Які види доходів повинні задекларувати громадяни

Головне управління ДПС у Сумській  області нагадує, що з початку 2021 року стартувала кампанія декларування доходів, отриманих у 2020 році. 

Як інформує прес-служба ГУ ДПС у Сумській області, щорічне подання декларації про майновий стан і доходи (далі - Декларація) – конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України). Обов’язок щодо подання Декларації у платників податків виникає: 

- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо; 

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами; 

- при отриманні іноземних доходів; 

- та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду. 

Разом з тим, слід зазначити, що обов'язок платника податку щодо подання податкової Декларації вважається виконаним і податкова Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно: 

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу України (далі – ПКУ); 

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ; 

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. 

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку. 

Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік для громадян, які відповідно до норм розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію – до 1 травня року, що настає за звітним. 

Останній день – 30 квітня 2021 року. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий