Вибори: 2 тур по-Тростянецьки

Час змін настав. 
Ці вибори нагадують тихий бунт людей - без протестів і мітингів, коли кожен сам від себе, з радістю і без ненависті - опускаючи бюлетень у виборчу урну зробив вирок старій системі. Це був вирок не просто Порошенку - це був протест проти всієї його владної системи - від самого верху до останньої мерії - проти невиконаних обіцянок, проти брехні з телевізорів і газет, проти корупції, бідності, лицемірства, експериментів з мовою, поділу людей за релігійними ознаками, проти яскравої фасадності, за якою робилися "чорні" речі…
А ще це були вибори, коли люди, що називається, прокинулись і прийшли на вибори. Особливо радує, що прокинулася молодь, яка до цього не дуже охоче ходила на такі заходи. А тепер раптом показала, що хоче іншого майбутнього, ніж має сьогодні.
В цілому по Сумській області Володимир Зеленський набрав 82,12% голосів, його опонент Петро Порошенко - 15,87%. Найбільше голосів В.Зеленському дали Суми (округ №157) - 86 тисяч (проте це найменший відсоток за нього - 77,64%). Найбільший відсоток дав Глухів (округ №158) - 86,46% (67234 голоси). Наш округ - №162 - Зеленському дав 84,09% або 71575 голосів. 
В цій масі голосів новий президент отримав понад 14 тис. голосів з Тростянецького району. Це - 83,9%. Порошенко не виграв у Зеленського на жодній з 36 виборчих дільниць району.

Найпотужніше за В.Зеленського проголосувала Ницаха - 98%. Супер!!! За позначку у 90 відсотків за нового главу держави проголосували у  с.Люджа (94%), Смородине, с.Поляне і в міській лікарні (по 93%), с. Дернове і Верхолюджа (по 92%). На переважній більшості сільських виборчих дільниць В.Зеленський отримав від 82% до 86%.
По місту Тростянець у другому турі у Порошенка ще більший провал, ніж у першому турі - не допомогла ні агітація в бовиних газетах та телеканалах, ні "накачки" мера керівників бюджетної сфери, ні підкупи більшості вуличкомів, ні брудні листівки "чорних агітаторів". Дільниця, де поки що діючому президенту вдалося набрати найбільше голосів виборців - це та, що в районному будинку культури - 22%. На решті дільниць результати чи не в половину менші.
Оцінку роботі нинішньої влади на виборах дав народ - від сходу до заходу - 73% людей сказали: все, що відбувалося останні п'ять років, це все робилося проти них.
Зрозуміло, хтось злорадно чекатиме від нової влади помилок. Немало «старих кадрів» будуть гирями на курсі змін. Хтось ховатиметься від відповідальності - хто був замічений в корупції.
Але 73% за Зеленського сказали, що не будуть далі терпіти цю владу. Не для того голосували,  щоб  зміни обійшли їх стороною. Тому очікують люди перш за все нові кадри у владі - від Зеленського. А попередників, що крали бюджет, що принижували людей і сіяли брехню - просять "на вихід". 
Як сказала одна жінка на виході з дільниці, після того, як проголосувала:  «Якщо у старої влади залишилась хоч крапля совісті і честі, то мають піти за своїм Порошенком. А нам треба підставити плече команді Зеленського і допомогти новій владі нарешті почати наводити порядок в житті».

Ще 5 років хаосу не хочу!!!
Чому переважна більшість громадян не підтримали політику чинного президента. Ми запитали про це у виборців на виході з дільниць. І ось що сказали люди. 
-    Нинішня влада людей не чує. З тарифами справжнє мародерство, ціни на газ непомірні, а пенсії і двох тисяч немає, - говорить пенсіонерка. 
-    Подивіться по нашому місту - скільки відкрито підприємств за останні роки? Тільки розмови і обіцянки. А ліквідовано не менше десятка. Жодного будинку не побудували, жодної дороги в місті не заасфальтували, - додає жінка середніх літ.
-   Бова з Сипком не нахваляться собою, які вони працьовиті, та не було б шоколадної фабрики, залізниці і лісу - не було б у Тростянці нічого. Влада "працює" тільки на свою кишеню, - каже працівник бюджетної сфери. 
-    Вимушений вже третій рік їздити на заробітки до Польщі. У Тростянці роботи немає, - обурюється молодий чоловік тридцяти років.
-    Ще п'ять років жити в цьому хаосі не хочу. Голосував проти Порошенка. Може з молодим президентом буде краще? - каже державний службовець.
Загалом, більшість людей вважає прихід до влади нової людини немов вікном для можливостей для кожної людини і всього суспільства. Щоб змінилися стандарти життя. Щоб влада запрацювала на громаду, а не наживалась на ній, щоб не обдурювали людей привабливими гаслами, а доводили свою роботу реальними ділами…
Чи є у людей довіра до нового президента? Очевидно, що так. Але все ж більше ті 73% Володимира Зеленського - то кредит довіри, який йому і новій команді ще потрібно виправдати.

