Півтора гектари нового лісу висадили в місцевому лісництві активісти «Нашого краю» з Тростянця

Як материлізувати красивий заклик: «Майбутнє лісу в твоїх руках», показали активісти Тростянецького осередку партії «Наш край» Сумської області. 10 квітня з самого ранку біля трьох десятків чоловіків на власному автотранспорті приїхали в Нескучанське лісництво Тростянецького лісгоспу, де дали життя біля 5 тисячам молодих сіянців дуба, чорного горіха та черешні.

Ініціатором корисної справи став лідер партійців «Нашого краю» у Тростянці Микола Мірошніченко. Переговорив і домовився з директором ДП «Тростянецький лісгосп» Віктором Зубком за час і місце посадки, лісівники зі свого боку забезпечили знаряддями праці та саджанцями. Як розповіли працівники лісгоспу, толока пройшла дуже вчасною.

  • Зараз у ґрунті ще вдосталь вологи і поки не «пішли» в ріст сіянці, необхідно провести ці лісокультурні роботи, - говорить лісничий Нескучанського лісництва ДП «Тростянецький лісгосп» Андрій Овчаренко. 

Він же провів і інструктаж – у який спосіб потрібно висіювати ті чи інші саджанці. Головний інструмент для посадки дуба - меч Колесова, названий на честь його розробника, а для висадки сіянців з закритою кореневою системою - спеціальні мотиги. Взявши в руки ці знаряддя за чотири години роботи був висіяний весь посадковий матеріал дуба звичайного, чорного горіха та черешні. Вийшло немало - на площі біля 1,5 гектара було висадженого біля 5 тисяч саджанців. 

Ще минулого року на цьому місці був дубовий ліс. Та підійшла і тут черга на рубку головного користування. Та земля не порожнітиме - звільнена від дерев площа знову заліснена.

  • Сьогодні ми на собі пізнали, яка це важка праця – вирощування лісу. Але й благородна. Дякую всім, хто долучився до роботи, попрацювали добре, якісно, без поспіху, але поставлену норму виконали, - говорить Микола Мірошніченко.

Не відразу тут виросте ліс. "І це добре" - посміхаються учасники толоки. Через п’ять-шість років ці висаджені крихітні деревця вже будуть у ріст людини. Далі ставатимуть міцнішими й розлогими, даруватимуть здоров’я, силу, хороший настрій, а ще гриби та ягоди тим, хто сюди завітає. А років через сто дерева знову стануть матеріалом для виробництва.


Допоки тривала зелена толока, свої ж куховари, в тому числі і маленькі, приготували смачний польовий обід – з юшкою, кашею, жареним салом... 

День пройшов цікаво і не дарма.

Комментариев: 0
Добавить комментарий