Велике "Спасибі!" - меценату Лозовому

Нині будь-яка благодійна діяльність конче потрібна. Бо, на жаль, держава, а особливо влада на місцях з її мізерними бюджетними можливостями, не може самостійно вирішувати ту масу проблем з фінансування вкрай необхідних сфер життєдіяльності громад. І коли з`являються люди, які підставляють плече підтримки, то це заслуговує тільки на подяку.
Саме такою людиною на Сумщини є Іван Лозовий - директор благодійного фонду імені його батька - Івана Григоровича Лозового. Останнім часом меценат особливо помітно активізував свою благодійницьку діяльність, пояснюючи це тим, що у нього з`явилося більше вільного часу від роботи і можливість більше бувати на своїй малій батьківщині. Адже народився і виріс Іван Іванович в США, куди його батько емігрував з Німеччині, як остарбайтер у роки війни. Але рід їхній то з наших країв - з села Олександрівка Лебединського району.
То ж, його душу і серце постійно тягнуло додому. Підтримував зв'язки з багатьма націонал-патріотами. Коли у 1991-му році один з них - Михайло Горинь, був в Америці, Іван Лозовий йому зізнався, що хотів би приїхати в Україну, хоча б як волонтер. Той підтримав. Вже у березні того ж року Лозовий приїхав до України. З тих пір тут і живе - в Києві. А у 1997-ому році  прийняв громадянство України.
Дві вищі юридичні освіти, які отримав провчившись в Нью-Йорку та Парижі, знання кількох мов, відразу відкрили Івану Лозовому дорогу у великий бізнес. Його послугами, як консультанта, користувалися великі потужні американські і європейські західні бізнесові компанії, консалтинги і корпорації. Наприклад, серед його клієнтів була "Адвенте Інтернешенел", яка вклала багато інвестицій по Україні. 
-    Завдяки цьому заробив немалий капітал і тепер маю можливості приділяти час і благодійній діяльності, - пояснює Іван Лозовий.

А головною рушійною силою в його меценацтві є пам'ять про родину, особливо про батька, який привив йому і працелюбність, і волю, і потяг до знань, що разом і допомогло чоловікові в житті досягти багатьох висот.
-    Я хочу робити, скільки я можу, пам`яті мого батька, - так і сказав меценат. 

І у нього це виходить непогано. Часто приїжджає на Сумщину, де сприяє в організації мистецьких, просвітницьких заходів, приділяє увагу охороні культурної спадщини, розвитку територіальних громад. Його справи більше відомі в містах і селах рідного йому сходу Сумщини - на Лебединщині, Охтирщині, в Тростянецькому, В.Писарівському та інших сусідніх районах. Навіть за невеликий проміжок кількох останніх місяців заснував і провів просвітницький проект для школярів "Я нащадок патріотів України", у В.Писарівці нещодавно пройшов заключний його етап, там нагороджували переможців. У Лебедині благодійний фонд імені Івана Григоровича Лозового заявив про підтримку реконструкції частини скверу ім. Павла Полуботка.
Нещодавно благодійник побував і в Тростянецькому районі. Спочатку гість відвідав деякі заклади Тростянця. Мав цікаві зустрічі, спілкування. І скрізь залишав по собі пам`ять - необхідні подарунки Так у школах №1 і №5 освітні установи отримали сучасні лептопи - пристрої на зразок ноутбуків. В публічній бібліотеці меценат презентував серію сучасних книжок. Тростянецька музична школа отримала ноутбук. Теж саме залишив і профтехліцею, де запропонував учнівській молоді організувати фестиваль борщу. При цьому, спілкуючись з майбутніми кулінарами, сам поділився деякими секретами його приготування.
Не оминув доброчинець і міську лікарню. Неважко здогадатись - його там поводили терапевтичним відділенням, зроблене, як бачимо, і для ефектних екскурсій. А ось свої подарунки Іван Лозовий передав акушерсько-гінекологічному відділенню - нові подушки та ковдри.
Через кілька днів голова благодійного фонду проїхався і селами Тростянеччини. Зокрема, у Боромлі подарував велосипеди для сільських соціальних працівників. Там же домовився про проведення безкоштовного концерту однієї відомої української співачки. До речі, пропозицію з проведенням безкоштовного концерту Іван Лозовий запропонував і меру Тростянця, однак Бова, очевидно, аби не балувати містян безкоштовними концертами напередодні його платних фестивалів, відмовився від цієї пропозиції.
Побував Іван Лозовий і в Білці. Зустріч з мешканцями села відбулася в актовій залі сільської ради, за участі сільського голови Сергія Пономаренка, працівників бюджетної сфери та рядових мешканців села. За майже годину спілкування білчани дізналися про мецената все, що хотіли. Люди активно задавали питання, цікавилися життям гостя, рецептами кар'єрного успіху.

-    Батьківський ремінець і мудрість матері, а ще - важка праця і непереборне бажання досягти мрії, - так відповів Іван Іванович на останнє питання. 
А як інакше могло бути в родині, де батько помер, на жаль, дуже рано, а разом з мамою їх - дітей - залишилось аж п'ятеро.  
Наприкінці цієї щирої зустрічі Іван Лозовий під теплі оплески роздав подарунки Білківській громаді від фонду батьківського імені: дитячому садку - кольоровий принтер і іграшки для дітей; школі і сільській раді - по кольоровому принтеру; для бібліотеки - книги, сільській амбулаторія - комп'ютер; умивальник для Олексинського ФАПу, а найдорожчий подарунок - пральну машину - передали сільському терцентру по обслуговуванню одиноких престарілих.
За все це від людей Іван Іванович Лозовий отримав велике "Спасибі!".
-    А мені більше нічого й не треба, - з приємністю відповів благодійник.
А потім додав, що насправді сьогодні для людей треба робити у десятки разів більше. І меценати державі в цьому посильно допомагають. Серед них і Іван Лозовий.


Комментариев: 0
Добавить комментарий