Марину Щербаченко призначено на посаду судді - безстроково

У жовтні минулого року для судді Тростянецького суду Марини Щербаченко закінчився перший п'ятирічний термін перебування на посаді. Після цього, для продовження кар`єри судді з таким стажем, потрібно по новому проходити кваліфікаційні процедури на відповідність займаній посаді. Тільки після цього Вища рада правосуддя має право вносити Президентові України подання про призначення цього судді безстроково.
Марина Щербаченко востаннє, після проходження 5-річного терміну, здійснювала правосуддя 17 жовтня 2018 року. Рівно через рік - 17 жовтня 2019 року, президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення М.В.Щербаченко на посаду судді Тростянецького районного суду - безстроково. 
З 18 жовтня Марина Щербаченко отримала право розглядати справи. Автоматичний розподіл судових справ першу з них призначив на цей понеділок. 


Напередодні такої знакової для працівниці Феміди події, ми зустрілися з Мариною Щербаченко і попросили її розповісти, як минув для неї цей рік очікування і які тепер має плани.
-    Рік без права розгляду справ - це для судді втрачений час?

-    Такою є процедура призначення суддів. І всі судді проходять через кваліфікаційне оцінювання, тільки хто довше, хто швидше. Ці етапи чітко визначені законодавством, включають в себе складання іспитів, психологічне тестування, співбесіди. Останній етап, як показує практика, найбільше тривалий - за день кожен з трьох членів Кваліфікаційної комісії встигають проводити співбесіди не більше, як з десятьма суддями. Між тим в більшості областей до половини судів недоукомплектовані. Тому на початку цього року Кваліфікаційна комісія вирішили співбесіди проводити в першу чергу з суддями, в яких закінчились п`ятирічні повноваження та з судів, де є кадровий дефіцит більше половини штату. Як наприклад, у Тростянецькому. 
Ми і самі намагалися прискорити процес розв`язання проблеми, писали про цю ситуацію, що лише одна суддя залишилась з правом розгляду справ. Вже в липні я пройшла співбесіду, а у вересні пройшла останню процедуру.
-    Вас затверджувала Верховна Рада? 

-   Ні. Це раніше була постанова Верховної Ради. Процедура призначення змінилася. Зараз закон передбачає вже перше призначення на безстроковий термін. Я ще призначалась на пять років. І на момент перепризначення через 5 років це мав би робити парламент. Але після 2016 року, коли в наш закон і Конституцію внесли зміни, то тепер потрібно проходити процедуру оцінювання і потім безстроково призначення на посаду за указом президента.  протягом місяця глава держави підписав указ про, в тому числі, і моє призначення.-    Вас призначили суддею Тростянецького суду. 
-    Які ваші плани?
-    Виконувати свою роботу на своєму місці. А як буде далі - життя покаже. Різні суди, в тому числі і вищих інстанцій, оголошують конкурси на свої посади.   
-    Минув рік з моменту припинення розгляду вами справ. Не виключаєте, що ваші ж справи до вас повернуться?
-    На момент припинення моїх повноважень залишились не доведеними біля тридцяти справ, які я вела. Але вони відразу ж були автоматично розподілені іншому судді. Тому навіть якщо вони ще не завершені, їх мені не передадуть. Але сидіти без роботи не доведеться - справ вистачає.

... Так і є. Вже у понеділок під головуванням судді Марини Щербаченко було розглянуто три справи - перші дві - адміністративні - щодо домашнього дебошира та злісна непокора працівникам поліції. І третя - з кримінальною формою судочинства - злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно-корисних робіт. З почином, як то кажуть.
Звичайно, те, що ще одна суддя додалася до Оксани Линник - подія, яка дійсно покращить важку кадрову ситуацію в Тростянецькому суді. А головне, дозволить у більш стислі терміни  ухвалювати рішення у справах, на які чекають  мешканці Тростянця та району.
Комментариев: 0
Добавить комментарий