Боромлянська ОТГ - успішна громада!

Кілька останніх років мешканці Боромлянської ОТГ з приємністю спостерігають, як успішно у них вирішуються ті питання розвитку громади, які раніше здавалися недосяжними. Ясна річ - додаткове фінансування забезпечила децентралізація. Але самі люди додають, що успіху не було б, якби не відповідальність депутатів і ініціатива сільського голови Романіки Василя Миколайовича. Це їхні якісні управлінські рішення допомагали успішно боротися з труднощами та проблемами, реалізовувати плани, готувати успішні нові проекти, продовжувати історичні традиції рідного краю.


В ЛІДЕРАХ ПО РОЗВИТКУ ГРОМАД
Боромлянська ОТГ  - сільськогосподарська. Стовпи її стабільності - ТДВ "Маяк",  ТОВ " Райз Північ", "Кернел",  "Нафтогаз  Прима", ПП Гуренко та ряд фермерських господарств. А коли працює економіка - життєдіяльна і громада і її величність - бюджет, її плід. Цей рік був важким для Боромлянської ОТГ. На самому початку втратили 50 робочих місць в ТОВ "Райз Північ", яке  скоротило  тваринницьку галузь в Жигайлівці та Гребениківці. У грошовому  еквіваленті ОТГ втратило біля 2,7 млн. грн. Зменшили бюджетні надходження і податкові коронавірусні "канікули", ще мінус 700 тис. грн.
Вся господарська робота сільської ради лежить на комунальних закладах бюджетної сфери, в яких працює 260 спеціалістів і робітників всіх напрямків.

У Боромлянській ОТГ одна  з найкращих технічно оснащених в області, укомплектованих всім необхідним лікарня. Діє два ФАПи, школи, створено  дві комунальні служби, які забезпечують благоустрій території,  водопостачання та водовідведення, працюють чотири бібліотеки, чотири клуби, краєзнавчий музей.
Депутати сільської ради з порозумінням віднеслися до виділення землі по 2 га для учасникам бойових дій. На сьогоднішній день виділена земля 94 чоловікам площею 184,05 га.
В цілому Боромлянська ОТГ живе повнокровним життям, по багатьох питаннях в лідерах: в обласному рейтингу за минулий рік зайняли 2 місце, в Україні - 32 позиція.

ДОРОГИ
Дороги - артерії громади. На умовах співфінансування привели в порядок дорогу Боромля - Жигайлівка, на неї було виділено по 1 млн. грн. сільрадою та ДП "Дороги Сумщини".  300  тис. ТОВ "Райз Північ" виділило на об'їзну дорогу біля с. Гребениківка, 300 тис. -  ТДВ "Маяк" на вул. Першотравневу  с.Боромля. Також сільрада  на умовах співфінансування з ТДВ "Маяк" надала 100 тис. грн. на ремонт вул. Швецова  в с.Боромля.
Тільки з дня заснування громади було використано 920 куб. м.  щебня  для підсипки доріг по вулицях сіл  Боромлянської ОТГ.
Всі  дороги з твердим покриттям перебувають на балансі ДП  "Дороги Сумщини", тому фінансування їх ремонту здійснюється і по державним програмам. Співпраця дозволила залучити на середній та ямковий ремонт доріг: Боромля - Новгородське та комунальної дороги в с. Жигайлівка 13,2 млн. грн., додатково виділено 2 млн. грн. на ремонт містка по вул. Кутузова в с. Боромля.

МЕДИЦИНА
Вже у 2017 р. за рахунок коштів інфраструктурної субвенції був відремонтований Гребениківський ФАП, сума витрат - 268 тис. грн. У 2018 році придбали два автомобілі швидкої допомоги, в 2019 р. на 991 тис. грн. використали на капітальний ремонт опалення та приміщень АЗПСМ с. Боромля.
Значна увага приділяється залученню коштів в громаду. Співпраця ОТГ, головного лікаря Русанюка М.С. дала можливість тільки в 2019 році завести 1,5 млн. грн. на придбання медичних автомобілів, 440 тис. грн. на телемедицину, 
751 тис. грн. на капремонт лабораторії, двох кімнат на 8 ліжок стаціонару. 

ОСВІТА
За минулий рік було виділено 1,5 млн. грн. на ремонт даху початкової ланки опорної школи. 
Виконано ремонт початкових класів на 747 тис. грн. по Гребениківської філії. Відремонтували опалення та замінили віконні блоки в Жигайлівській ЗОШ (1,5 млн. грн.). Відремонтовано філію школи в с.Новгородське (204 тис. грн.). 
Провели по школам поточні ремонти: в початковій школі - відремонтовано туалет (320 тис. грн.) Розроблена документація на ремонт приміщення початкової школи (840 тис.), їдальні та харчоблоку опорної школи (1,2 тис.), ремонт крильця (540 тис.), даху Гребениківської школи (740 тис.). 
Підготовлена документація на ремонт приміщення дитячого садочку "Пролісок" (560 тис.). Замовлена проектна документація на утеплення фасаду опорної школи в с.Боромля.
В цьому році на умовах співфінансування придбали шкільний автобус вартістю 1,8 млн. грн. До дня села відремонтували та відкрили   Будинок дитячої творчості, вартість робіт 772 тис.грн. де діти будуть навчатися танцям, музиці, образотворчому мистецтву та традиційним ремеслам.

