У Тростянці влаштували святковий автопробіг на честь переможців над нацизмом у Другій світовій війні

9 травня українці відзначали День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Вшанували пам`ять захисників і в Тростянці Сумської області. Найбільш масовим і таким, що запам`ятався багатьом містянам, став святковий автопробіг вулицями міста. 

Цього року свято Перемоги співпало з поминальними проводами, які відбуваються через тиждень після Великодня. Тому зранку люди сходили на кладовища, де пом`янули померлих близьких і рідних. А вже по обіді – вшанували тих, чиї життя забрала Друга світова війна. 


Найбільш масовим став автопробіг. Першою в колоні з понад п`ятидесяти автомобілів їхала раритетна військова БРДМ - броньована розвідувально-дозорна машина. 

За нею слідувало кілька УАЗів, прототипи яких також використовувалися в той час в армійських цілях, далі вже рухалися сучасні легкові автомобілі. 

Зібрати їх разом виявилося досить легко - водії і їхні пасажири відгукнулися взяти участь у автопробігі на заклик організаторів в соцмережах. Приїхали по добрій волі і безкорисливо.


Під музичний супровід пісень воєнних часів ця колона проїхала багатьма вулицями міста. Зупинялися біля пам`ятників, обелісків, біля центрального меморіалу героям Другої світової «Недоспівана пісня» та на площі 40-ї Армії, біля пам`ятного знака – танка Т-34. На тих місцях покояться загиблі герої та померлі у військових госпіталях. 


Зупиняючись, учасники акції виходили з машин і вже пішою колоною покладали квіти до підніжжя тих пам`ятників. Сотні гвоздик та тюльпанів лягли на мармурові плити, на яких викарбувані імена полеглих учасників тих грозових часів. 

Приємно було спостерігати, що вклонитись захисникам України прийшли різні покоління – поруч з молоддю, батьками і дідусями стояли і маленькі діти та онуки, вони теж тримали в руках квіти, які клали до пам`ятних місць. Дехто з дітей прийшли у камуфляжній формі, на якій батьки їм одягли медалі прадіда - учасника тієї війни.


Перед покладаннями проходили короткі виступи організаторів і учасників цієї акції – депутатів і громадських діячів від політичних партій «Наш край» - Миколи Мірошніченка, Валерія Партали, ОП «За життя» - Юрія Слабоспицького та інших. 

Всі вони висловлювали вдячність та повагу ветеранам війни, згадували тих, хто звійльнив нашу землю від фашизму, хто не повернувся з тієї війни, хто на собі відчув наслідки воєнного лихоліття і відбудував країну з повоєнних руїн.

Подарунок героям, здавалося, зробила і сама погода - дощ цього дня припинився, а сонячне тростянецьке небо, разом з людьми, теж раділо далекій перемозі 1945-го!
Комментариев: 0
Добавить комментарий