Поліція і прокуратура інформують громадськість

За останні місяць-півтора Тростянець сколихнуло кілька резонансних кримінальних злочинів - убивство, замах на життя, нанесення умисних тілесних ушкоджень, домашнє насильство, ДТП зі смертельним наслідком... З метою проінформувати громадськість про хід їх розслідувань, а також аби дати аналіз стану правоохоронної діяльності в цілому по району з початку року, в актовому залі місцевої поліції відбувся брифінг для журналістів. Виступали перший заступник керівника Охтирської місцевої прокуратури Ігор Глущенко та начальник Тростянецького відділення Національної поліції Олександр Гресь.

Найбільш резонансним було умисне убивство гр. Ч. До оперативного розкриття злочину залучалися фахівці обласного карного розшуку, для встановлення всіх обставин і доведення їх правдивості використовувався детектор бре­хні, експертизи проводила обласна криміналістична лабораторія. Загалом, було проведено понад сорок експертиз. У поєднанні зі злагодженою роботою правоохоронців це і дало результат - злочин було швидко розкрито. На початку квіт­ня було розкрито ще один важкий кримінал - замах на вбивство. 

Підозрюваним у цих двох кримінальних порушеннях було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Проводяться слід­чі дії. Правоохоронці не виключають, що вже найближчим часом ці дві справи передадуть до суду.

Великий резонанс мало правопорушення за ст.121 ч.1 - батько інвалід-колясочник, який вже у досить похилому віці, завдав ті­лесні ушкодження своєму синові. Довго медики боролися за його життя. На щастя, вдалося людину витягти з лещат смерті. Пі­дозрюваному також обрано запобіжний за­хід, але враховуючи його інвалідність - у вигляді домашнього арешту.

Четвертим резонансним криміналом стала Криничанська по­дія, де батько на ціпку тримав свого сина-ін­валіда. Справа вже розслідувана і 25 кві­тня обвинувальний акт спрямований до суду.

Ще однією резонансною пригодою стало ДТП на виїзді з Тростянця в бік Сум. Справа набула великого розголосу в суспіль­стві. Біля обласної прокуратури відбулося пікетування. У цьому провадженні саме тростянецькими слідчими було призначено біля двох десятків експертиз. Проте, на вимогу рідних загиблої дівчини та громадськості розгляд справи передали до Харківської прокуратури.

Про все це керівники міс­цевої прокуратури і поліції детально розповіли на   брифінгу. Ігор Глущенко та Олександр Гресь називали деякі статистичні та аналітичні дані, які характеризують роботу підпорядкованих їм структур. 


Поліція

По Тростянецькому району кримінальних правопорушень поменшало і в порівнянні з минулорічним періодом, і на фоні області. Зокрема, по останній позиції - мінус 8%. Меншою є і кількість особливо важких злочинів. Відсоток розкриття злочинів - 58,8%. Це вище середньообласного рівня. Натомість відбулося незначне збільшення тяжких злочинів. 

Як і минулого року, біль­ше половини правопорушень - проти власності, незначне зростання кількості злочинів проти життя і здоров`я. Зменшилась кіль­кість грабежів, нижчою від загальнообласних показників є безпека дорожнього руху та експлуатації тра­нспорту. Натомість, шкуляє  розкриття крадіжок, умисних вбивств та незаконних заволодінь транспортними засобами минулих років. Серед проблемних і розшук злочинців, які переховуються від суду та слід­ства.


Прокуратура

З початку року прокурорами здійснювалося процесуальне керівництво у 469 кримінальних провадженнях, які розслідувались тростянецьким відділенням поліції. З них 31 вже спрямоване до суду, по 81 прийняте рішення щодо закриття у зв'язку із відсутністю складу злочину чи правопорушення. 

Крім того, прокурорами дано 49 кримінальних вказівок. У суді підтримано 10 клопотань про обрання пі­до­зрюваним мір запобіжного заходу, з яких два - тримання під вартою. 

Представниками прокуратури в цьому році підтримано державне обвинувачення у 39 кримінальних провадженнях, в 10 з яких ухвалені вироки на підставі угод, з яких три про визнання винуватості.


Але головне - не цифри і проценти. Це раніше ними досить вдало маніпулювали задля показушних зві­тів. Тепер статистика вторинна. І якщо буйний чоловік у п'яному угарі хапає ніж, і кидається на свого кривдника, то цей факт знайде своє місце у статистиці. Але головним показником буде не кількість потерпілих, а ще гірше - тру­пів - бо вони або є, або їх немає. 

Але роль правоохоронців, це розкриваність таких злочинів і ізоляція злочинця від суспільства. І обговорювані на брифінгу факти реально вказують, що в роботі підрозділів поліції і прокуратури вже з`явилася в цьому і система, і компетентність і, як наслідок, - ефективність.

Звичайно, люди частіше помічають недоліки, випинаючи саме їх. Навпаки, хороша робота сприйма­ється, як належне, як така, що не варта уваги, згадки. Олександр Гресь нічого поганого в цьому не бачить. 

- Я не буду сумувати, як­що люди мало хвалитимуть поліцейського за нормальну професійну роботу, і лаятимуть за недоліки, які виділяються на загальному благополучному полі... Нехай! Аби вірили нам, і щоб ситуація реально по­лі­пшувалася, як зараз - крок за кроком, - говорить він. 

- Ми розуміємо, що люди очікують від правоохоронних органів ефективності, компетентності, справедливості. Ми послідовно і впевнено йдемо в цьому напрямі - служити на захисті законів і захищати права кожного українця, - додав Ігор Глущенко.

Над цим спільно і працюють. І не тільки над справами, що трапляються. Перший заступник Охтир­ської міс­цевої прокуратури Ігор Глущенко розповів, що на недавній координа­ційній нараді за участю прокуратури, СБУ і поліції обговорювали нові напрямки у спільній роботі - документування та розкриття злочинів у сфері надра- і лісокористування, земельних відносин та розкрадання вуглеводної сировини. Створені спільні робочі групи. Вжитими заходами криміногенну ситуацію вдалося стабілізувати.

... Будемо чекати результатів і при нагоді розповімо вам про них.

Комментариев: 0
Добавить комментарий