Купальска магія Станової

Вірити в Купальську магію не обов’язково. А святкувати  Івана Купала в Становій – це традиція, яку нікому не дозволено порушувати. Кожного року на Заярському ставку збирається не тільки все село - приїжджають сотні гостей з Тростянця та поруч розташованих сіл. І всі кажуть, що цієї ночі тут панує сила, здатна очистити душу та омолодити тіло.

Під вечір ставкове узберіжжя перетворюється на людський мурашник. На пагорбах всідаються хто родинами, хто в колі друзів. Хтось жарить шашлики, хтось розкладає домашні страви. 

Люди вітаються, пригощають дітей солодощами, дорослим – наливають по вінця. До півночі цей гурт розростається до тисячі, а то й півтори тисячі людей – від дітей, ще зовсім малих і вже підлітків, молоді і хто вже має чималенько літ за плечима.


- Людей, які прибувають до нас, ми вражаємо тим, що у нас все проводиться по ритуалу, а ще - з щедрою, теплою гостинністю, - розкриває секрет популярності станівської Купали сільський голова Юрій Дудник. - І ніде ви такого не побачите. Тільки у нас.

Скрізь панує гарний настрій і піднесення. Цьому сприяє все. І прибрана територія, і підсипана непроста під`їзна дорога, сцена - імпровізована, прямо на траві, але де б хто не сидів – чутно скрізь і вітання від організаторів та гостей, і концерт. 

За це вже подяка працівникам будинку культури та сільській раді – апаратура тут найсучасніша, грошей для цього не шкодують. Допомагають і спонсори - в цьому році після візиту до Станової сільському будинку культури Іван Лозовий подарував шість радіо мікрофонів, а товариство «Кернел»  - мікшерне обладнання.

 

Особлива вдячність сільського голови своїм комунальникам підприємства «Станова-сервіс». 

- Хочу з приємністю відзначити Сергія Пилипця, Сергія і Максима Бекетових, Володимира Станкевічуса, Миколу Горбенка. Велику подяку хочу висловити Олегу Колодяжному, який посприяв з підведенням і облаштуванням світла, надав допомогу Андрій Овчаренко. А щоб не було ні в чому заминок, рішення в організації свята прийняли депутати сільської ради, виконком. 

Невід`ємною частиною дівочого дрес-коду – купальський віночок. Вони чи не на кожній третій дівчині. 

Ззовні віночки схожі. Але придивишся, і помічаєш у кожного є щось своє, особливе. Ось двоє дівчаток - Соня Краснова та Віка Вінницька. 

У них віночки в кольорах національного прапора – жовто-голубі. Дівчата розповідають, що квіти збирали разом із хрещеною Юлією Цілуйко, а плести допомагала бабуся Ніна. До речі, саме в цей день у маленької Віки був день народження.

-      Квіти збирали біля ставка. У віночок вплели ромашки, сокирки, м’яту, безсмертник, волошки – говорить бабуся дівчаток.

Купальська ніч вважається однією із найтаємничіших. Головні символи свята - вогонь, вода і трави. А головна дійова особа – повелитель води. 

Вже не менше десяти останніх років штатним водяним царем у Становій - Микола Азаров. Здається, сама природа йому допомагає - нагородила чоловіка надзвичайно шикарними бородою і вусами, то ж навіть не потрібно якихось спеціальних гримерських приготувань. А в маленьких дітей Станової навіть немає сумнівів, що це і є справжній казковий герой.


-      Я з бородою із 1986 року, - розповідає пан Микола. – Її підрізаю двічі – після Нового року і Івана Купала. Бо на ці свята треба бути у формі, з пишним волоссям. Не раз чув в свій бік від дітвори, коли проходив селом: «Дивіться, Дід Мороз іде».

А свято триває. Хтось шукав квітку папороті. Найсміливіші з молоді плигали – не через вогнище, а через великий кущ кропиви. Дівчата навколо Марени водили хоровод. Водяний допоміг попідпалювати свічки на віночках і дівчата, загадуючи бажання, пускали їх на воду.


  • Я вірю, що мрії, особливу в купальську ніч, збуваються. В минулому році я теж запускала віночок. І в цьому році це ж роблю. Я своє щастя обов’язково знайду, - зізнається Анжеліка.

Присутніх тепло привітали сільський голова Станової та гості з району. Місцеві аматори дали прекрасний концерт з пісень, більшість з яких так чи інакше пов’язана з народними православними традиціями, в тому числі і Івана Купала.


Коли засяяли на небі зірки, своїх небу додав і святковий салют. 

А ближче до півночі на іншому березі ставка, запалили величезне вогнище, як символ купальського свята. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий