Охтирська райрада не «повелась» на спроби «розколоти» депутатський корпус

На черговій сесії Охтирської районної ради Сумської області, що відбулася сьогодні, несподівано знову заговорили про День перемоги у Другій світовій війні. Точніше, про спробу використати у Тростянці під час одного із святкових заходів забороненої комуністичної символіки.  Депутат від фракції «Сила людей» Олексій Котко запропонував від імені районної ради направити запит голові СБУ І.Баканову, в якому попросити «негайно провести перевірку по факту можливого порушення та вжити заходів щодо притягнення до відповідальності винних громадян».

Олексій Котко

Нагадаємо, що йдеться про факт, коли у Тростянці під час відзначення Дня перемоги одна із машин святкової автоколони, як сказав сам Котко, «була прикрашена забороненою радянською символікою…», «…про що в соцмережах були поширені світлини».    

Після озвучення тексту депутатського запиту до СБУ, «масла у вогонь» підлили однопартійці Котка. Так, депутат Ю.Заяц порадив присутньому на сесії голові Охтирської РДА, як представнику Президента в районі - «взяти на особистий контроль питання по розслідуванню цього факту». А своїх колег-депутатів попередив, «що своїм голосуванням ви зараз всі покажете ваше відношення до незалежності нашої країни і до можливих, не дай Бог, подій, які можуть початися саме з цих прапорів».


Юрій Заяц

На які саме події натякав Заяц, «розшифрував» наступний виступаючий від «Сили людей» - депутат В.Злепко, який навів приклад, коли по місту Харкову «працівниками Служби безпеки України був проведений ряд заходів  для того, щоб зупинити дії, які могли б спричинити з використанням комуністичної символіки перевороту в Харківській області». Говорив Злепко, що і в Сумській області були спроби за рахунок використання комуністичної символіки на День перемоги показати «що у нас тут багато людей, які бажають бути прибічниками Росії, бажають напевне створити якусь свою республіку і бажають, напевне, завести сюди російські війська».

Реакція більшості депутатського залу, на відміну від "Сили людей", була тверезою і прагматичною. По-перше, вони вважали доцільним не політизувати цю подію і не шукати «рук кремля» там, де їх немає. А по-друге, не підміняти у розслідуванні очевидного порушення правоохоронні органи. Адже по факту використання на одній з святкових акцій червоного прапору у Тростянці поліцією, в рамках кримінального провадження, вже проводиться досудове розслідування.

  • У правоохоронців достатньо кваліфікованих фахівців, щоб провести неупереджене, об`єктивне розслідування і не треба органам в цьому заважати, - висловив свою думку представник партії «Слуга народу», голова райради Сергій Кірічко. 
  •  Внесення такого запиту на сесію - це тиск на депутатський корпус, - вважає депутат від ОПЗЖ Юрій Слабоспицький.
  • Фракція «Європейська солідарність» відмовляється брати участь у голосуванні по цьому питанню, бо воно розклолює районну раду, - заявив депутат від цієї партії Анатолій Басов. 

Анатолій Басов

Відчувалося, що депутатська більшість цілком розуміла підтекст маніпуляції від «Сили людей», які ситуацію "з незаконною символікою" вирішили використати для переформатування більшості в райраді і самим в неї потрапити. Юрій Заяц під час свого виступу цього і не приховував. 

  • Я розумію, коаліція, яка сьогодні є у цьому залі, я хотів би сьогодні звернутись до голови районної ради задуматись над той коаліцією, яка сьогодні у вас є, - сказав Ю.Заяц звертаючись до голови ради.


Коли всі висловились, то вже було все зрозумілим. Переважна більшість депутатів не захотіла розшатувати єдність в депутатському корпусі районної ради, тому і не підтримала подання до СБУ. 

Втім, самій Службі безпеки варто було б поцікавитись, звідки у депутатів від фракції «Сила людей» стільки інформації про «наміри перевороту в Харківській області», «прибічників Росії в Сумській» і про те, хто ж то «бажає завести сюди російські війська»...

Комментариев: 0
Добавить комментарий