Чи будуть в Україні дешеві кредити на житло?

У Європі кредити на житло – звична річ. У Німеччині та Франції іпотеку можна взяти під 1-2% річних, у сусідній Польщі – під 4-5%. В Україні ж іпотечного кредитування останніми роками майже не було. Шанс на зміни з’явився зараз. У липні ПриватБанк запустив державну програму «Доступне житло під 10%». Чи зможуть українці купувати квартири у кредит і чому дешева іпотека вигідна державі? Розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Від 18% – до 9,99%

Відповідно до українського законодавства, іпотека – це кредит, який надається під заставу нерухомого майна. У разі неповернення позики банк може стягнути кошти за рахунок вартості заставленої нерухомості. Іншими словами, забрати квартиру, під яку бралась іпотека.   

Іпотечна ставка в Україні досі була найвищою у Європі – 18-19%. Це у 10 разів більше, ніж у Німеччині, і в 6 разів більше, ніж у Великій Британії. Фінансисти пояснюють, що в Україні надто високі ризики неповернення коштів, тож вони закладаються у тариф. Крім того, самі банки отримують гроші від НБУ за  високою ставкою. 

«Історія іпотечного кредитування в Україні вже є: з 2008 року, коли почалась криза, і до сих пір банки не можуть повернути собі іпотечні кошти, які вони надавали в той період. І відсоткова ставка має покривати ці ризики банку, які виникають при такому кредитуванні. Плюс вимоги Нацбанку до комерційних банків по кредитуванню були достатньо жорсткі», – пояснив ситуацію президент Асоціації фахівців із нерухомості України Юрій Піта. 

Знизити іпотечну ставку українцям обіцяли вже досить давно, але лише цього року з’явились реальні дії. 1 липня ПриватБанк почав видавати пільгові кредити на придбання житла – під 9,99% річних.

«Відсотки на придбання житла, які існували на ринку увесь час та й нині пропонуються багатьма банками, є для багатьох українців непідйомним вантажем. Радий, що банки розуміють це і роблять ефективні кроки, щоб зменшити ставку, аби кожен українець міг сам придбати собі житло», – прокоментував запуск програми Президент Володимир Зеленський.


Кредит для 300 тисяч українців

У ПриватБанку заявляють, що пільговими умовами кредитування зможуть скористатись понад 300 тисяч українців. Як зазначається, іпотеку можна взяти на придбання квартир як на вторинному, так і первинному ринку. При цьому новобудови обов’язково повинні бути вже введені в експлуатацію. У банку обіцяють нижчі ціни, аніж на ринку. 

Відповідно до умов кредиту, початковий внесок становитиме від 30% вартості житла. Виплачувати іпотеку можна впродовж 20 років. Варто зауважити, що, окрім основної ставки по кредиту, іпотека має ще «приховані» відсотки. Зокрема, це страхування іпотеки (0,5%) і здоров’я позичальника (0,5%), а також разова комісія по кредиту (1%). Крім того, під час оформлення іпотеки доведеться сплатити послуги нотаріуса (приблизно 12 000 грн) та оцінку нерухомості (приблизно 3 500 грн).

Дізнатись детальнішу інформацію про програму «Доступне житло під 10%» можна залишивши заявку на сайті ПриватБанку (privatbank.ua/kredity/zhilje-v-kredit).  


Громадянам – житло, державі – податки

За словами експертів, Україні вкрай необхідно запроваджувати доступну для населення іпотеку. Очевидна вигода – це забезпечення громадян власним житлом. Адже наразі на одного українця в середньому припадає 22 кв. м житла, тимчасом як у ЄС цей показник становить – 55 кв. м.

Доступна іпотека – це серед іншого і збільшення ВВП країни за рахунок податків. Адже для отримання кредиту потрібно мати «білу» зарплату. Крім того, більше виданих кредитів – це більша завантаженість банків, а отже, більші прибутки. 

На думку експертів, запуск дешевих житлових кредитів забезпечить нові робочі місця і розвиток близько 20 суміжних галузей економіки. Пожвавиться вітчизняне будівництво, виробництво будівельних матеріалів, меблів тощо. За підрахунками економістів, обсяги будівництва в Україні можуть збільшитись на 30-40%. 

Член Ради НБУ Василь Фурман вважає, що доступна іпотека також допоможе залучити інвестиції у ремонт старого  житлового фонду. «Джерелом цих коштів можуть і повинні бути банки, для яких цей напрям має стати одним із найбільш пріоритетних», – переконаний експерт.

У Кабміні вже заявили, що іпотека під 10% – це лише початок, й урядовці працюють над подальшим зниженням кредитних відсотків.  

«Наша мета взагалі 5-7%, а не 10%. 10% – це початкова мінімальна ціль для іпотеки, щоб зрушити економіку з місця», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Чи вдасться владі реалізувати такі амбітні плани, українці зможуть побачити вже найближчим часом.

Комментариев: 0
Добавить комментарий