Піар на біді

Лихо для когось - привід згуртуватися, а для когось - збагатитися або пропіаритися. Приблизно це ми сьогодні спостерігаємо на прикладі дефіциту на медичні маски, що майже всюди зникли з аптек.

Віднедавна на вулицях міста можна бачити активістів промерської партії "Сила Людей", які роздають людям захисні маски. Пе­ред цим на офіційному сайті міської ради виклали ну майже офіційну ін­формацію - "3000 захисних масок закупив за вла­сні кошти для тростянчан Юрій Бова - міський голова Тростянецької ОТГ".


Та люди розуміють - то лише красива обгортка. Видно це було відразу навіть по характеру роздачі - там трішки "тикнули" під фото- та відеокамери. Показали по телевізору.  Наступного разу в іншому мікрорайоні роздали - в газетах і в соцмережах написали. І скрізь "люди дякують меру".

Між тим - питань тут чимало. По-перше, де купив; чи є на ті маски сертифікат? І що означає "закупив за власні кошти" - це як, чек хтось бачив на ім`я Юрія Бови на 3000 куплених ним масок? Адже, це не сто гривень дістати з кишені. Кілька тижнів тому Ю.Бова на сесії міськради сам називав імовірну ціну на маски - 20 гривень за штуку. Множимо на три тисячі - і виходить 60 тисяч!!! Та навіть якщо удвічі дешевше - і то виходить кругленька цифра. Хто повірить, що  міський голова такі гроші виклав на благо­дійність з власної кишені?

По-друге, що то взагалі за маски? Якої якості? До нас було кілька дзвінків з цього приводу. Люди запитували, чому маски, які роздавалися від Бови, мають неприємний запах? А одна жінка принесла дві маски - куплену в аптеці і подаровану "бовиними активістами". Ми самі пересвідчилися, що дійсно од­на з масок з явний хіміч­ним запахом. І відразу ви­дно, яка з них зроблена кустарно, а яка дійсно сертифікована.


Більше того, на сесії мі­ськради, яка проходила ще в середині березня, Ю.Бова пробував пролобі­ювати за згоди депутатів закупівлю масок за бюджетні кошти з фірми одного охтирського під­при­­ємця.

- Я вчора розмовляв з Погорєловим Олегом, у нього є швейна фабрика невеличка, з понеділка він завозить відповідну тканину і будуть шити маски. Ми домовимося про те, щоб закупити максимальну кількість масок і можливо навіть зробити це за бюджетні кошти і роздати їх по установам і організаціям. Ми розуміємо, що пішов ажіотаж - маски треба. Хуже не буде, - казав мер.

Ми знайшли в Інтернеті пропозиції з масками того самого охтирського Погорєлова - дійсно маски продає, але ж не медичні, а -  пилозахисні.

Так від Бови роздавалися "погорєловські" маски? До речі, Олег Погорєлов - давній друг і однопартієць тростянецького мера по “Силі людей”. То чому б товаришу не допомогти у біз­несі за рахунок тростяне­цького бюджету? А собі - піар. Є питання і по ціні на маски? Особливо, якщо купляти їх будуть за бюджетні гроші.

Ми звернулися до одного медичного експерта, який знається в аптечному маркетинзі. І попросили його розкласти собі­вартість медичної маски. І ось що нам розповіли:

1 м.кв. агроволокна коштує біля 8-12 грн. На одну маску потрібно 0,04 м.кв. Це - 15 коп. Додаємо вар­тість вушних резинок - 50 коп. Одна швачка за зміну виготовляє 200-300 масок. Її зарплата за зміну - 300 грн. В одній масці зарплата складає 1,00 грн. Додаємо витрати на електроенергію на одну маску - 50 коп. загалом - 2,15 грн. Плюсюємо 100% прибутку - 4,30 грн. І наостанок додаємо непердбачених витрат ще 70 коп. Загалом собівартість однієї маски - 5,00 грн. То чи може ця маска коштувати 20 грн.? Хіба що у спекулянтів.

Ось такий він - корона­вірус: і в бізнесі, і в піарі може бути в нагоді.

Комментариев: 0
Добавить комментарий