Штрафи не зупиняють водіїв сідати п`яними за кермо автомобілів

За інформацією Тростянецького районного суду, за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння та за відмову водія від проходження огляду на стан сп'яніння, протягом листопада 2019 року судом було розглянуто по суті 17 справ. У 14 випадках суд визнав винним водіїв у вчиненні правопорушення, передбаченого відповідною частиною статті 130 КУпАП, накладено штрафи на загальну суму 142800 грн., з яких сплачено три штрафи на суму 30600 грн. 
При цьому, одночасно із накладенням штрафів 11 водіїв за рішенням суду були позбавлені прав керування транспортними засобами. Стосовно 3 водіїв таке рішення судом не було прийнято, оскільки судом з’ясовано, що такі особи посвідчення на право керування транспортним засобом не отримували, а тому не мали права керувати транспортним засобом. У 3 справах провадження судом було закрито з підстав відсутності складу правопорушення та з підстав закінчення строку накладення адміністративного стягнення.

Слід зазначити, що часто розгляд цієї категорії справ значно затягується і загальний строк судового розгляду суттєво перебільшує 15 днів, які передбачені КУпАП. Зокрема, під час судового розгляду деякі водії подають неодноразово клопотання про відкладення судового розгляду, не з’являються в засідання, часто допускаючи зловживання процесуальними правами, щоб домогтись спливу 3-місячного строку накладення адміністративного стягнення. Проте, суд вживає заходів припинення подібних випадків зловживання правами і за відсутності в матеріалах справи доказів поважності причин неявки в засідання, суд розглядає справу без участі особи, яка притягається до відповідальності. Накладення штрафів (10200 грн.) і позбавлення прав керування транспортними засобами на 1 рік не всіх водіїв зупиняє від повторення випадків керування транспортним засобом після вживання алкогольних напоїв.

Довідково: 
з 01 січня 2020 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», який передбачає, що керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або відмова водія від проходження огляду на стан сп'яніння, вважатимуться злочином (стаття 286-1 КК України), що матиме наслідком кримінальне покарання і судимість.
Комментариев: 0
Добавить комментарий