МАЖОРНА РЕАЛЬНІСТЬ: скільки "коштує" слідству аби "зіпсувити" докази у справі смертельного ДТП під Тростянцем?

Звичайний день звичайної людини - молода сумчанка вирішила провести вихідний у Тростянці. Вже збиралася їхати додому. Та все раптово перервалося - Toyota RAV4, близько 19:00, на автотрасі "Суми-Полтава" збила її насмерть. Замість повернення додому - швидка, лікарня, морг. Наступного дня загиблій мало б виповнитися 24 роки. Сиротою залишився дворічний Єгор, який і досі не знає, чому до нього так довго не повертається матуся. 
Ніби все зрозуміло. Є невинна жертва. Є водійка, яка збила людину. Є кримінальний кодекс і стаття, по якій встановлена судом винуватиця повинна понести справедливе покарання. Та чомусь за майже пів року після тієї ДТП, людині, яка збила насмерть іншу людину, навіть не пред`явлено підозру у скоєнні злочину. А правоохоронні органи Сумщини так провели первинне розслідування, що немало з їхніх доказів стали "непридатними", як … докази. І складається враження, що все це не випадково і робиться для того, щоб "доларами на крові" справу "зам`яти".

З моменту скоєння ДТП вже минуло 5 місяців - трапилася вона 30 березня. Подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження, ведеться слідство, проводяться експертизи. Здавалося б, процесуально все, як має бути. Але, все, та - не все. Бо Інна Вакула, яка і спричинила смертельне ДТП, в цій історії і по сьогодні лише свідок. Чому?
Чи не тому, що чоловік водійки, яка здійснила смертельний наїзд - Сергій Вакула - займає посаду начальника відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру прокуратури Сумської області? 

А може тому, що її батько - Віктор Сугак - є депутатом Охтирської райради, в минулому очолював Охтирську райадміністрацію та є власником п'яти підприємств, у тому числі м'ясокомбінату і ПрАТ "Сад"? Словом - впливова на всіх рівнях сімейка.
Втім, навіть сильні світу цього - бізнесмени, депутати, прокурори і члени їхніх сімей - не застраховані від жахливих сюрпризів долі. І ця історія - тому підтвердження. Чи то по неуважності, чи автомобіль підвів, чи якась інша причина - але жахливе ДТП спричинила саме донька бізнесмена-депутата, вона ж і дружина працівника обласної прокуратури. 
Та минає день, другий після трагедії. Декада позаду. І ніяких дій в розслідування. Ніяких коментарів чи пояснень. Вже тоді батьки загиблої Марини запідозрили, що у розслідуванні справи щось нечисте, що противагою до справедливого з`ясування всіх обставин можуть стати зв`язки та вплив. Причому, помітили це буквально з першого дня розслідування. Батьки загиблої - Роман та Вікторія Косяк, проживають в обласному центрі і відразу приїхали в Тростянець, коли дізналися про трагедію. Але коли приїхали на місце трагедії, то помітили дивні обставини.
- Я коли приїхав через дві години з моменту загибелі доньки в Тростянець, то здивувався, що місце пригоди не огороджене, слід від машини, яка збила доньку, вже був якийсь заметений, поруч стояли інші машини і навіть я зміг заїхати в зону скоєння ДТП, - говорить батько загиблої Роман Косяк. - Як таке можливе?
Місце, де трапилося ДТП, знаходиться на околиці міста Тростянець на виїзді в бік Сум. Навіть без висновків офіційних експертиз можна припустити, що швидкість була явно перевищена, адже, як повідомив батько загиблої Роман Косяк, його доньку водійка на капоті свого кросовера "протягла" біля 60 метрів! 
Не змогли того дня  батьки загиблої подивитися у вічі убивці своєї доньки - її … відпустили з місця ДТП.

- Я запитав у правоохоронців, а де винуватиця ДТП? Мені сказали, що їй стало зле і вона поїхала. Тростянецькі правоохоронці відпустили її з місця пригоди. Куди вона поїхала - ніхто не пояснив. Більше того, Інна Вакула, начебто в той день не пройшла медичне освідування на вміст алкоголю - каже батько загиблої.
Начальник Сумської обласної поліції генерал Микола Лушпієнко цей факт уточнює, мовляв у справі є довідка з лікарні, що водійка здала аналіз десь за три години після ДТП. Але коли журналісти попросили його показали цей документ, то сказав, що не може цього зробити, бо розслідування в іншій області.
Нагадаємо, в цей час розслідування кримінального провадження здійснювали слідчі слідчого відділу Тростянецького відділення поліції Охтирського ВП ГУНП в Сумській області.
- Спочатку був один слідчий. Коли мене визнавали потерпілим - вже інший. Через деякий час - вже третій. Я навіть їхні прізвища вже не пам`ятаю, - говорить Роман Косяк. 
Нечисто в цій історії і з прозорістю. Зазвичай, коментарі відповідальних осіб правоохоронних органів про резонансні ДТП, а тим більше зі смертельними наслідками, з`являються на офіційних сайтах буквально за години. Тут же декада минула, а на сайті прокуратури Сумської області, патрульної поліції Сумської області, національної поліції Сумської області  - мовчок. Намагалися подію приховати? Про дрібв`язкові злочини правоохоронні сайти пишуть щодня, а тут смерть людини чомусь стала недостатньою підставою для повідомлення. Громадськість таку ситуацію називає - "Мажорною реальністю". 
Тому і почали відразу вимагати публічних пояснень, зокрема - прес-конференцій причетних до розслідування загибелі людини. 9 квітня, з самого ранку, батьки і друзі 23-річної дівчини, яку 30 березня збила на смерть Інна Вакула, пікетували прокуратуру Сумської області. Під стіни прокуратури активісти поклали дитячу іграшку і шини, на які висипали імітаційні долари і вилили рідину, схожу на кров. 

- Ми хочемо почути, чому особу, яка вчинила злочин не затримано, не допитано, чому на даний час не вручена їй підозра про вчинення злочину? - говорили активісти.
Очевидно, що в Сумській обласній прокуратурі не очікували такого гніву людей і вимогливості до слідства. До мітингувальників так ніхто з керівництва обласної прокуратури не вийшов. Певно, не знали, ні що пояснювати, ні що обіцяти. Офіційну позицію пікетувальникам озвучила прес-секретар прокурора Сумської області Наталя Науменко. Вона повідомила, що обласна прокуратура Сумської області направила до Генеральної прокуратури клопотання про визначення підслідності за іншою областю.

 - З метою недопущення подальшої спекуляції або будь-яких безпідставних претензій, прокурором Сумської області прийнято рішення клопотати перед керівництвом Генеральної прокуратури України про передачу кримінального провадження для подальшого розслідування в іншу область, - пояснила прес-секретар прокуратури області.
По суті, цю заяву можна розцінювати, що сумські правоохоронці "розписалися" у своїй чи то заангажованості в цій справі, чи нездатності довести її до справедливого судового рішення. Тому і відмовилися від підслідності над цим провадженням.
Взагалі, доки слідство проводили Сумські, а точніше Тростянецькі поліцейські, вони багато чого "наслідили", створивши чимало "темних плям" в досудовому розслідуванні. 

Це зрештою змусило родину загиблої Марини подати скарги і до Державного бюро розслідувань (ДБР), і до Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України з вимогою провести розслідування по фактам недбальства у слідстві. Більше того, потерпіла родина підозрює, що в поліції не випадково так довго "розкачували" слідство, аби зрештою частину доказів перетворити на непридатні. Наприклад, гіпсові зліпки гуми, які згодом чомусь визнали непридатними. Між тим, кожен доказ в кримінальній справі важливий. І родина Косяк сподівається, що доказова база, тепер вже зібрана Харківськими правоохоронцями, все ж дасть фундамент для повноцінного розслідування і винесення справедливого вироку. 
- Я хочу, щоб людина, яка відібрала життя у моєї дитини, яка залишила мого онука без мами, понесла справедливе покарання, - говорить Вікторія Косяк, мати загиблої в ДТП дівчини.

А щоб халатність правоохоронців Сумщини не повторилася, Роман і Вікторія Косяк вже подали скарги у відповідні органи, в яких йдеться про допущення службової халатності з боку працівників Патрульної поліції Сумської області та слідчих ГУНП в Сумській області, що призвела до втрати речових доказів по справі. 
- По-перше, водій залишив місце аварії, не була доправлена до медзакладу або не задула на "драгер". Ми приїхали, водія не було на місці події, поліціянти сказали, що їй дуже погано й увезли. Де вона була, я не знаю. По-друге, співробітники поліції, які проводили оформлення ДТП, не змогли зберегти речові докази - зліпок шин автомобіля, який був заїзд на обабіч дороги - це все було на схемі ДТП, були і гіпсові зліпки шин - як потім з'ясувалось, дані зліпки не придатні до дослідженні і не є речовими доказами, не придатні для експертизи. Ми вимагаємо, аби поліціянтів, які припустились порушень, покарали - як саме, нехай скаже внутрішнє розслідування, - говорить батько загиблої Роман Косяк.
Взагалі, деякі дії з боку поліції просто не укладаються зі здоровим глуздом. Наприклад, що водія, винну у наїзді на пішохода, відпустили з місця ДТП; що не перевірили її на стан сп'яніння; або не огородили місце ДТП в результаті чого сліди шин Тойта були визнані непридатними до подальшого дослідження.

В головному управління Нацполіції Сумської області вже відреагували на заяву батьків загиблої, запевнили, що проведуть службове розслідування. 
- Ми детально пройдемось до того моменту, поки ми не передали справу до іншого підрозділу: тобто, в скільки отримали, в скільки виїхали, як виїжджали, що робили на місці пригоди, як доправляли до лікарів - нехай вони нам там нададуть відповіді: яким чином опломбовувалось, куди передавалась, хто підписав (результати освідування - ред.), ну і, звичайно, буде запитання: чому 1 квітня (дата оформення документів - ред.), а тут 30 березня (дата події - ред.), але, звичайно, 30 березня ніхто не міг би дати такий висновок, бо не було досліджень біоматеріалів", - сказав М.Лушпієнко, начальник ГУ Нацполіції в Сумській області.

З 15 квітня слідство проводиться правоохоронними органами сусідньої Харківської області. Також і Харківська прокуратура наглядає за слідством. 
Роман та Вікторія Косяк, які майже пів року тому втратили доньку, сподіваються, що справедливість таки переборе "мажорну реальність", впевнені, що згодом слідство пред`явить підозру у скоєнні злочину винуватиці ДТП, і жінка, яка збила їхню доньку, не уникне законної відповідальності.
                                                                                                                      Павло Зленко.
Комментариев: 0
Добавить комментарий