ТРОСТЯНЕЦЬКА МІСЬКА РАДА ЗАКРИВАЄ В ЛІКАРНІ ДИТЯЧЕ ВІДДІЛЕННЯ

З підконтрольних міськраді телеканалів і газет тільки і кричать, що Тростянецька - найуспішніша громада. Але які критерії не візьми, тієї успішності якраз і не видно. Бюджет минулого року, наприклад, Тростянецька ОТГ не виконала. Крім того, Тростянецька громада виявилася єдиною в області, де за 2019 рік зарплата в бюджетній сфері не була повністю виплачена – борг перед медиками у 127 тисяч так і перейшов у 2020 рік. Крім того, саме по Тростянецькій ОТГ в медичній сфері зарплата залишається однією з найнижчих в області. Крім того, по прийнятому бюджету вже на цей рік Тростянецька ОТГ має 27 млн. грн. незабезпеченості доходами запланованих видатків. І найсвіжіший факт «розвитку» Тростянецької ОТГ – вже наприкінці лютого може бути скорочене дитяче відділення Тростянецької міської лікарні.

Як видно, навіть турбота про збереження лікарні, що стало головними піар-гаслом Юрія Бови, на ділі обертається для медиків новими й новими проблемами. Дитяче відділення підводиться до закриття - чотири санітарки ще у грудні попередженні про скорочення. Їхнє звільнення – можна сказати вже питання часу, точніше, двох місяців, які людина відпрацьовує після попередження про скорочення з роботи. На місці ж дитячого відді­лення Бова планує відкрити будинок престарілих...

Коли сьогодні заходиш в дитяче відділення, відразу й не здається, що тут некомфортно і холодно. Чистота скрізь і батареї тепленькі. Але в кожній із чотирьох задіяних палат поруч з ліжками хворих можна побачити побутові обі­грівачі. 

- Мамочки приносять обігрівачі з дому для себе і своєї хворої дитини. Бо тепло в кімнатах не тримається, швидко вивітрюється через две­рі і вікна, які "свистять", - пояснює одна медичних сесетр дитячого відділення, яка просить її прізвище, а тим більше фото, не подавати.  

Одна з мам хворої дитини, яку помістили в дитяче відділення в середині минулого тижня, набралася сміливості і через соцмережу звернулась до мера, написавши йому: "Сього­дні вночі з дитиною поступили в дитяче відділення. Жахнулася. Холодно - спимо одягнені. Ремонт, напевно, не потрібен дітям. Потім ще дізналася, що це відділення закривають і будуть всіх дітей класти в інфекційне відділення, туди де перебувають  з небезпечними хворобами. Питання до мера: як таке можливе?".

- Міський голова Юрій Бова мені відповів - емоційно і не по темі, назвавши мене некомпетентною і що взагалі ще ніхто ніяких рішень по скороченню відділення не приймав, - говорить мама хлопчика.

Між тим, тема з тростянецькою педіатрією Бові відома. Прекрасно знає він і те, що в міській ліка­рні, де перебувають хворі діти, холодно. Ю.Бова має свою позицію на цю проблему. Ще у грудні, виступаючи на офіційному зібранні перед вуличкомами, він назвав: "глупостю опалювати цілий поверх дитячого відділення заради двох палат". Це його слова без ретуші. Говорив він так у теплому єврові­дремон­то­ваному залі біб­ліотеки, де презентував вуличкомам програму розвитку міста. Там він і назвав "глупостю" опалювати дитяче відділення.

Цілком справедливими є побоювання медперсоналу дитячого відділення чи, матимуть вони роботу на майбутнє. 

- 20 грудня минулого року чотирьох санітарок вже попередили про скорочення. Відповідно 20 лютого вони будуть зві­льнені. Реальним виглядає і те, що вже зовсім скоро педіатричне відді­лен­ня взагалі може щезнути з штатного  розкладу  комунального підприємст­ва "Тростянецька міська лікарня", - коментує ситуацію медична сестра відділення. 

Поки що у штатному розкладі від 1 грудня  2019 року таке ще існує, в якому передбачені посади лікаря-завідувачки, п`яти медсестер та ще 4,75 посад санітарок. Місячний фонд оплати праці 37,7 тисяч. В рік - біля 450 тис. грн. Мер і не приховує на­мір зекономити на цьому. Ось як він це розклав перед тими ж вуличкомами.


- У нас зараз в оцьому ди­тячому відділенні на другому поверсі задіяно всього 2-3 палати - в одній 6 ліжок стоїть, і в другій шість. Все. Днівний стаціонар звідти вже перевели в терапію. Бо держава фі­нансувати не буде днівний стаціонар. Тому ми його вже перевели, з`єднуємо терапію з неврологією, там буде у нас 33 плюс 43 койки, всього 74 койки. Це все буде на одному поверсі. З цих 74 койок лікарі пропонують, що не розумно тримати дітей в тих палатах заради одного поверху. Давайте в терапії зробимо дві палати на цих 73 койках - чотири койки для хлопчиків і чотири для дівчаток... Так ми зекономимо кошти. Бо коштів нам не вистачає, - розповів міський голова Юрій Бова.

Тут є кілька цікавих моментів. По перше, мер в ма­тематиці слабий: 33 + 43 = не 73 і навіть не 74, як порахував койки Юрій Бова, а буде - 76. По-друге, мер про­понує за­мість нині передбачених 20 ліжок для хворих дітей, залишити всього 8. Чи вистачить? На момент нашого відвідування дитячого відділеннія там перебувало 12 хворих дітей. Як розмістити дванадцятеро дітей на 8 ліжках?

По любому, при такому ставленні до дитячого відділення, частина його персоналу буде скорочена. Частину переведуть на вільні вакансії в інші відділення. Так і зекономлять на педіатрії. Вуличкомам мер так і казав: "Тоді ми економимо на кухарях, не потрібно окремо лікаря та медсестру, і медсестри, які сьогодні працюють в дитячому відділенні…".

Охорона здоров`я, в то­му числі і тростянецька, переживає не кращі часи. Для повноцінного фінансування міської лікарні сьогодні коштів не вистачає. На утримання міської медицини треба 44 млн., держава дає приблизно 24-25 млн. Де взяти ще 20 млн.? На перші півроку міський бюджет додатково дає 7 млн., 2 млн. - район і майже стільки ж - Боромлянська ОТГ. Разом виходить 11 млн. грн. Не вистачає ще 9 млн. А ще енергоносії, медикаменти, утримання апаратури...

Так, економити треба. Ті­ль­ки можна економити на лікарях і відділеннях, а мо­жна, наприклад, "на собі" - на апарат управління Тростянецької ОТГ в місь­кому бюджеті в цьому році передбачені рекор­дні аж 14,5 млн., або майже 10% від усього бюджету.

Або, скажімо, можна зекономити на піар-телеканалі, якому виділили 1,2 млн. в рік; або на "Академії спо­рту" з аж двома футбольними командами - на них дали майже 7,9 млн. А ще є співфінансування стадіону, ХАПу, Круглого двору та інших об`єктів.

Якщо для мера лікарня дійсно пріоритет номер один, то мо­жна знайти гроші, аби не "урізати" медицину і не ско­­рочувати персонал ці­лими від­ді­леннями.

… Ви спитаєте, а навіщо мер ще в грудні розповів вуличкомам про необ­хідність ліквідації дитячого відділення в міській лікарні? А щоб зняти відповідальність з себе. Вірний хід. Тепер каже, мовляв, люди погодилися, депутати проголосували: а він виборців і депутатів слухається. І виходить, що Бова тут зовсім і ні до чого...

Комментариев: 0
Добавить комментарий