ЕФЕКТ КОМПРОМІСІВ: або як Люджа, Печини і Криничне порозумілися з "Дружбою-Новою"


Поганий мир краще доброї війни. Так говорить народна мудрість. І не дарма. Здається, почали знаходити взаєморозуміння сторони земельного конфлікту - агропідприємство "Дружба-Нова", що входить до холдингу "Кернел", з власниками паїв Люджанської, Печинської і Криничанської сільських громад і, відповідно, головами цих сільрад. Сторони зустрілись в Сумах, так би мовити, на нейтральній території, поговорили "за круглим столом" і, здається, окреслили ті компромісні кроки, які виведуть їх до примирення.

Конфлікт власників земельних паїв Люджі, Криничного і Печин з компанією "Кернел" триває вже не рік. Він то згасає, то розпалюється з новою силою. Причин для скандалів чимало - недооформлені договори оренди паїв та земель державної власності; відсутність у людей своїх примірників договорів і додатків до них; небажання орендаря "вирівняти", а точніше підняту ставку оренди державної землі до рівня ставки людських земельних паїв (до12% або хоча б до 8% від оціночної вартості). Відтоді, як районна депутатська комісія виявила біля 12 тис. га землі, що обробляється "в тіні", до вже озвучених, додалися і публічні спори за власність над не оформленими належним чином земельними ділянками, або простіше кажучи - самозахватами. А якщо доплюсувати ще й претензії по екології, розбитим дорогам, мізерній участі "Кернел" в соціальних проектах сільських громад - то неважко зрозуміти, на яких "ножах" існували останнім часом стосунки орендодавців і орендаря.

В який тільки спосіб не переходили з`ясування стосунків. Люди і сільські ради проводили масові сходки і збори - то в Люджі, потім - в Печинах. Запрошувалися на них і орендарі, і представники влади, говорили жорстко. Та все завершувалося нікому не потрібними протоколами і написанням звернень, які направлялися в правоохоронні органи і навіть президентам. Зрозуміло, реакція на них - нульова. Часом "розбірки" переходили в інформаційну площину, точніше - дезинформаційну, коли в деяких нечистоплотних ЗМІ подавалася явно брехлива інформація. Інформаційний "бруд" перекочував навіть на білборди. 
Доходило і до  кримінальних розбірок, в тому числі і рейдерських  захоплень вже вирощених урожаїв. Під цей "прес", зокрема, потрапили два фермери - Анатолій Пихтін з Люджі і Микола Кашеваров з Печин. На їхні кількагектарні поля вже в цьому році безцеремонно заїжджала техніка "Дружби-Нової", збирала весь вирощений врожай і забирала його, як свій. Поліцію викликали, але вона не втручалася і навіть не проводила ніяких перевірок. 

І ось після серії взаємних "наїздів", очевидно, зрозумівши, що рано чи пізно, а істину все рівно доведеться шукати тільки разом, і відбулася зустріч керівництва агротовариства "Дружба-Нова" з представниками орендодавців - сільських голів і фермерів Печин, Люджі і Криничного. З боку орендаря на "круглому столі" було майже все перше керівництво - починаючи із заступника директора "Дружби-Нової" Олега Власенка, керівника одного з кластерів товариства Олександра Журби, та ще двох менеджерів - Огризька і Горобця. Тобто люди, які володіють ситуацією і мають повноваження на прийняття рішень. З іншого боку у цій нараді взяли участь: від Люджі - сільський голова Олег Красніков та депутат районної ради, фермер Олександр Слівкін; від Печин - сільський голова Любов Зоріна та фермер Микола Кашеваров і від Криничного - сільський голова Микола Назаров.
Поговорили, як то кажуть по душам. Але залишивши взаємні претензії, зустріч завершили конкретними пропозиціями співпраці. 

