ПЕРЕДВИБОРЧЕ ПЕРЕВТІЛЕННЯ ТРОСТЯНЕЦЬКОГО МЕРА: з чотирижди корупціонера - в «мученика»

На "проєвропейського" мера-Бову склали відразу чотири!!! протоколи про корупцію. Зробив це на минулому тижні майор поліції начальник сектору розслідувань обласного управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції в Сумській області Євген Мартиненко. Матеріали на тростянецького мера вже відправлені до НАЗК, а рішення про покарання прийматиме суд.


Подія непересічна і суспільно-важлива, насамперед для жителів Тростянецької ОТГ. Тому для нас - журналістів - дуже важ­ливим було знати про неї все і з першоджерел, а якщо вдасться - самим бути присутніми під час складання на мера протоколів, аби потім все до подробиць розповісти жителям громади.

Наші джерела в обласній поліції за день до самої події повідомили нам дату можливого пред`явлення меру підозр і вручення йому протоколів про правопорушення. І коли спочатку до ме­рії у зазначений день і час, а потім і до кабінету мера зайшов чоловік у штатському з дипломатом і попросив у мера деякий час на спілкування, стало зрозумілим - це і є те, про що нас попереджали. Тому слідом за слідчим зайшов і наш кореспондент. Втім, мер і "його команда" показали себе зовсім не відкритими для громади і непрозорими для ЗМІ посадовими особами, якими б ма­ли бути для людей. Спочатку секретарка собою загородила вхід до кабінету, а потім і сам Бова категорично заборонив журналістам фіксувати подію на відеокамеру та диктофон, виштовхуючи одного з них у двері. Складалося враження, що мер хоче приховати якісь свої "нечисті справи" чи навіть "домовитися" і не виносити "сміття з дому". При цьому він ще й перешкоджав журналістам виконувати їхню діяльність. Викликав наряд місцевої поліції, який відразу, очевидно, на прохання мера, склав на журналістів "Тижня" протокол.

На відміну від мера, правоохоронець з Сум виявився людиною ви­­хованою - він не став перешкоджати журналістам, не хапав їхні камери, а пояснив, що для опрацювання документів йо­му знадобиться пев­ний час і спокійна об­становка, тому попросив журналістів "Тижня" почекати закінчення його спілкува­н­ня з мером в приймальні. Але по­тім він обов`язково дасть коментарі для журна­лі­стів.

А Бова в цей час дав вказівку секретарші терміново зіб­ра­ти "свої" медіа - невдовзі   прийшли представники підконтрольних мерові газет "Круглий двір", "Новин" і комунального телеканалу. 

Більше чотирьох годин давав слідчому покази Юрій Бова - з пів на першу дня до початку шостої вечора. Нарешті під кінець робочого дня обидва вийшли з кабінету. 

Слідчий був небагатослівним. Повідомив, що на міського голову Ю.Бову складено чотири протоколи про корупційні адмінправопорушення, всі вони пов`язані з фінансуванням міською радою газети "Круглий двір", власницею якої є дружина мера. За словами слідчого, матеріали передаються спочатку в Київ до НАЗК, а потім - до суду. Законодавство передбачає за виявлені порушення штраф.


Відразу після цьо­го на свою прес-конференцію запросив журналістів Юрій Бова. І все перевернув з ніг на голову, заявивши що те, що відбулося цього дня в стінах міськради, на його думку - замовна провокація проти нього, як майбутнього уча­сника виборчого процесу.

- З сьогоднішнього дня - 29 липня 2020 року, проти Бови Юрія Анатолійовича починається спланована компанія по дискридетації максимальній в будь-який спосіб перед виборами міського голови, - заявив Ю.Бова.

Розповів, що про­ти нього планують уми­­сне вбивство. Причому, вже давно. "Два роки моя родина під певним стресом жи­ве", - каже Бова. І демонструє перед жур­налістами згорнутий вдвічі аркуш паперу, як він сам каже - постанову від 19.05.2020 р. головного слідчого управління поліції в Сумській області - "За фактом готування уми­­сного вбивства Тростянецького місь­кого голови Сумської області Бови Юрія Анатолійовича". 

Перед цим, каже мер, подібне провадження розслідували і київські копи.

- Мірошниченко Микола Васильович який, за моєю інформацією, причетний до певних дій, які я називав на початку свого виступу, у якого були обшуки в його домі, - доповнює свою інформацію Бова. 

Далі мер говорить, що коли "не вийшло вбити Юрія Анатолійовича фізично", то готуйся, мовляв, "що до тебе будуть робитися різні провокації, тебе будуть робити корупціонером і сьогоднішній прихід працівника поліції з іншого управління, говорить про те, що ці люди за будь-якої мети хочуть Юрія Анатолійовича прибрати з цієї посади".

І знову називає прі­звища тих, хто може, на думку Бови, стояти за такими "провокаціями. 

-        Ще одна інформація, яка до мене надійшла, що 2 млн. грн. два человека - Мірошниченко Микола Васильович, можливо я не прав, але це інформація, і Лозовий Іван направили на конкретні правоохоронні органи для того, щоб відносно Бови почати всі переслідування, - каже далі Ю.Бова.

Ось так з корупціонера Бова раптом почав з себе ліпити мученика, в переслідуваннях якого, як він сам каже, задіяні навіть "куплені" правоохоронні органи. І протоколи про його корупцію, за словами Бови "це перша ласточка і треба чекати інші провокаційні дії".


