ДОКИ "ПОТЯГ НЕ ПІШОВ": Боромлянська ОГТ знову приєднує до себе Криничанську і Люджанську сільські ради

Подією номер один цього тижня можна вважати сесію Боромлянської сільської ради, що відбулася в четвер. Депутати проголосували за підтвердження свого рішення трирічної давнини щодо приєднання до своєї громади Криничанської та Люджанської сільських рад після відповідних звернень до них від обох цих рад. 

Для декого таке рішення може видатися не логічним і зовсім не на часі. Мовляв, в уряді все вирішено, громади Криничного і Люджі йдуть до Тростянця. І відповідний законопроєкт пройшов Раду. Тільки ще не чинний. То на що розраховували Боромля разом з Криничним і Люджою?

Як не дивно це звучить – на закон. На право людей самим вирішувати свою долю. Закон України про децентралізацію так і звучить – «Про добровільне об’єднання територіальних громад», ключове слово в якому – «добровільне».  І три роки тому спочатку на громадських слуханнях, а потім сесіях чотири сільські громади – Криничне, Люджа, Білка і Боромля - вирішили бути разом. ДОБРОВІЛЬНО!

Тільки ось це не входило у плани мера Тростянця. І Бова пішов на випередження, не допустивши, доки ця спірна ситуація потрапить в суди, де він точно програв би, мер перевів стрілки на Мінрегіон, де мав своє «лоббі». Долучивши на свій бік ще й народного депутата Задорожнього, саме в профільному міністерстві і зародився план  проведення абсолютно незаконного опитування, де головним рахувальником голосів сам себе призначив народний депутат. Хоча мало б це проходити якщо не комісійно, то принаймні за участі спостерігачів від різних сторін. Цього всього не було. Задорожній сам голоси порахував, сам же і представив результати опитування до міністерства. Так Бова і «переграв» всіх – «чужими» руками. 

«Ми вигравали бої, але програли війну», - прокоментував цю ситуацію голова Боромлянської ОТГ Василь Романіка.

Тільки в Криничному і Люджі люди руки не опустили. Сільські голови, депутати і активісти громад, після того, як їхні громади міністерством регіонального розвитку були примусово приєднані до Тростянецької ОТГ, наполягли на проведенні повторних сесій своїх сільрад, на яких знову підтвердили свою добровільну волю бути в ОТГ – Боромлянській. А потім свої рішення передали на повторне затвердження в Боромлянську сільську раду. І в четвер питання було винесене на їхню сесію. 

  • Ми поступали по закону, а з нами вчинили – проти закону, - вважає сільський голова Криничного Микола Назаров.
  • Рішення трирічної давнини про приєднання до Боромлянської ОТГ громад Білки, Криничного і Люджі чинні по сьогоднішній день? Їх не відміняли ані суди, ані обласні владні органи. Тільки чомусь весь цей час наші рішення не виконуються. Тому ми вирішили знову розглянути це питання і будемо відстоювати своє рішення, - наголошує сільський голова Люджанської громади Олег Красніков.
  • Для Криничного і Люджі є принциповим почути саме зараз від депутатів Боромлянської ОТГ, коли пройшло три роки з моменту схвалення рішення про приєднання наших громад до їхньої громади, що вони не змінили свою думку і налаштовані бути разом з нами в одній родині, - коментує присутній на сесії депутат районної ради від Люджі, фермер Олександр Слівкін.

Цікаво, що і Перспективний план формування об`єднаних громад в Сумській області не заперечує будь-якому формату Боромлянської, та й будь-якій іншій ОТГ. А саме на цьому найбільше спекулював Ю.Бова. 

Виступаючи на сесії в Боромлі, запрошений на неї обласний депутат Микола Березін сказав чітко: 

  • Так, перспективний план розвитку громад на Сумщині є, але тільки як проект, - каже М.Березін. - Як план обласна рада його ніколи не затверджувала. І вже є кілька завершених судових справ на рівні Верховного Суду України, де вказується, що Перспективні плани не обов`язкові до виконання. Сільські і міські ради можуть об`єднуватися виключно за волею своїх громад, а плани на те й плани, що можуть корегуватися, - каже М.Березін.

Взагалі, депутатському корпусу і активістам громад Криничного і Люджі має бути вдячна вся так звана «російська» зона Тростянецького району. Бо завдяки їхній принциповості і непідкупності як мінімум Печини, Ницаху, Семереньки і Дернову досі не «підм`яв» під себе Бова, і ці громади змогли три останні роки жити більш-менш самостійно і розвиватися, як господарі. 

А витримати люджанам і криничанам це було непросто. Бо їх «обливали брудом» з білбордів і бовиних ЗМІ, на їхній території «пресували» бізнес правоохоронні органи, зменшувалась до неможливого підтримка і з районного бюджету, який чи не повністю контролював міський голова. 

Можливо тому і виникло бажання у люджан і криничан ще раз запитати у своїх людей – чи не задарма все це? А потім вже по діям облдержадміністрації та уряду пересвідчитися, чи процес добровільних рішень місцевих рад то є закон, чи - ілюзія для простачків, а насправді то є зручна ширма для «договорняків» під інтереси місцевих князьків? 

І навіть якщо дійсно «потяг децентралізації» із вже ухваленими рішеннями не зупинити і нічого не змінити, то принаймні, щоб совість у селян була чистою, що не вони стали «могильниками» розширення Боромлянської ОТГ до більш потужної громади з ще плюс трьома сільськими радами. А може ще й не все втрачено?

Позиція сільського голови В.Романіки була дещо двоякою.

- Я категорично проти такого рішення. Помилка буде не ваша, помилка буде моя. Я утримуюсь від голосування. Але ваше рішення для мене є законом, - сказав В.Романіка.

Як показало саме голосування, сільського голову підтримало лише п`ятеро депутатів (двоє проти і троє утримались), а ось дві третини депутатів, а точніше 12 народних обранців стали на сторону криничан і люджан. 

В цілому Боромлянська сільська рада проголосувала за приєднання до Боромлянської ОТГ Криничанської і Люджанської сільських рад - на цей раз вже повторно. І тепер вже в Сумській ОДА будуть думати – в чергове порушувати їм закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», чи все ж не задовольнити волевиявлення тепер вже двох сільських рад - Криничного і Люджі.

Звичайно, доки «потяг ще не пішов»...

Комментариев: 0
Добавить комментарий