Йордан по-Тростянецьки

18 і 19 січня в усіх  церквах Тростянецького району, як і по всій Україні, відбулися богослужіння Богоявлення, або як у народі називають це свято - Хрещення Господнього - третього і останнього великого свята різдвяно-новорічного циклу на честь хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.
В перший день відповідно до церковного уставу, проводили Божественну літургію святителя Іоанна Златоуста, а також святкову вечірню. 
19 січня знову в храмах проводилися служби з наступним освяченням води. Причому другого дня воду освячували і в храмах, і біля джерел на вулиці Зарічній та в Нескучному.
Цього дня ми побували у Благовіщенському храмі. Як завжди тут було неймовірно людно. Дорослі поприводили на спілкування з Богом своїх дітей, які сміливо ходили по храм, допомагали батькам ставити свічки до образів, з цікавістю вслухалися в слова священика.
Настоятель храму протоієрей Миколай після читання молитов, виголосив коротку проповідь, в якій розповів богословське значення пришестя у світ Господа Іісуса Христа та події Хрещення Господнього.
Як в перший, так і в другий день відбувалося освячення води - спочатку прямо у церковному дворі, де спеціально для цього винесли великі ємкості  із водою. 
А потім вся церковна процесія кілька разів обійшла навколо храму, аби освятити людям принесену ними воду і окропити їх самих. 
Після другої години дня за багаторічною традицією протоієрей Миколай приїхав на один з Нескучанських ставів - до так званоє Йордані, влаштованої на воді. Треба сказати, що вода в ставку вкрилася кригою і довелося навіть робити спеціальну ополонку, яку обладнали сходами і поручнями для зручності. Обряду купання також передували молитви.
На березі ставу було чимало народу. Адже збираються сюди не тільки ті, хто хоче зануритися в холодну водохресну воду, а й цікаві, що шукають видовищ або які бажають відсвяткувати Хрещення на природі в колі своїх друзій. При численному скупченні народу отець Миколай і біля озера звершив  освячення води. А потім щасливі тростянчани стали занурюватися в освячену січневу воду...

Комментариев: 0
Добавить комментарий