Люди "наїлися" корупційного патріотизму
"Вирок Порошенку - це вирок не тільки Порошенку. А й всій його свиті зверху донизу, в якій понагрівали тепленькі місця і тростянецькі "князьки" - ті ж Сипко з Бовою", - сказала одна жіночка після того, як проголосувала. 
Не можна не погодитись. Люди втомились від показушних речей місцевих керівників, за якими більше проглядаються корупційні "схеми". Тростянчани, наприклад, не розуміють, чому маючи, наприклад, в бюджеті міської ОТГ понад 200 млн. грн., в місті роками не будуються дороги, не вводяться нові водогони, не ремонтуються старі зношені каналізації. Гроші вкладаються переважно у піарно-"фасадні" проекти та туди, де можна "заробити" на "відкатах". 
Але тратяться не особисті гроші Бови чи Сипка - то людські податки. Тому громадян бісить, коли з телеекранів та підконтрольних газет їх "годують" патріотизмом, проєвропейськістю та іншими модними "кричалками", а насправді на покращення життя це ніяк не відбивається. 
Володимиру Зеленському на президентських виборах люди по всій країні дали великий кредит довіри. З таким величезним розривом у голосах ще ніхто не вигравав. Але треба розуміти, що разом з вражаючою перемогою, на нового обвалилась і величезна відповідальність. Бо всі ті проблеми, які накопичились за останні роки і які весь той час не вирішувалися, вони нікуди не поділись. І саме Зеленський тепер відіграватиме "головну скрипку" у наведенні порядку в країні. 

Тому з нього люди будуть згодом питати і за тарифи, і за пенсії та зарплати. Тобто, тепер саме від команди Зеленського буде залежати, як змінюватиметься Україна і чи скоро відчують ці зміни прості люди.
 
"Бери шинель, иди домой!"
Коли у Володимира Зеленського запитали, як він бачить процес проведення змін в державі після його призначення, новообраний президент твердо сказав: "Варто дати можливість провести зміни в країні новим людям". Тому немало тростянчан задаються питанням: чи зміниться владна еліта в Тростянці, хто прийде головою в нашу районну адміністрацію?
Зрозуміло, добровільно з влади, з гарних зарплат і корупційних схем можновладці не підуть. Вони першими почнуть "перефарбовуватись" під "ЗЕ". Але сказавши команді Порошенка, треба і місцевим "князькам-порошенкам" повторити слова з відомої пісні Окуджави: "Бери шинель, иди домой"!     
Інакше змін не буде. Буде те ж, що ми бачили 5 останніх років. Порошенко і його команда працювали "на себе" в масштабах України. Приблизно те ж дозволяли собі Клочко в Сумах, а Сипко і Бова - в Тростянці? Місцевих, не інакше, ніж божевільних і негідників-князьків, люди ненавидять не менше, ніж старого президента, що програв. Ще в лютому 2012 року Юрія Бову визнано корупціонером (відкрийте Єдиний державний реєстр корупціонерів і пересвідчиться, що він цьому списку є, цей реєстр відкритий). А мер за цей час зумів так "зазомбувати" більшість містян, що, насправді не відчуваючи для себе ніяких змін, люди чомусь увірилися у, так би мовити, "кращого мера Тростянця". Але ж це риторика кожного мера в кожному місті - кожен для своїх людей розповідає приблизно такі ж байки.
Хоча, якщо у того "кращого" провести повний і, підкреслюю, незалежний аудит зробленого міською радою за ті ж 5 останніх років, то може багато чого цікавого "виплисти". Кажуть, не на одну кримінальну справу вистачить. 
Тому є у людей надія, що і в Тростянці нарешті cеред очільників з`являться такі ж "непорчені" владою люди, як сам Зеленський. І це дає надію на зміни і у нас - як в місті, так і в селах району. Аби нарешті закінчилася епоха брехні, корупції, збагачення можновладців і бідності простих людей.

День голосування: без порушень
Поліція в день виборів працювала по повній готовності. Як прокоментував начальник районного відділення Тростянецької поліції Олександр Гресь, порушень вимог законодавства не допущено.
Загалом, для забезпечення правопорядку під час виборчого процесу на території району чергували наряди правоохоронців і рятувальників на всіх 36 дільницях. Тростянецькі поліціянти зосередились в селах, у місті працювали "прикомандировані" правоохоронці переважно з Сум. 
Співробітники поліції ґрунтовно підготувалися до виконання покладених на них завдань. Перед виїздом поліцейських на дільниці з ними були проведені ретельні інструктажі, особлива увага зверталася на зовнішній вигляд, наявність посвідчень, табельної зброї тощо.
Як і в першому, так і в другому турі виборів Президента України, працівники поліції сумлінно виконали покладені на них обов'язки, забезпечили надійну охорону виборчих дільниць та громадський порядок на них. Поліція працювала у посиленому режимі до завершення всіх етапів виборчого процесу на дільницях.
По завершенню дня голосування і доби підрахунку голосів, Олександр Гресь щиро подякував особовому складу поліції, членам громадських формувань та працівникам ДСНС за злагоджену та професійну роботу. 
-    Окремо висловлюю слова вдячності виборцям, спостерігачам та членам ДВК за належну й постійну комунікацію. А також за високий рівень правової свідомості та дотримання вимог законодавства всіма виборцями, - резюмував О.Гресь по завершенню виборів на Тростянеччині.
Комментариев: 0
Добавить комментарий