ВОДОХРЕЩА по ТРОСТЯНЕЦЬКИ

Запастись хрещенською водою або скупатися в ній в цей день - приємна подія для багатьох людей. В нашому районі в ці дні церковні двори були традиційно наповнені людьми з банками, пляшками, бідонами та каністрами в руках. 


Іван Хреститель жив у пустелі і час від часу проповідував хрещення покаянням для юде­їв, хрестивши їх у водах Йордану. Якось серед народу, які стояли в черзі за таїнст­вом, Іван Хреститель побачив людину і сказав: "Він стоїть серед вас". Цей чоловік вийшов з юрби. Іван звернувся до галилеянина: "Я повинен хреститися від Тебе і чи Тобі йти до мене?" Відповідь була такою: "Допусти це тепер, бо так годи­ть­ся нам виповнити усю правду". Це був Ісус Христос. В той день він прийняв хрещення в річці Йордан і благословив це таїнство.

З тих пір, а минуло більше двох тисячо­літь, всі ті, хто вірують в Христа і чиє здоров`я дозволяє, в січ­неві морози здійснюють та­їнство єднання з водою, облившись чи оку­­нувшись в ополо­нці. 

Ця народна традиція пірнання в крижану воду, не обов'язкова і ніяким чином не змиває гріхи - про це говорив настоятель Благовіщеньського хра­му протоіє­рей Миколай, коли освячував воду в ополонці на третьому Не­с­кучанському ставку 19 січня.


- Гріхи полишають людину після таїнства покаяння, - вчив священик.

А ось те, що хрещенська вода додає здоров`я, що вона володіє цілющими властивостями, це ніхто не заперечував. 

Освячена, вона рік є сві­жою і смачною, маючи особливі властивості Божої благодаті. Таку воду п`ють протягом всього року. Священики радять це робити натщесерце, попередньо прочитавши молитву.

На Тростянеччині давно зберігається звичай купатися у водоймах на Водохрещу відразу по освяченню води. 

Однак раніше воно не мало такого масового характеру, як нині. Одні купаються у ополонках, інші - обливаються водою з від­ра. Особливою популярністю у тростянчан користується пірнання в нескучанську воду.


Цього року в переддень Водохреща поміцнішали морози. Але вони не налякали купальників. 

Настоятель Благовіщенського храму протоієрей Миколай провів урочистий молебень, охрестив і освятив воду. І відчайдушні купальники і купальниці з насолодою пірнали в неї, набираючись духовної благодаті

Комментариев: 0
Добавить комментарий