Грибний сезон - тихе полювання

3 початком грибного сезону серед населення України починають реєструватися випадки отруєнь дикорослими грибами. За даними МОЗ України з початку року в нашій державі дикорослими грибами вже отруїлося 174 людини, із них 11 померло.

Основними симптомами отруєння грибами є: розлади харчового тракту, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки таноги), поява галюцинацій тамарення. При перших проявах цих симптомів негайно викликайте «швидку допомогу» та не займайтесь самолікуванням.

Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже Вас від отруєння грибами,— відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі i споживайте штучно вирощені гриби, що купуєте в магазинах.

Якщо Ви, все ж таки, відправились до лісу по гриби, необхідно знати наступні правила:

·ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
  • намагайтесь збирати губчасті гриби – "білі", "бабки", "моховик" та ін. (в наших широтах від них найменша кількість отруєнь);
  • якщо Ви зібрали гриби i принесли їx додому, ретельно перевірте їх перед тим, як починати готувати страви або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • користуйтесь правилом „однієї доби“: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі у підсоленій воді, зливаючи відвар кожні20-30 хвилин) і зберігайте приготовлені гриби не більше доби;
  • ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок.

Не купуйте гриби на стихійних ринках та не збирайте їх поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності і  грудного вигодовування, людей літнього віку.


Управління Держпродспоживслужби в Тростянецькому районі.

Комментариев: 0
Добавить комментарий