За "саморуб" ялинок і сосен будуть "дорого" штрафувати

Грудень кожного року перетворюється на ялинково-сосновий сезон. Готуючись до Нового року кожна родина прагне прикрасити своє помешкання зеленою красунею. І у декого руки "чешуться", аби вдатися до "саморубу". В лісгоспах до цього готові - порушників ловитимуть і штрафуватимуть.

На виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 03.12.2019 №260 про посилення заходів державного нагляду (контролю) під час заготівлі та реалізації дерев хвойних порід у передноворічний період, Державна екологічна інспекція у Сумській області розпочала проведення щорічної природоохоронної операції "Новорічна ялинка". В рамках операції державні інспектори з охорони довкілля проводять рейди в місцях торгівлі та на територіях зростання ялин та сосен.

Слід зазначити, що відповідальність за незаконну порубку, пошкодження, перевезення й зберігання незаконно зрубаних дерев тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1020 грн., а на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн..

Окрім штрафу, у разі виявлення зазначених фактів, фахівці Інспекції будуть обраховувати ще й шкоду, заподіяну самовільним порубом. Відповідно до Постанови Кабміну від 23.07.2008 № 665, у грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року. Сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожну нелегально зрубану новорічну ялинку, залежатиме від діаметру дерева у корі біля шийки кореня:
 - до 10 см - 498.45 грн. 
 - від 10,1 до 14 см - 878.22 грн.
 - від 14,1 до 18 см - 2254,92 грн.
 - від 18,1 до 22 см - 4628,52 грн.

Тобто, цьогоріч спроба вкрасти з лісу навіть одну невеличку ялинку обійдеться "зеленому браконьєру" щонайменше в 1008,45 грн., що значно дорожче, ніж купити "легальне" новорічне дерево.

Так, за інформацією Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, цьогоріч у передноворічний період лісівники планують реалізувати 45 тисяч хвойних деревець. Новорічну красуню можна буде придбати прямо в державних лісгоспах - це буде дешевше, ніж на ялинкових базарах. За прогнозом Сумського ОУЛМГ, середня ціна за метрове деревце по області складатиме близько 55 грн.

Купуючи ялинку, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково повинно бути промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою або ж пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній з них розміщується унікальний номер та відповідний йому штрих код. Ці дані заносяться до Системи електронного обліку деревини, яка містить інформацію про постачальника. Тому прямо на ялинковому базарі кожен бажаючий може перевірити походження деревця. Для цього на сайті 

https://open.ukrforest.com/ або ж у мобільному додатку для Android "yalynka.info" потрібно просто ввести номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

За порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої. Тож не лише продавець, а й той, хто купив "нелегальну" ялинку, ризикує отримати адмінпротокол від працівника Державної екологічної інспекції у Сумській області.

Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає кожного бути екологічно свідомим: не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування. Ще раз наголошуємо: по області працюватимуть рейдові групи, а тому кожна спроба обійти закон може вилитися у зіпсований передноворічний настрій та сплату чималих коштів, повідомляє прес-служба відомства.


Комментариев: 0
Добавить комментарий