Втім, якщо поліція до цих пір ніяк публічно не відреагувала на кинуті в її бік серйозні звинувачення - "обтерлись" і годі, то названі Бовою особи, начебто винні в його "стражданнях", вже відповіли йому. 

Микола Мірошниченко дав Бові три дні на публічні вибачення "…за всю свою підлу і мерзотну брехню. В іншому випадку я подаю до суду. І вибачатись тобі доведеться вже за рішенням суду", - повідомив Мі­рошниченко меру у своєму відеозвернен­ні.

Іван Лозовий теж дов­го не відмовчувався і надіслав через нашу редакцію свою відповідь на озвучені звинувачення:

-        Звісна річ, я ніколи нікому ніяким чином не виділяв, не витрачав, не призначав жодні гроші на ніякі кампанії чи спроби дискредитувати або переслідувати Юрія Бову. Це наклеп від очевидного корупціонера, який вже давно як догрався з його маніпуляціями і розтріньканням державних коштів. Корупціонери повинні сидіти в тюрмі, а не продовжувати далі обманювати і обкрадати громаду, - написав Іван Лозовий.     

Що тут скажеш, у кожного своя правда. Але є очевидним, що Бова запанікував. По-перше, через падіння свого авторитету серед населення. По-друге, внаслідок погіршення відносин з представниками діючого президента Зеленського, про що вказують його постійні нападки на нардепа Задорожнього, голову РДА Бурлаку та його заступника Роженка. І навіть серед своїх Бова вже не у авторитеті - всеукраїнська партія мерів "Пропозиція" на Тростянеччині вирішила не підтримувати Юрія Бову, а ставку зробила на молодому активістові Євгені Водоп`яні. 


А що ж з протоколами про корупцію на Бову? Як першопричина публічного скандалу, вони майже відразу після їх складання відійшли на другий план. Більше того, сам Ю.Бова їх серйозно і не сприймає.

-        Вважаю, що я не порушував нічого, - каже мер. - Це таке саме порушення, якби дорогу перейшов не в тому місці.

Між тим, порушення насправді реальні і серйозні. І Юрій Бова, до всього, їх визнав, підписавши всі чотири протоколи, в яких викладена суть. Йдеться про вже давню "схему" з "перекачки" грошей з міського бюджету на рахунок ПП "Круглий двір", засновницею і власницею якого є дружина мера Р.А.Бова. Конкретно один протокол складений на укладений договір між Тростянецькою міською радою в особі мера Ю.А.Бова та приватним підприємством "Круглий двір" в особі його дружини Р.А.Бови. Такий собі сімейний підряд. Ще три протоколи складені на опубліковані в газеті "Круглий двір" три оголошення рішень сесій вартістю за кожне оголошення від 520 до 598 грн. 


Втім, могло б бути таких протоколів про корупційні правопорушення значно більше. Адже в будь-якій бовиній газеті міська рада розміщує подібних оголошень до десятка, які можуть займати не одну полосу. Для прикладу, остання газета липня (№30 від 30.07.20 р.) - відразу на двох сторінках (2-а і 3-я) платний "Вісник місцевого самоврядування" - а це не одна тисяча гривень; далі відкриваємо сторінку 8 - і тут  ще шість оголошень міськради, які займають дві треті площі полоси. Знову не одна тисяча. І так міська рада "фінансує" газету "КД" щотижня. Ю.Бова на прес-конференції не назвав загальну суму грошей, виплачених "Круглому двору" за минулий і цей роки. Мер це питання журналіста "обі­грав" загальними фра­зами, мовляв, там розцінки за рекламу менші, а тому для бюджету це найбільш економніший варіант. Але навскид можна сказати, що тут "крутиться" до сотні тисяч гривень. А якщо додати підписку цієї газети за кошти бюджету - то в одну сотню тисяч і не вбереш витрати. 

Не визнавати очевидного Юрій Бова не може. Але він уміло "переводить стрілки" з себе і дружини на депутатів.

-        Рішенням сесії міської ради було визначено обласний тижневик "Круглий двір" друкованим ЗМІ для висвітлення діяльності Тростянецької міської ради, її виконавчого комітету, апарату та інших структурних підрозділів. І окремим пунктом доручалося міському голові Бові Ю.А. укласти з приватним підприємством "Круглий двір" відповідний договір, сформувавши замовлення.  Тобто є рішення, яке зобов`язало мене, як міського голову, розміщувати саме в цьому ЗМІ оголошення, бо для громади він дешевший, - каже мер. 

Чудненько - це депутати так вирішили. Хтось вірить в цю ахінею? Громаді добре відомо, що на сьогодні всі без винятку депутати - так би мовити,  "ручні маріонетки", у яких право голосу давно перетворилося на обов`язок натискати на кнопку "за", коли так хоче міський голова. Відкрийте на сайті міської ради розділ протоколів голосувань - там голосів "проти" майже немає. Така ж ситуацію і у виконкомі - ніякої самостійності. Та й про яку альтернативу думок можна говорити, коли більш, ніж дві третини його складу, це люди з різних кабінетів апарату чи служб міської ради. Скажеш слово проти позиції мера - вилетиш з роботи. А щоб ця суцільна диктатура однієї особи не викликала сумніву у простих громадян, ручними медіа діяльність мерії подається під потрібним "соусом". 

Ось так і виходить мер "сухим із води" навіть після пред`явлення йому протоколів з його корупцією. І мабуть вже міркує над реалізацією нових "схем" зі схожими оборудками. 

Тільки б вибори не програти…

Комментариев: 0
Добавить комментарий