НАШ КРАЙ: Надра – це ресурс, яким має розпоряджатися громада


Замість звуження повноважень органів місцевого самоврядування у надрокористуванні, партійці «НАШОГО КРАЮ» пропонують розширити можливості  громад у користуванні своїми надрами. А саме створити обласне комунальне підприємство, яке б займалося ефективним використанням надр, створювало додаткові робочі місця, поповнювало місцеві бюджети і слідкувало за дбайливим ставленням надрокористувачів до довкілля. І такі приклади в Україні вже є.


Наразі в Верховній Раді України знаходяться на розгляді два законопроекти щодо надрокористування, одними з положень яких є звуження повноважень органів місцевого самоврядування у даній сфері. Представники фракції політичної партії «НАШ КРАЙ» у Сумській обласній раді негативно оцінюють такі зміни до законодавства й виступають категорично проти обмеження прав громад із використання надр на їх територіях.


«Фракцією «НАШ КРАЙ» в обласній раді підготовлено звернення до Верховної Ради України в якому пропонується не підтримувати припинення повноважень місцевих рад у сфері регулювання гірничих відносин в частині ліквідації повноважень щодо погодження надання надр у користування, розробки родовищ корисних копалин місцевого значення», - говорить депутат обласної ради від політичної партії «НАШ КРАЙ» Валентин Добров.


Натомість у фракції пропонують створити комунальне підприємство обласної ради, яке б отримало необхідні ліцензії та надавало дозвіл на видобуток корисних копалин. Сумська область багата на корисні копалини: нафта, газ, торф,  сірка, кам’яна сіль, кварцити, вогнетривка глина, гіпс. Від використання цих природніх ресурсів обласний бюджет отримує вкрай невеликі надходження.


«Надра – один з основних ресурсів розвитку громади області. При ефективному використанні корисних копалин область може отримати необхідні кошти для покращення в освіті, охороні здоров’я, соціальній сфері. Саме тут ми можемо отримати такі необхідні кошти, як наприклад для модернізації онкологічного диспансеру. Не чекати поки нам хтось дасть ці кошти, а самим їх заробити», - зазначає Валентин Добров.


Як приклад в партії наводять діяльність комунального підприємства Волинської обласної ради «Волиньприродресурс», яке отримало ліцензії на видобуток бурштину, і навіть, самостійно його видобуває дотримуючись екологічних стандартів.


 «Приклад Волинської області демонструє, що надра можуть працювати на громаду. Другим таким прикладом має стати Сумщина і показати, що розробка надр приносить користь громаді, а не залишає за собою села без води, хвороби та зруйновані дороги», - підсумовує депутат .

Найближчим часом фракцією політичної партії «НАШ КРАЙ» ініціюється робоча зустріч з головою обласної ради, керівниками фракцій, громадськістю щодо визначення плану дій зі створення комунального підприємства по користуванню надрами Сумщини.

Комментариев: 0
Добавить комментарий