Судовий фарс або "хворь на видумку сильна"

Біля входу до Тростянецького районного суду сьогодні пікетували люди. Вони вимагали нарешті розблокувати розгляд справи, відповідачем в якій є мер Ю.Бова.

Прийшло на акцію не менше двох десятків людей. Немало з них в руках тримали плакати з різними написами: «Недовіра суду», «Стоп – корупція», «18 засідань суду не відбулося!», «Судовий фарс», «Бова – корупціонер»… Багато на акції було і поліції – не менше десятка правоохоронців слідкували за правопорядком. Але вони жодного разу не втручалися і не заважали.

Приводом для пікетування суду стало чергове, вже 18-те перенесення слухання справи щодо корупційних правопорушень Тростянецького міського голови Ю.А.Бови. Нагадаємо, ще у липні минулого року на міського голову слідчим обласного управління з економічних розслідувань були складені 4 протоколи про корупційні правопорушення. Їх суть - укладення мером Ю.А.Бовою договору зі своє дружиною Р.А.Бовою, власницею на той час щотижневика «Круглий двір», про фінансування з міського бюджету оголошень міськради в цій газеті. Законодавство це трактує, як реальний конфлікт інтересів, що підпадає під корупційне правопорушення.

Тростянецьким судом ця справа була взята до розгляду у серпні минулого року. І з того часу – ось вже майже пів року – правосуддя топчеться на місці, навіть не розпочавши слухання по суті. 

Дату і час проведення акції протесту – 26 січня на 9.00 год. – було обрано не випадково. Саме в цей день о 9.15 мало відбутися чергове слухання цієї справи. І хто б сумнівався, Ю.Бова знову на нього не з`явився, повідомивши суд, що знову хворіє. 


  • Те, що відбувається в Тростянецькому суді із розглядом корупції міського голови – це просто насмішка над самим судом. І плювок в бік громади. Мер постійно знаходить приводи, щоб не прийти до суду, в тому числі і через хворобу. Але в ці дні він може проводити виконком, сесію чи нараду, зустрічається з мешканцями громади. Там по три години розповідає одне і теж, а в суд йти не вважає за потрібне. І міська рада не реагує, аби змусити нарешті Юрія Бову ходити в суд. Який він приклад подає людям? -  розповів громадський активіст, тростянчанин Микола Назаров.

Спілкуючись з пікетувальниками, ми питали, хто їх організував прийти сюди, чи бодай їх не примусили чи заплатили? Люди відповідали, що інформацію про протестну акцію дізналися з соцмереж, де було написано її час і місце. Прийшли добровільно, бо вже дістали їх цей фарс і брехня. Вони охоче ділилися думками, але їхніх прізвищ просили не називати. І це ще одна ознака підступності місцевої влади – люди бояться, що їм помстять за їхню позицію. 


Те, що говорили пікетувальники, ми передаємо без "причесування":    

  • Бова «хворіє», бо лікарня в його руках. Лікарняний йому відкриють і закриють за будь-який день. І така несправедливість на кожному кроці.
  • Чесно кажучи, я вже збився з рахунку кількості відкладень справи Бови в суді. А він має відповідати перед законом, як кожна людина в нашому суспільстві.
  • Те що відбувається в Тростянецькому суді по справі Бови, то більше нагадує фарс, аніж намагання добитися реальних результатів. Він мер і точно має певний вплив на місцевий суд. І тому йому сходить все з рук.
  • Іншого результату годі чекати: судді, особливо місцевих судів, залежні від тих же мерів, голів адміністрацій. Подивіться, наша влада прогнила від корупції, вони мають маєтки, магазини, землю, гроші. А коли їх «ловлять» на порушеннях, то легко уникають відповідальності.
  • Якби Бова вважав себе невинуватим, то вже давно б прийшов до суду і довів це. А він насправді вже пів року ховається від правосуддя. І суд в цьому йому сприяє.  

Присутня на акції протесту журналістка тростянецького комунального телеканалу спробувала стати на захист мера, мовляв, міський голова через хворобу не може прийти до суду. У відповідь почула:

  • Якщо людина з липня минулого року хворіє і хворіє, то треба спитати у лікарів, що з тростянецьким мером. Насправді ж то інша хвороба – хитрості і безкарності.

Поспілкувавшись з учасниками акції протесту, підійшов час засідання суду. Але раптом журналістів на нього не пустили. Ситуацію пояснила Інна Самодай - заступниця керівника апарату Тростянецького районного суду, вона ж і прес-секретар суду.


  • Ми забезпечили он-лайн трансляцію цього засідання на офіційній веб-сторінці через портал «Судова влада». Всі бажаючи можуть спостерігати за цим засіданням. Чому журналісти не допускаються в зал засідань? Це пов`язано з тим, що по всій Україні встановлено карантинний режим через коронавірусне захворювання. Тому згідно наказу керівника апарату суду та голови суду введено особливий режим відвідування засідань, куди допускаються лише учасники по справам, - пояснила вона.

Журналісти відразу зауважили, що якраз на порталі «Судова влада» видно, що в інших містах, де теж є трансляції засідань, журналстів на засідання допускають. Тільки у одному Тростянці «особливий режим». Очевидно, це пов`язано з тим, що фігурантом справи є міський голова. Тим більше, що локдаун вже завершився.

Тому, на думку журналістів, така половинчаста відкритість справи є ще однією можливістю, аби відгородитися від громади і не відповідати на незручні питання журналістів, зокрема, чому протягом пів року розгляду – постійні переноси.

  • Судові засідання відкладаються, на сайті можна ознайомитися з кожною причиною цих відкладень, - пояснює Інна Самодай. 

Зрештою, доки журналісти і прес-секретар суду з`ясовували особливості цього судового процесу, призначене на 26 січня слухання знову відклали. Як прокоментував учасник процесу – перший заступник керівника Охтирської місцевої прокуратури Ігор Глущенко – знову на засідання не з`явився міський голова Ю.Бова. Тому слухання перенесли на 28 січня.

  • Прокуратура на суді якісь вимого ставила? - запитали ми у прокурора.
  • Так, ми подали клопотання про припинення строку перебігу адміністративної справи у зв`язку з хворобою відповідача. Але судом це клопотання було відхилене, - зазначив він. 
  • Коли по встановленим строкам розгляду справу можуть закрити? – запитали ми прямо у прокурора.
  • Я не буду зараз коментувати це питання, - відповів І.Глущенко.

То ж, можемо припустити, що все йде до того, що справу «ведуть» до закриття через закінчення встановленого законодавством строку її розгляду – можливо, навіть не почавши її розглядати. А потім, навіть визнавши Бову винним, буде неможливо притягнути корупціонера до адміністративної відповідальності.

Такою є реальність.

Комментариев: 0
Добавить комментарий