Люджанський староста “влип” у скандал з "прихватизацією" землі дівчини-сироти

Люджанський староста Віталій Клименко разом із зятем п`ять років «в темну» - без договору оренди паю, не сплачуючи державі податків, у власних цілях використовував земельну ділянку дівчини-сироти Тетяни Сотнікової. Коли ж дівчина вирішила повернути собі землю, бо за два останніх роки не отримувала плати, так звані орендарі ошелешили власницю, сказавши, що «її земельний пай вже не її».


В Люджі Тетяну Сотнікову знають всі. Ще в дитячому віці переїхала в Люджу з Криму, де вона втратила маму. Жили незаможно у бабусиній хаті. Все, що мали - земельні паї: один батьків, інший - Тетянин.

Після школи дівчина вирішила свою долю влаштовувати сама - поїхала в Росію. Це був 2015 рік. Але потрібні були гроші на дорогу та й на перших порах на прожиття. В той час існувала така практика, що орендарі людських земельних паїв за виняткових обставин могли платити їх власникам орендну плату наперед - за 2-3  роки. Вирішила цим скористатися і Тетяна. Тільки кому довірити землю? Подумала і вирішила - покластися на двоюрідного брата Олександра і його тестя Віталія Клименка.

-        У 2015 році я звернулась до Клименка Віталія Борисовича і Лисенка Олександра Віталійовича, які взяли мій пай, щоб користуватися моєю земе­льною ділянкою, доки я буду у від`їзді за кордоном. Я виїжджала в Росію і мені потрібні були гроші. Я звернулася до Саші і попросила у нього в рахунок оренди паю за три роки наперед 900 доларів, - розпові­дає Т.Сотнікова. 

Взамін Тетяна пише розписку за взяту валюту, оформлює довіреність на ті ж три роки на користування її землею. Умовили родичі Тетяну написати і заповіт на свою землю на двоюрідного брата Олександра - зятя Віталія Клименка, мовляв невідомо, що там буде в Росії і як складуться обставини життя, а земля щоб мала постійного власника.

- Коли я повернулася з Росії, то попросила моїх орендарів мені виплатити оренду 27 тисяч гривень ще за два роки користування моєю землею - за 2019 і 2020-й. Але відповідь мене шокувала - Клименко і Лисенко мені сказали, що мій земельний пай вже не мій, а їхній, - говорить далі Тетяна. 

І це був не єдиний сюрприз долі. Доки дівчина була за кордоном, важко захворів і помер її батько. Її хату теж продали, виписавши з неї  Тетяну. І наостанок ще й без землі залишили - чоловіки їй сказали, що свій пай “вона їм продала”.

Ось так, виявляєть, на чужому горі можна наживатися. Паєм користуватися. Врожаї збирати. Дохід отримували. Але водночас без офіційного договору оренди землі, не сплачуючи податки. А тепер ще й не бажаючи добровільно повернути дівчині її законно належну землю.


… На цьому тижні в парламенті схвалили законопроект, яким органи місцевого самоврядування будуть зобов`язані публічно обговорювати кандидатури старост з жителями тих населених пунктів, де ті будуть працювати. Бо навіть на цьому прикладі ми бачимо, що може бути, коли на державних посадах з`являються «свої люди» в результаті кулуарних призначень. 

До речі, на сесії Тростянецької міської ради під час затвердження старост, міського голову Ю.Бову депутати, зокрема Інна Борисенко з "Нашого краю" та Оксана Заяц з ОП "За життя" просили Ю.Бову не поспішати з призначеннями, перед цим провести публічні обговорення старост в селах, щоб на цих посадах були люди авторитетні і поважні. Тоді меру пропонували провести збори, зустрічі з мешканцями на вулицях, щоб дізнатися думки простих людей. 

Що на те відповів мі­ський голова? "Призначення старост - це моє право. Я відповідаю за них перед людьми і міською радою". Цікаво, якою буде «відповідальність» Ю.Бови за люджанського старосту, який “влип” у скандал з "прихватизацією" землі дівчини-сироти.

Комментариев: 0
Добавить комментарий