Як правильно провести штучне зариблення водойм

В осінню та весняну пору року пріоритетним завданням перед органами рибоохорони та суб’єктами рибогосподарської галузі є проведення роботи щодо охорони, забезпечення раціонального використання та штучного відтворення водних біоресурсів, що проводиться шляхом розведення, вселення, переселення водних біоресурсів з дотриманням вимог «Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання»(далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.07.2012 №414.

      Даний Порядок регламентує проведення робіт із штучного розведення (відтворення), переселення та акліматизації водних біоресурсів (включаючи види, які занесені до Червоної книги України) у рибогосподарських водних об’єктах загальнодержавного значення (крім водних об’єктів, розташованих у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду) установами, організаціями незалежно від форм власності, громадянами України, іноземцями й особами без громадянства, що виконують комплекс робіт з відтворення водних біоресурсів. 

         Згідно зі ст. 5 Водного кодексу України, до водних об’єктів загальнодержавного значення, які можуть використовуватись або використовуються для ведення аквакультури, промислового рибальства, СТРГ, любительського рибальства, відносяться поверхневі води (озера, водосховища, річки, канали, що знаходяться і використовуються на території більш як однієї області, а також їх притоки всіх порядків). До відповідних водних об’єктів місцевого значення відносяться поверхневі води, що знаходяться і використовуються в межах однієї області та які не віднесені до водних об'єктів загальнодержавного значення.

        

      Відповідно до Порядку для проведення робіт зі штучного розведення (відтворення) водних біоресурсів виконавці відтворення повинні не пізніше ніж за два тижні подати до Управління Державного агентства рибного господарства у Сумській області такі документи:

1. Заявку на проведення робіт із вселення водних біоресурсів у рибогосподарський водний об'єкт (його частину);

2. Біологічне обґрунтування щодо доцільності проведення робіт з відтворення (якщо відтворення здійснюється вперше), розроблене науковою установою.

3. Ветеринарний документ про відсутність небезпечних захворювань у господарствах, з яких здійснюється перевезення об'єктів відтворення (отримується цим господарством).

4. Графік робіт із вселення водних біоресурсів. У разі настання метеорологічних умов, несприятливих для проведення вселення, виконавцем до цього графіка можуть бути внесені відповідні зміни.

5. Копію дозвільного документа на спеціальне використання (добування, збирання) об’єктів, внесених до Червоної книги України, виданого Міністерством екології та природних ресурсів України.

6. Копію дозвільного документа на переселення об’єктів тваринного світу (у разі його здійснення).

         

        Якщо на розгляд подано не всі вище перелічені документи, заявка на проведення робіт із вселення водних біоресурсів, буде відхилена. Документи розглядаються протягом тижня, приймається рішення про проведення або відмову у проведенні відповідних робіт, погоджується графік проведення робіт.


Комментариев: 0
Добавить комментарий