Тростянецька і Боромлянська ОТГ серед найсильніших громад Сумщини

Експертами Програми U-LEAD підготовлено оцінку виконання бюджетів всіма територіальними громадами України. Обидві ОТГ колишнього Тростянецького району – Тростянецька і Боромлянська - серед кращих з 1469.

Так, Тростянецька ОТГ у групі понад 15 тисяч населення серед 96 ОТГ посідає в Україні 2-е місце і серед чотирьох ОТГ на Сумщині – перше. Боромлянська ОТГ у групі з чисельністю населення від 5 до 10 тисяч, по Україні серед 308 громад займає 46 місце, а в Сумській області – 3-є.

Оцінку виконання бюджетів територіальних громад України експерти робили за 8-ма індикаторами: 1) доходи загального фонду на 1-го мешканця; 2) видатки загального фонду на 1-го мешканця; 3) видатки на утримання апарату управління у розрахунку на 1-го мешканця; 4) капітальні видатки на 1-го мешканця; 5) рівень дотаційності бюджетів; 6) співвідношення видатків на утримання апарату управління із фінансовими ресурсами ТГ; 7) питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету ТГ; 8) питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків.


Для проведення аналізу ТГ були згруповані за критерієм чисельності населення:

Група 1 – понад 15 тис. жителів;

Група 2 – від 10 до 15 тис. жителів;

Група 3 – від 5 до 10 тис. жителів;

Група 4 – менше 5 тис. жителів;

Група 5 – ТГ-міста обласного значення. 

Таким чином можна відзначити сильні позиції на всеукраїнському рівні  громади Сумщини. У першій групі серед лідерів є Тростянецька ТГ – 2 місце. При цьому, два роки поспіль вона впевнено тримає перше місце на Сумщині. У другій групі серед 134 громад України – Буринська ТГ посідає 21 місце. Миколаївська сільська ТГ має 41 місце серед 277 громад третьої групи. Тут же в трійці і Боромлянська ТГ. У групі з найменшою кількістю населення Комишанська ТГ посідає 9 місце серед 308 громад. Місто ж Суми, як обласний центр, займає 10 місце серед 43 у відповідній категорії.

Комментариев: 0
Добавить комментарий