу "оперативного інформува­ння", "сприяння зміцненню інформованості жите­лів громади", "оприлюднення офіційних повідомлень та роз`яснення рі­шень органів державної влади та місцевого самоврядування". Про роль і позицію депутатів - немає нічого. 

Очевидно, що все це не випадково. Бо маючи під рукою підконтрольні, слухняні газети і телебачення, легше непомітно для спів­громадян збагачуватися самому і своїй родині за рахунок громади, а стратегію розкрадання видавати за стратегію розвитку. 

Все це треба негайно змінювати.

Комментариев: 0
Добавить комментарий