-    Головне, що у всіх учасників "круглого столу" було бажання розібратися - не з позиції диктату, силою грошей чи можливостями впливу, у кого чого більше, а по-совісті, по-справедливості і щоб в рамках закону, - каже один з учасників цієї зустрічі люджанський фермер і депутат районної ради Олександр Слівкін. 
-    Ми зрозуміли, що шукати треба компроміс, не боятися поступитись одне одному в чомусь, але дійти до рішення, яке б влаштувало обидві сторони, яке б зняло напругу в громадах і яке б було в інтересах наших людей, - доповнює сільський голова Криничного Микола Назаров.

Цікаво, що не було на цих перемовинах "третьої особи", яка так настирливо останнім часом "плуталась під ногами" у сільських голів і "Кернела", такого собі "сірого кардинала" - мера Тростянця. І ніхто з учасників "круглого столу" його відсутності навіть не помітив. І рішення прийняли без нього.   

До чого ж домовилися? Перше. Для трьох громад - Люджі, Печин і Криничного, плата за оренду земель державної власності, яка йде в бюджети сільських рад, має бути на рівні 8-12% від її оціночної вартості. Друге - раніше надана обіцянка двом громадам - Люджі і Криничному - передати по трактору, виконати найближчим часом. І це має бути першим кроком по виконанню домовленостей обома сторонами. Третє - соціальні угоди з сільськими радами до кінця року будуть виконані в повному обсязі виходячи з суми 100 грн. за кожен гектар орендованої землі. Четверте - в рахунок соціальної угоди з Люджанською сільською радою товариство "Дружба-Нова" встановлює і обладнує на території села дві автобусні зупинки з належним їх впорядкуванням. П`яте. Раніше анонсований "Кернелом" додатковий автобусний рейс з Дернової до Тростянця відновлюється, для цього виділяється новий автобус ПАЗ і він обов`язково буде заходитиме у села Верхолюджу та Криничне. Шосте - не чинити ніяких перешкод у сільгоспвиробництві місцевим фермерам, а конкретно Пихтіну підприємство "Дружба-Нова" компенсує всі втрати, завдані йому внаслідок конфлікту. Вирішив на тій зустрічі свій конфлікт і фермер Кашеваров.    

Що отримує "Дружба-Нова" (Кернел)? За підсумками взаємозаліків і звірок земельних ділянок, всі їхні законні права і інтереси мають бути враховані і прийняті. Законність використання орендарем землі підтверджується підписаними договорами (якщо, звичайно, та чи інша земельна ділянка не віддана в оренду іншій особі чи нею користується самостійно). По яким земельним ділянкам документів немає, сприяти "Дружбі-Новій" у оперативному затвердженні таких документів. По всім спірним ділянкам, де не було договорів, провести додаткові звірки  - і по ріллі, і по сіножатям. Вся документація має бути доведена до кінцевого оформлення, а люди мають отримати свої примірники цих договорів.
А ще учасники розмови відчули, як їхні стосунки часто-густо комусь свідомо було вигідно псувати, "підливаючи масла у вогонь", як-то міському голові, який майстерно "приправляв" цей "вінегрет" різними провокаційними "соусами". І якби не ці безглузді "війни", то давно можна було б домовитися і дійти згоди і злагоди у стосунках і спірних питаннях.

До речі, тут є що дорікнути і районній раді, яка у бажанні "підіграти" меру, частіше займала позицію стороннього спостерігача. Наприклад, ще в травні (більше трьох місяців тому) рішенням 42-ї сесії була створена  робоча група щодо вивчення питання ефективності використання земель сільськогосподарського призначення Тростянецького району.
В результаті її роботи було виявлено біля 12-15 тисяч га землі сільськогосподарського призначення, яка використовується "в тіні". І нікого в коридорах влади це не хвилює. Деякі депутати наполягали на негайному розгляді цього питання, необхідності заслухати результати роботи створеної самими ж робочої групи, а можливо і передачі всіх зібраних матеріалів до правоохоронних органів. Але ні. Районна рада тиждень тому провела вже 44-у сесію. Питання по землі чомусь не було в порядку денному. Виходить, районній владі вигідно, щоб у земельних відносинах тривала невизначеність, бо в "мутній водичці" і для неї щось перепадає?

Комментариев: 0
Добавить комментарий