КУЛЬТУРА
Найбільше досягнення - відкриття відремонтованого сучасного краєзнавчого музею в с. Боромля, під свою опіку взяли проведення фестивалю "Боромля".

Капітально відремонтували опалення в Боромлянському СБК, капітальний ремонт провели і в Кіровському сільському клубі, де установили теплогенератор (390 тис. грн.).
На сьогодні виготовлена документація на капремонт та утеплення Гребениківського сільського будинку культури, вартість робіт складає 1 млн. 450 тис. грн.
Усі бібліотечні заклади забезпечені комп'ютерами, проведено швидкісний інтернет.

СПОРТ
Всі останні роки громада входить в трійку найспортивніших громад області, а останні два роки займає перше місце спартакіаді "Краща спортивна громада Сумщини". 

Це заслуга всіх наших спортсменів і уміла організація спортивного інструктора В.Б.Євтєєва. 
В селі популярним є спортивний клуб "Олімпієць", де молодь безкоштовно займається спортом, працюють секції боксу та дзюдо. 

В цьому році побудована котельня, що дає можливість і взимку проводити заняття.
Подарунком до Дня села стало відкриття в селі Боромля багатофункціонального спортивного майданчика з штучним покриттям, збудованого на умова співфінансування. Вартість робіт складає 1,45 млн. грн., 
Тут можна пограти у футбол, волейбол та хокей.

БЛАГОУСТРІЙ 
Для забезпечення  водопостачання та водовідведення було створено КП "Добробут". На протязі  останніх 3-х років було придбано два трактори, повний комплект навісного обладнання для надання послуг для обробітку землі. На балансі підприємства знаходяться всі водопровідні та каналізаційні мережі, які морально і  фізично "устаріли".
За останні роки для їх очистки та ремонту було використано  752 тис. грн., в 2019 - 298 тис. На рахунку працівників КП "Добробут" десятки відремонтованих колодязів, кілометри підсипаних доріг.
Великий обсяг робіт  проводить КП "Сервіс", яке забезпечує благоустрій кладовищ, вулиць сіл ОТГ. Сьогодні невпізнаними стали цвинтарі по селах ОТГ, хоча працює всього 6 людей, укомплектованих професійним інвентарем. 
В громаді було встановлено  шість зупинок,  три дитячі майданчики, виконано робіт з освітлення  вулиць ОТГ за рахунок інфраструктурної субвенції за 2018-2019 роки на  1,677 млн.грн.

ПРОГРАМА В.М.РОМАНІКИ
Ви спитаєте - що далі? Плани серйозні. Всі вони конкретно розписані у програмі розвитку Боромлянської ОТГ кандидата на посаду Боромлянського сільського голови, нині діючого голови громади - Василя Миколайовича Романіки. В цій програмі розписана робота по всім основним напрямкам. В ЕКОНОМІЦІ - відкриття в кожному селі мініелектростанцій на сонячних батареях: вже виділено 5 земельних ділянок; є напрацювання по залученню інвестицій для відкриття в с. Жигайлівка ферми для вирощування індиків, виділено 7,3 га землі;  в с. Новгородське побудують асфальтовий завод - вже виділено 2,3 га землі; там же побудують термінал для зберігання зерна, це дасть можливість створити до 32 нових робочих місця. В планах Романіки і реконструкція ринку в центрі Боромлі.
В пріоритеті залишатиметься будівництво ДОРІГ - до с. Новгородське; в с. Жигайлівка (вул. Шкільна); об'їзної дороги в с. Гребениківка. В с. Боромля також пройдуть ремонти комунальних доріг.
В МЕДИЦИНІ на базі АЗПСМ с. Боромля буде створене терапевтичне відділення на 8 ліжкомісць: вже виконані роботи по капремонту 2-х кімнат; в с. Новгородське побудують приміщення, де буде кабінет старостату та ФАПу.
КУЛЬТУРА - в найближчих планах ремонт Гребениківського та утеплення фасаду Боромлянського сільських будинків культури.
ОСВІТА. По ремонтам - початкова школа в с. Боромля; дах Гребениківської філії НВК; створення Центру соціальної реабілітації на базі приміщення колишньої школи-інтернату в с. Гребениківка. Вже напрацьовуються варіанти утеплення фасаду опорного закладу Боромлянського НВК. 
В перспективному плані СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ - відкриття Будинку ветерана на базі колишнього дитячого садочка "Дзвіночок".
СПОРТ - на території Гребениківської філії НВК побудують футбольне поле з штучним покриттям.
Зробити все це Боромлянській громаді під силу. Сільський голова в цьому не сумнівається. Бо спирається він в роботі на людей, які йому довіряють.  
-    Громада зрозуміла, що місцева влада - це вони самі. І їм - людям, через місцеве самоврядування, а не комусь іншому, вирішувати, куди і як витрачати спільний бюджет, їм будувати добробут та довіру у громаді в цілому чи в якомусь окремо взятому селі, - каже В.М.Романіка.
Комментариев: 0
Добавить комментарий