Змінювати на краще Криничанську громаду допоможе генеральний план

Криничанська громада з оптимізмом дивиться у своє майбутнє. І це було видно по настрою людей, які у п`ятницю зібралися в сільському будинку культури на громадські слухання. Причина вагома - затвердження генерального плану громади. 
За словами Криничанського сільського голови Миколи Назарова, який і ініціював розробку землеворядної документації, прийняття цього документу стане серйозною мотивацією для розвитку громади, адже це створює нові можливості для отримання додаткових потужних ресурсів, які зможе отримувати Криничанська сільська рада.
Більш детально документ презентував представник розробника землевпорядного документу - архітектор Сергій Рибачок. Він відразу пояснив, що наявність генерального плану визначає чіткі межі населеного пункту, чого раніше жодне село Криничанської сільради не мало. 
Також цей документ гарантує умови безпеки мешкання населення, забезпечення необхідних санітарно-гігієнічних і екологічних вимог, раціонального визначення меж землекористувань, зон житлової, суспільної, промислової забудови, розміщення місць для виробництв, розвитку інженерно-транспортної інфраструктури, впорядкування територій, збереження історико-культурної спадщини та інше. 
Наявність генплану гарантує сільраді і нові додаткові надходження. Адже за новим генпланом в межі сіл повернулися всі інфраструктурні об`єкти, зокрема і ставки, яких в Криничному багато і які на початку 2000-х років міністерськими нормативами були невідомо чому виведені з меж населених пунктів, хоча по факту вони були в межах населених пунктів. 
Тепер же генплан дає можливість отримувати податки не тільки за гідроспоруди, а й за оренду водних об`єктів.
Важливим фактором для Криничанської сільради є те, що площі населених пунктів зросли в рази - до цього площа трьох сіл складала біля ста гектарів, тепер становитиме більше 500 га. І цією землею тепер буде розпоряджатися сільська рада. 
Друга складова - на сьогодні в країні дуже активно використовується державний фонд розвитку. Але не маючи генплану перспективу отримати гранти було неможливо, а тепер - цілком ймовірно.

- З`явився у нас генплан, і ми вже розробили план розвитку громади на перші десять років, - говорить сільський голова Микола Назаров. - Почнемо зі створення комунального підприємства, яке допоможе населенню з вирощування садівництва. Маємо реальні плани залучення інвесторів за багатьма напрямками.
Сільський голова не безпідставно говорить про можливість створення в кожному селі хоча б маленького, але виробництва. Планує, що згодом запрацює в громаді навіть свій дитячий садок. А зміни почне зі створення свого комунального підприємства. Сільський голова представив землякам Сергія Саєнка, людину також з криничанським корінням, адже його мама родом з Криничного. У 2008 році він допоміг  впорядкувати джерело. А тепер планує в Криничному залучити людей до розвитку садівництва, зокрема до вирощування малини, яблук, деяких лікарських рослин. 

Програму, яку представив С.Саєнко, він назвав - "Від виживання - до процвітання". І те, що він розповідав, багатьох людей зацікавило. 
В планах сільської ради і багато інших задумів. А ще добитися від орендаря, компанії Кернел, аби вони виплачували орендну плату за ставками, які відповідають сьогоднішнім реаліям. Біля 250 га криничанської землі по договорам оренди сьогодні використовує компанія "Кернел". У 2006 році, коли право на укладання угод оренди землі мала РДА, вона й уклала угоду на ці землі на 20 років під мінімальний відсоток. І тепер сільська рада не може добитися перегляду тієї кабальної угоди. І хоча орендар платить трохи більше - 3%, але це далеко не 8%, як платяться, наприклад у Печинах і Люджі. Сільський бюджет через цю угоду недоотримує до 1,5 млн. грн. грошей щороку. І за той час, коли угода діє, сума втрачених податків вже перевищила 7 млн. грн. За ці гроші громада могла багато чого зробити.
Втім, сільська рада і без цього уміє працювати на розвиток. Наприклад, обласний депутат Микола Березін посприяв у виділенні допомоги з обласного бюджету на ремонт доріг. 
А тепер, маючи ще й генеральний план, сільська рада з оптимізмом дивиться у завтрашній день. 


Комментариев: 0
Добавить комментарий