ЗЕМЕЛЬНИЙ «ШОК», або як Бові не вдалося повісити собі «медаль за заслуги» від райради

Земля не тільки годує. Вона й збагачує. Нерідко – незаконно. Саме безкарність і «кришування» злочинності «зверху» створюють умови, коли різного роду ділки незаконно сколочують собі капітали у сотні тисяч, мільйни гривень, по суті відбираючі ці гроші у громад. Втрати величезні – через незаконний обробіток «тіньової» землі і недоплати податку «через різні схеми» тільки по нашому району бюджети різні рівнів    недоотримують біля 16 млн. грн. І все сходить з рук.

Влітку цього року в районі розгорівся земельний скандал про існування в сільгоспобробітку не однієї тисячі гектарів землі «в тіні», тобто, поза обліком і законом. В травні, за наполяганням деяких депутатів – С.П.Сотнікова, О.М.Слівкіна та деяких інших в районній раді створили спеціальну робочу групу аби вникнути в ефективність використання земель сільськогосподарського призначення та збільшення  надходжень до місцевих бюджетів.

І ось цієї п`ятниці час «Х» настав – робоча група прозвітувала на сесії. І  оприлюдненими результатами шокувала всіх.

- Порушень при розгляді цих питань виявлено неймовірно багато, - так коротко резюмував доповідач від робочої комісії депутат Степан Сотніков.

І далі він розповів, що в незаконному обробітку в сільгосппідприємствах району виявлено до 7 тисяч га ріллі. Частою є практика ухилення від оподаткування, коли наприклад, земельні ділянки використовуються як рілля, а земельний податок сплачується як за сіножаті, тобто за нижчою ставкою. Не поспішають орендарі земель платити за оренду, зокрема земель державної власності, реальні ставки, як наприклад, це роблять приватним власникам паїв – 12%. За державні землі в багатьох випадках сплачується лише від 3 до 8%. Степан Сотніков навів конкретні приклади:

- ТОВ «Півненківське» (Білківська сільрада)  - за 219 га – платить 3%;

- ПП «Буймерське» (Буймерська сільрада)  – 151,16 га - 3%;

- ПП «Печинське» (Криничанська сільрада) – 197,77 га -  3%;

- ПП «Буймерське» (Мартинівська сільрада) – 361,19 га - 3%;

- ПП «Буймерське» (Станівська сільрада) – 61,51 га - 3%;

- ТОВ АФ «Семереньки» (Печинська сільрада) –393,73 га – 3%.

За  інформацією сільських рад ТОВ АФ «Семереньки» (правонаступник ПП «Буймерське», ПП «Печинське») сплачує орендну плану з розрахунку 8% від нормативної грошової оцінки земель.

За інформацією Тростянецької РДА, в цьому році від орендної плати за землі сільськогосподарського призначення до місцевих бюджетів станом на 01.11.2019 року сплачено 9 млн. 279,7 тис. грн. При умові ж підвищення ставки за оренду земель до 12% від нормативної грошової оцінки земель, сільські бюджети змогли б додатково отримати ще 10 млн. 861,9 тис. грн.

І це не просто слова, це – реальність. Голова райради Андрій Корж, виступаючи на сесії, наприклад, навів такий факт, що в цьому році з 12 земельних ділянок  сільгосппризначення, виставлені на аукціон, на правах оренди були продані 11 ділянок загальною площею 104 га. А найголовніше, що розмір орендної плати на торгах коливався від 8,2% до 66%. І до бюджету надійшло майже 200 тис. грн.

- Очевидно, що всіх орендарів треба змусити платити ту ціну за землю, яка є на сьогодні реально обгрунтованою, - зазначив голова районної ради.

Крім того, на сесії були озвучені проблеми, коли сільгоспвиробник майже не долучаються до реалізації соціальних та інфраструктурних проектів сільських територій, особливо це стосується великих компаній, які дуже рідко допомагають громадам. Крім того, із запізненням, орендарі сплачують надходження до місцевих бюджетів від орендної плати за землю, створюючи додаткові проблеми з фінансовим станом місцевих сільрад.

То ж, факти вражаючі. Ці негативні результати, по мірі їх виявлення, передавалися комісією та рішенням райради в різні контролюючі структури для оперативного реагування, більш детальних перевірок і передачі зібраних матеріалів до правоохоронних органів. Так, районною радою було направлено  листи до Охтирської місцевої прокуратури та Головного управління Держгеокадастру у Сумській області щодо проведення перевірки дотримання вимог чинного законодавства при використанні земель сільськогосподарського призначення ТОВ «Агрофірма «Семереньки» на території Криничанської, Печинської, Люджанської, Буймерської, Мартинівської, Семереньківської, сільських рад. До Охтирської місцевої прокуратури направлялася інформацію від мешканців сіл Печини та Криничне про протиправні дії керівництва ТОВ «Агрофірма»Семереньки» щодо самовільного зайняття земельних ділянок.

Однак, що найбільш дивно, найслабшою ланкою в усьому цьому якраз стало реагування контролюючих і правоохоронних служб по вже виявленим фактам. За словами депутата райради Ю.Слабоспицького, насамперед, служба геодадастру і земельна інспекція, які чомусь прозволікали. Депутат Ю.Слабоспицький навіть змушений був на цій сесії озвучити свій офіційний запит до правоохоронних органів з проханням терміново зареєструвати цей факт в ЄРДР і провести по ним слідчі дії.

- Вважаю необхідним розібратися, чому державна інспекція не направила листів для вжитті заходів по встановленню фактів зловживань, - зазначив депутат. Водночас повідомив, що незаконна діяльність стала можливою і через те, що тіньовий бізнес покривається «зверху», тільки не в Тростянці. - Я точно кажу, що якщо за углами і в кулуарах кажуть, що кришують наші тростянецькі посадовці, то ви глибоко помиляєтесь – саме вони проявляють ініціативу, я з ними говорив про виступ, то вони запевняли, що не беруть в цьому участь. Це не рівень Тростянця. Ноги «криші» ростуть не з Тростянецького району. Десь вище.

Присутній на сесії райради міський голови Ю.Бова відразу відчув у викритих фактах вигоду і для себе, точніше - для власного піару. На сесію прийшов у супроводі підконтрольних медіа і тележурналістів, попросив слова і чи не найдовше виступав на камери. 

А ще - попросив у депутатів для себе примірник всіх актів перевірок, як пояснив «…для більшого вивчення в розрізі кожної сільської ради Тростянецького району, бо у 2020 році відбудуться зміни законодавства про адмінтерустрій і певні ради приєднаються до міста».

Бову відразу ж «обрубали», мовляв, вішати собі «медалі і заслуги», як він звик це робити, йому, Бові, в райраді ніхто права не давав. Перевіряла райрадівська комісія – вона ж сама і буде доводити все до кінця, при потребі райрада навіть залишила право звертатися до Міністерства внутрішніх справ, уряду і президента. Про це, зокрема, говорили депутати Олександр Слівкін, Степан Сотніков та інші. Районна рада готова довести розпочатку справу до логічного завершення, аби навести порядок і з використанням земель сільськогосподарського призначення, і з участю сільгоспвиробників у соціальних та інфраструктурних проектах сільських територій Тростянецького району, і з належним надходженням до місцевих бюджетів від орендної плати за землю.

Інакше, навіщо все це було затівати. А головне – все це в інтересах територіальних громад, людей, яких роками обдурювала і незаконно оббирала купка «ділків».

Комментариев: 0
Добавить комментарий