Фермери Тростянеччини не торгують землею

Уряд України хоче відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року. Відповідний законопроект викликав хвилю обурення серед фермерів. В тому числі і Тростянеччини. На минулому тижні понад двадцять малих і середніх підприємців-землевласників нашого району виступили проти скасування мораторію на продаж землі. Чому і що вимагають натомість?
Сергій Карпенко (другий зліва) знайшов багато однодумців на Тростянеччині у питаннях землі  

Зустріч проходила у Тростянці. Організували її спілка аграрних підприємств Сумської області та Асоціація фермерів і приватних землевласників України. Від обласної спілки приїхав її голова Сергій Карпенко, від Асоціації мав бути директор боромлянського "Маяка" Василь Мельник, який входить до всеукраїнського керівництва. На початку жовтня він в Києві стояв в пікеті під стінами парламенту, де аграрний союз вимагав продовжити мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Але цього разу службові справи завадили боромлянському аграрію взяти участь у розмові.
До речі, була вона дуже гострою і принциповою. Не вірять фермери, що працювати на землі стане краще, що після відкриття ринку землі вони отримають першочергове право на викуп чи оренду. 
- Якщо ринок буде запущений, жоден дрібний чи навіть середній фермер не витримає конкуренції з великими компаніями і холдінгами, - говорить фермер з Люджі Олександр Слівкін. - Уже сьогодні на земельних аукціонах ставки на оренду за гектар землі за 25 тисяч. Будь-яку нашу ціну агрохолдинги "перебють".
Між тим, навіть продовживши мораторій на продаж землі, держава може мати немалі доходи. На сьогодні в Україні понад 10,4 млн. га землі сільськогосподарського призначення орендують або під дуже малі ставки, або взагалі ця земля перебуває "в тіні". При оренді цієї землі під 12%, держава щорічно отримуватиме до бюджету біля 37 млрд. грн.
Фермери Тростянеччини вважають, що якщо ринок землі і відкривати, то купляти її мають тільки українці, громади, держава. Між тим законопроект дає право робити це і іноземцям-бенефіціарам, тільки до 2024 року землю вони зможуть тільки орендувати, а опісля - і купляти. 

Суперечливий законопроект вже наробив скандалу - це його "втіхую" погодили на засіданні аграрного комітету ВР минулої п`ятниці, аби згодом проголосувати за нього в парламенті. І один з авторів цього проекту є голова аграрного комітету, депутат від “Слуги народу” Микола Сольський. 
Пропозиції від фермерів вже передані в парламент. Вони не заперечують відкриття ринку землі, але не сьогодні. Аграрний союз пропонує спочатку створити законодавчі та організаційні умови для цього; потім відпрацювати баланс інтересів і третім етапом має бути реалізація принципу "Землю має володіти той, хто на ній працює" Але в парламенті більшість налаштована за негайне відкриття ринку землі - вже з наступного року. Хоча на думку опозиційних сил, зокрема “Батьківщини”, спочатку не мішало б провести всеукраїнський референдум: чи підтримують українці продаж землі.
- Ми за ринок землі, але цивілізований, де на першому плані інтереси місцевих фермерів і товаровиробників, - говорить голова громадської організації фермерів Сумщини Сергій Карпенко. - Ринок треба вводити поетапно, а скупляти землю від тих, хто її продає, може або громада, або держава. 
Більшість фермерів Тростянецького району розділяють позицію Асоціації фермерів і землевласників. До них, кількома днями перед цим, підтримали пропозицію не приймати закон про ринок землі і фермери Сумського, Лебединського і Білопільського районів. Аграрії планують передати своє звернення до обласних депутатів, аби його підтримали на сесії обласної ради.
До речі, це ж можуть зробити і на сесії Тростянецької районної ради, депутатами якої є чимало фермерів, причому від різних політичних сил. На цій зустрічі, наприклад, було троє депутатів-фермерів - Олександр Слівкін, Юрій Слабоспицький  та Сергій Давидов.
Були на ній і деякі сільські голови, зокрема, Микола Назаров з Криничного. Для них також важливо, хто на землі буде господарем, хто працюватиме і відповідатиме перед сільськими громадами за її долю.
Комментариев: 0
Добавить комментарий