РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА СУМСЬКОГО І ОХТИРСЬКОГО ЄВЛОГІЯ

ЧЕСНИМ ПАСТИРЯМ, БОГОЛЮБИВИМ ІНОКАМ ТА ІНОКИНЯМ,

УСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ СУМСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ


... Бог раніше обіцяв через пророків Своїх,
 у писаннях святих, про Сина Свого,
 Котрий народився від сімені Давидового по плоті 

та відкрився Сином Божим у силі, 

за духом святости...

(Рим. 1, 2–4)


Возлюблені у Господі всечесні отці, 

дорогі брати і сестри – вірні чада Сумської єпархії 

Української Православної Церкви!


У ці дні сугубої радості ми прославляємо Народженого у Віфлеємі Богонемовля Господа Іісуса Христа, Який прийшов у цей світ. Свята Православна Церква з благоговінням урочисто прославляє цю найвеличнішу й спасительну подію і з любов'ю благовіствує всім людям велику благочестя тайну: Бога, Який явився у плоті (Див.: 1 Тим. 3, 16), став Сином Людським, щоб звільнити людську природу від прабатьківського гріха, від тління та смерті, вчинити нас синами Божими, учасниками Його Божества й безсмертя.

Подія Різдва Господа нашого Іісуса Христа є проявом великої любові Бога до людей, Який, за словами Святого Письма, «так полюбив світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3, 16).

Великий отець Церкви Христової святитель Іоанн Златоуст говорить, що день Різдва Христового є найважливішим з усіх свят, початок і основа всіх свят. Адже чого праотці так палко прагнули, що пророки передвіщали, що праведники бажали побачити, – усе це відбулося в день Різдва Христового: Бог явився на землі у плоті й вселився між людьми.

«Дивуватися лише можна, споглядаючи дивне Різдво, бо перемагається єства чин і звичайні закони речей, – вигукує святитель Григорій Неокесарійський, розмірковуючи про таємницю цього свята. – Нові чудеса вражають мене страхом. Вітхий Днями став Немовлям, щоб зробити людей дітьми Божими. Той, Хто сидить у славі на Небесах, заради любові до людей спочиває в яслах безсловесних тварин».

Подібно до того, як історія Старого Завіту готувала людство до приходу Спасителя, Свята Церква подвигом посту, очищенням душі покаянням, молитвою, творінням добрих справ готує нас до свята Різдва Христового. Старозавітні праведники, очікуючи звершення обітниці, сподівалися на пришестя у світ Спасителя, і ми завчасно до світлого свята Різдва прагнемо зустрічі з Сонцем Правди – Христом. Спаситель народжується на Землі, щоб стати в усьому, крім гріха, подібним людям. Всемогутній Бог применшує Свою силу і славу заради людей, щоб, звершивши велику справу Викуплення, таємниче дарувати нашому життю загублений сенс, явити образ Божественної моральності  і святості. «Коли ж Бог став з людьми, – говорить в Слові на Різдво Христове Іоанн Златоуст, – нічого вже боятися й тремтіти, але потрібно бути спокійним за все».

Сьогодні Богонемовля закликає нас нести благу звістку про справжній духовний світ, про радість, блаженство і милосердя. Нехай ця блага звістка завітає у найвіддаленіші куточки! Нехай кожне людське серце зігріється від дотику Всемилостивого і Всещедрого Бога!

Дорогі! Схиляючись перед Різдвяними Віфлеємськими яслами, молю Бога про Його всещедру допомогу в житті кожного з вас, у справах і трудах, у щоденному подвигу християнського діяння. І нехай веління нашого віруючого серця піднесе Господу і Спасителю Іісусу Христу наші гарячі молитви, щоби прийдешнє нове літо благості Божої було часом миру і добробуту. Нехай народжений Бог одарить ваші серця миром і любов’ю один до одного, щоб в них завжди лунав урочистий ангельський спів: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2, 14).


З любов’ю у Богонемовляті Христі та благословенням

+ ЄВЛОГІЙ,

МИТРОПОЛИТ СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ

Різдво Христове


2019/2020 року,

кафедральне місто Суми

Комментариев: 0
Добавить комментарий